NVIDIA Quadro K2000M - jádro Kepler v profesionální grafické kartě

3. 7. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

NVIDIA stále prodává karty založené na architektuře Fermi, ale novinka v podobě architektury Kepler je rozhodně mnohem zajímavější jak pro výrobce, tak pro zákazníky. A NVIDIA konečně aktualizovala celou řadu profesionálních grafik, dnes se podíváme na čip, který bude asi nejpoužívanější - čip střední třídy pro pracovní stanice a notebooky o velikosti kolem 15''.

NVIDIA Quadro K2000M - jádro Kepler v profesionální grafické kartě

Už ve článku o celé nové architektuře a prvních kartách GeForce na Kepleru založených jsem psal, abyste si zapamatovali jméno tam použitého čipu, neboť se s ním budeme setkávat častěji. A už je to tu poprvé. Takže, kdo dával pozor, kdo ví... ano, je to GK107. Už dlouho víme, že profesionální karty (NVS, Quadro, případně FirePro od AMD) vděčí za své schopnosti mnohem více vybroušeným a optimalizovaným ovladačům než nějakému převratnému hardwarovému řešení. Přesto výrobci ladí svoje profi karty, aby správně zapadly v celkové nabídce. Podobné je to i s NVIDIA Quadro K2000M. Písmeno K na začátku samozřejmě značí, že jde o čipy s jádrem Kepler, starší s jádry Fermi používají stejné značení, jen bez toho prvního písmene.

Ostatně i další představené Kepler-Quadro karty mají jádro GK107 nebo GK104 s několika SMX bloky, pouze s různým počtem aktivovaných (maximálně se sedmi) a s shadery na různé frekvenci.

Ale zpět ke Quadru K2000M. Nejprve trochu opakování z minula. Je vyráběn 28nm technologií, která je nejpokročilejší, jakou si na volném trhu koupíte, lépe je na tom jen Intel se svými soukromými výrobními 22nm kapacitami, které ovšem nikomu nepronajímá. Výkonově je zařazeno někam k GeForce GT 650M, na rozdíl od ní má ovšem přesně dané pracovní frekvence a podporuje pouze DDR3 paměti.

Takzvané SMX bloky, které jsou v podstatě jednotlivými CUDA jádry, jejichž spolupráce se trošku podobá vícejádrovým CPU (nejvýkonnější karty budou mít až 8 SMX bloků) mohou být deaktivovány, a tím dochází ke snížení poštu shaderů v té které kartě. Každý SMX blok s architekturou Kepler má 192 shaderů laděných na 745 MHz stejně jako centrální jádro, v Quadru K2000M jsou bloky dva, tedy 384 shaderů. Paměťový systém má 128bitovou sběrnici a rychlost pamětí je 900 MHz, navíc podporuje pouze DDR3 paměti, GDDR5 patří až k vyšší třídě. Paměti mohou být až 2 GB, sdílenou paměť už tato karta samozřejmě nepoužívá. Podobně jako CPU mají už i GPU s architekturou Kepler možnost tzv. Turbo modu, ve kterém se umí přetaktovat zhruba o 15%, pokud to povoluje chlazení.

Co se týče těch důležitých technologií, karta podporuje DirectX 11 Shader model 5.0, pak také přepínání Optimus (které ovšem problematizuje možnost připojení více monitorů), CUDA (pro obecné/negrafické výpočty), PhysX, 3D Vision a 3DTV Play. Zásadní jsou také pokročilé a certifikované ovladače, zejména pro 3D pracovní programy typu AutoCAD, Maya, Pro/ENGINEER a podobné, jež Quadro K2000M samozřejmě nepostrádá.

Pro profesionální grafiky bývá důležitá možnost pracovat s více displeji, Quadro K2000M zvládne obsluhovat až 4 displeje s rozlišením 3840x2160 pixelů, ovšem pouze přes DisplayPort a HDMI. Protože při propojení přes Optimus s integrovanou kartou, které bývá docela populární, se o vykreslování obrazu stará pouze integrovaná grafika (nejčastěji Intel HD 4000), minimálně o jeden displej přijdete, navíc v cenové kategorii, kam je Quadro K2000M určeno, málokdy najdete tolik portů, takže tato krásná vlastnost bude vyhrazena především notebookům s vyššími modely řady Quadro. Navíc karta s 2 GB DDR3 paměti má TDP celých 55 W, takže další důvod i pro uživatele, proč si Optimus s možností přepínat s mnohem nenáročnější integrovanou grafikou přát.

Co se týče benchmarků, zatím je ohlášeno jen pár notebooků s touto kartou a proto jsou k dispozici jen nejzákladnější měření:

  • 3DMark 11 Performance GPU: 2019 bodů
  • 3DMark 06: 12 064 bodů
  • Windows 7 Desktop Aero: 6,9
  • Windows 7 3D: 6,0
  • Windows 7 HD: 7,9

Co se týče multimediálních a 2D vlastností, je výbava pro všechny karty této generace zatím stejná, totiž PureVideo HD páté generace, o nichž se můžete také dočíst zde.

Je dobře, že NVIDIA rychle uvádí svou novou architekturu Kepler do nejširší oblasti svých produktů, to koneckonců povede především ke snižování ceny i vychytávání posledních mušek, navíc to bude tlačit i AMD, aby zlepšovalo svoje karty. Z hlediska uživatele jen samá „pozitiva a sociální jistoty“. A v redakci už se těšíme na první notebook vybavený profi Keplerem, který podrobíme našim testům.

Technologie

Diskuse