Chybné čipsety od Intelu - Sandy Bridge dočasně bez podvozku

2. 2. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Téměř celý svět zaskočila zpráva o chybě v návrhu čipsetu pro nejnovější generaci procesorů Intel nazývanou Sandy Bridge. Chyba se týká řadiče pevných disků, je hardwarová a obsažena přímo v designu čipu. Pro Intel znamená kromě poškození dobrého jména firmy i újmu v souhrnné hodnotě kolem miliardy dolarů.

Chybné čipsety od Intelu - Sandy Bridge dočasně bez podvozku

V pondělí 31.1. společnost Intel zastavila dodávky čipsetů řady 6 Cougar Point určených pro novou generaci procesorů Intel Core s kódovým jménem Sandy Bridge a architekturou spojující procesor a grafický čip do jediné křemíkové součástky. Způsobil to chybný návrh v oblasti SATA řadiče, přes který jsou připojeny pevné disky nebo také optická mechanika.

Tyto součástky Intel představil v lednu na CES v Las Vegas a sklidily veliký úspěch, i firma samotná si byla jista výbornými obchodními výsledky. Návrh a výroba Sandy Bridge platformy ostatně zisková zůstane, ovšem Intel bude muset dost ubrat z předpokládaných zisků kolem 12 mld. dolarů. Zajímavý je ovšem fakt, že po pondělním šoku, na který akcie Intelu reagovaly prudkým propadem, se opět obnovil pozvolný růst a kurz se vlastně příliš nevychýlil. I to potvrzuje obrovsky pevnou pozici Intelu na trhu s výpočetní technikou. Ztráty Intelu pramení především z faktu, že bude muset přijmout reklamace celého dosud vyrobeného množství čipů, odhaduje se, že je prodáno zboží za zhruba 700 mil. dolarů. Dalších nejméně 300 mil. dolarů bude stát úprava designu, výrobních linek a především výpadek dodávek výrobcům počítačů či notebooků během tohoto zdržení. Prodeje samotného čipsetu samozřejmě nejsou pro Intel tak zásadní, ovšem v tuto chvíli nemá Intel ani žádný z konkurentů alternativní řešení, což znamená především praktické zastavení prodeje Sandy Bridge procesorů.

Ve světě výpočetní techniky ovšem nejsou podobné případ zcela ojedinělé. Samotný Intel měl podobný skandál v roce 1993 přímo v návrhu v té době nových procesorů Pentium, tento případ je znám jako FDIV bug. Šlo o chybu návrhu procesoru, která se projevovala v chybných výpočtech s plovoucí desetinou čárkou. Přestože se chyba týkala sotva jedné z 9 miliard operací, tato chyba stála Intel 475 mil. dolarů (v tehdejších cenách), což bylo nakonec dokonce téměř 160% původně odhadovaných nákladů. Ušetřeno nezůstalo ani AMD, které se v roce 2007 nechvalně proslavilo tzv. TLB chybou (v adresovém bufferu cache paměti procesorů Opteron a Phenom). Různých chyb v procesorech je celá řada, jde jen o to, jaký mají dopad na uživatele, jak je možné je opravit (úpravou mikrokódu apod.) a hlavně, kdy se nějakého „bugu“ chopí média.

Jaká je vlastně současná chyba chyba z technického hlediska? Jde o chybu v SATA řadiči, která postihuje porty 2 až 5 a základních portů (0 a 1) se netýká. Chyba se podle Intelu projevuje až s průběhem času a vede ke snižování rychlosti a datové propustnosti rozhraní a k chybám v toku dat, v extrémním případě i k nemožnosti detekce připojeného zařízení. Pravděpodobnost vzniku chyby během tří let (morální životnost součástky) je kolem 5% při běžném vytížení (občas používaná optická mechanika), ale na zvláště zatěžovaných spojeních (systémové HDD apod.) to může být až 15%.

Pro uživatele desktopů, kteří často používají více pevných disků, je to tedy zásadní problém, naopak v oblasti notebooků, kde je jen málokdy používán více než jeden disk (dva disky najdeme prakticky jen v několika málo DTR noteboocích) a druhý SATA port bývá využíván optickou mechanikou, to vadit nemusí. Problém začíná v okamžiku, kdy je na další SATA port připojen konektor eSATA. Pokud tedy váš notebook nemá eSATA konektor a prostor pro druhý pevný disk, chyba vás vlastně nemůže nijak postihnout.

Technologie

Diskuse