NVIDIA GeForce 9M v plné síle

18. 6. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Obnovu postarších mobilních grafik GeForce 8M započala NVIDIA dvěma modely již na začátku letošního roku. Bylo jisté, že u této dvojice vše neskončí. Mnohem početnější skupinku nastupující řady GeForce 9M představila NVIDIA na letošním Computexu, a proto se pojďme podívat na nejnovější mobilní grafiky kalifornského výrobce.

NVIDIA GeForce 9M v plné síle

Mezi představením první dvojice karet, GeForce 9500M GS a 9300M G, a zbývajícími zástupci GeForce 9M uběhlo několik měsíců. Na Computexu NVIDIA oficiálně představila další verze mobilních grafických karet nahrazujících předchozí GeForce 8M, konkrétně GeForce 9650M GS, 9600M GT, 9600M GS, 9500M G, 9400M G, 9300M GS, 9200M GS a 9100M G. Novinky jsou rozděleny do dvou oblastí podle svého výkonu a také předpokládaného zaměření. Výkonné modely jsou určené hráčům a kvůli většímu vyzařovanému teplu také do velkých, méně přenosných notebooků. Druhá skupina je energeticky značně úspornější a hodí se tak i do menších laptopů, avšak za cenu nižšího výkonu (ale také koncové ceny).

Početná rodina

Do kategorie výkonných modelů spadá první pětice karet GeForce 9650M GT, 9600M GT, 9600M GS, 9500M GS a 9500M G. Pokud by nestačil výkon jediné karty, je možné u 9650M GT a 9600M GS využít SLI zapojení a opět na chvíli odsunout výkonnostní nedostatek. Maximum samostatné paměti na kartách je stanoveno na 512MB typu GDDR2 nebo GDDR3. NVIDIA bohužel oficiálně neuvedla podrobné specifikace ke všem kartám, a zatím se je nepodařilo zjistit ani z neoficiálních zdrojů. Následující tabulka proto přináší přehled zatím oznámených modelů a jejich dostupné údaje.

foto
Přehled GeForce 9M, pro zvětšení klikněte

Zbývající 9300M GS, 9300M G a 9200M GS jsou zástupci levných diskrétních řešení, kdy výkon integrované grafiky je příliš slabý, ale vyšší modely jsou již zbytečně drahé. Využití nejen u těchto karet jistě najde i technologie Hybrid SLI umožňující spojit výpočetní výkon dvou NVIDIA karet v podobě integrovaného a dedikovaného grafického jádra. Integrovaným modelem je právě nejslabší 9100M G, který po spojení s GeForce 9300M GS nebo GeForce 9200M GS nabídne výkon jako GeForce 9400M G. Tímto notebook zvládne zpracovat nejen více grafických dat, podle NVIDIE nazývané „GeForce Boost“, ale zároveň je možno kdykoliv pracovat pouze s integrovanou grafikou a šetřit tak drahocennou energii baterie, což je označováno jako „HybridPower“. Přepínání by mělo probíhat jak ručně, tak v případě odladění ovladačů bude možné přepnout také na plně automatický režim, kdy se dedikovaná grafika bude sama zapínat podle aktuálního vytížení.

Velkou výhodou nejen pro mobilní oblast je využití moderního 65nm výrobního procesu. Tím se nejen snížila konečná spotřeba karet, ale také se otevřely možnosti dosáhnout vyšších pracovních frekvencí grafického jádra. Rodina GeForce 9M samozřejmě přináší také další zajímavé vlastnosti, většinou známé už z předchozích generací NVIDIA grafik. Milovníci filmů ve vysokém rozlišení ocení technologii PureVideo HD, přebírající akceleraci HD videa včetně podpory Blu-ray Profile 2.0 a Blu-ray Live, včetně dekódování dvou datových toků HD videa namísto jednoho.

foto

Nová generace karet podporuje všechny v současnosti používané výstupy na externí monitor jako DVI, HDMI 1.3 a VGA doplněné stále trochu „futuristickým“ DisplayPortem 1.1. NVIDIA se rozhodla neimplementovat do série GeForce 9M rozhraní DirectX 10.1, karty si tak musí vystačit s DirectX 10, doplněném OpenGL 2.0. Naopak stále častěji se ve hrách můžeme setkat s pokročilými fyzikálními výpočty, které zvládnou GeForce 9M akcelerovat a usnadnit tak práci procesoru díky technologii PhysX. S tím souvisí podpora technologie CUDA, neboli možnost naprogramovat pomocí jazyka C výpočetně velmi náročné operace a nechat je zpracovat grafickým jádrem. Samozřejmostí je podpora standardu MXM 3.0 (Mobile PCI Express Module) neboli rozhraní pro dedikované mobilní grafické moduly, usnadňující kompletování a návrh laptopů se samostatnými grafickými kartami.

Výkonový nárůst

Z hlediska výkonu nová generace karet výrazněji poodskočila předchozím modelům z rodiny GeForce 8M, karty tak nabídnou až o 40% vyšší výpočetní výkon, a těšit se určitě můžeme i na příchod ještě výkonnějších zástupců GeForce 9M. U velké části GeForce 9M verzí se jedná o měření na předprodejních vzorcích, skutečnost se pak může mírně lišit, záleží samozřejmě také na konkrétní verzi ovladače a zda výrobce notebooku dodrží referenční pracovní frekvence grafické karty nebo nastaví vlastní.

foto

Prozatím se na výkonnostní „trůn“ rodiny GF 9M usadila GeForce 9650M GS s hodnotou přes 4800 bodů v 3D Marku 06. Je však nutno vzít na vědomost, že se jistě objeví ještě výkonnější verze, nemluvě o SLI režimu a možnostech přetaktování.

foto

Stejnou situaci potvrdil i test Cinebench 9.5 (CINEMA 4D), kdy GeForce 9650M GS dokonce výrazně překonala předchozí high-end. Také ve Vista indexu pro grafické rozhraní Aero si GeForce 9M znatelně polepšily proti svým předchůdcům.

foto

Co přinese budoucnost

Jak již bylo řečeno, očekává se příchod ještě výkonnějších grafických akcelerátorů než je současný GeForce 9650M GS, hráči tedy rozhodně mají co očekávat. Ostatní, kteří se spokojí s nižší verzí z řad grafických novinek, budou spíše očekávat funkčnost HybridSLI, zejména na funkčnost ovladačů a přepínání mezi integrovanou a dedikovanou kartu v operačním systému. Postupně by se měl rovněž rozšířit 55nm výrobní proces přinášející další cenné úspory energie. Teď nezbývá než počkat, jak dopadne souboj s příchozí řadou ATI Mobility Radeon HD 3000.

Zdroj: nvidia.com, notebookcheck.net, vr-zone.com

Technologie

Diskuse