AMD Radeon R5 M230 - nejlevnější dedikovaná grafika od AMD

20. 8. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Procesorový výkon už dávno dosáhl dostatečných hodnot a tak je v současnosti větší důraz kladen na grafické čipy. Integrované v procesorových pouzdrech nenabídnou závratný výkon, u Intelu obzvlášť, a tak hrají prim dedikované grafické čipy. Pro uživatele, kteří mají hlouběji do kapsy a přitom by si rádi něco málo zahráli, na co nestačí integrovaná grafika v APU je tu levná Radeon R5 M230.

AMD Radeon R5 M230 - nejlevnější dedikovaná grafika od AMD

AMD Radeon R5 M230 je takzvaně entry-level grafická karta. Jedná se o nejnižší řadu neintegrovaných grafických čipů a je tím pádem i nejlevnější a najdeme ji v noteboocích nižší kategorie, kde je velký tlak na co nejnižší cenu, ale dobře se na obalu vyjímá dedikovaná grafická karta. Radeon R5 je má jádro s názvem Sun a využívá GCN architekturu, vychází z řady starších Radeonů HD8500M, konkrétně nejpodobnější je HD8570M. Výkonem je nejblíže GeForce 820M a nebo integrované Intel HD Graphics 4600. Jádro je taktované na 855 MHz a přes úzkou pouze 64bitů širokou sběrnici může být spojena s až nesmyslně velkou 4GB videopamětí. Ta s taktem 1800 - 2000 MHz nabídne propustnost slabých 16GB/s. V jádro je 320 stream procesorů, 20 TMU a 4 ROP jednotky. Hrubý výpočetní výkon je 499,2 GFLOPS.


Jádro Radeonu R5 je vyrobeno 28nm postupem a nabízí všechny moderní technologie, které v současné době AMD disponuje. V první řadě nabídne přepínání grafických karet Enduro, které přepne na integrovanou grafickou kartu, pokud není třeba výkon a ušetří spoustu energie. Další úsporná funkce je ZeroCore, která vypne grafický čip pokud zhasne displej, a Power Gating k vypnutí částí čipu které nejsou využité. PowerTune se zase postará o automatické přetaktování, nebo podtaktování karty, pokud je překročen limit vyzařovaného tepla TDP. V neposlední řadě čip plně podporuje DirectX 11.2 a OpenCL 1.2, pro který jsou stream procesory speciálně optimalizované. Podporováno je i velmi rychle se rozvíjející API Mantle a karta umí vykreslovat obraz až na 3 monitorech.

AMD Radeon R5 M230 je sice dedikovaná grafická karta, ale hry ji příliš nevoní, bude tedy třeba silně snižovat detaily. V klasickém HD rozlišení 1366 x 768 pixelů při medium nastavení si lze celkem plynule zahrát třeba GRID: Autosport, The Elder Scrolls Online, Fifa 14, Total War: Rome II, nebo oblíbenou strategii Starcraft II: Hearth of the Swarm. Pokud se spokojíte s nižšími detaily, nebo nižším rozlišením, zahrajete si téměř vše.


Radeon R5 si tedy na nic nehraje, jedná se o nejlevnější dedikovanou grafickou kartu od AMD, co můžete v notebooku najít a podle toho to vypadá, výkon je pouze základní, ale zahrát se něco dá, čip však nabídne všechny moderní technologie a podporu. Spolu s rozumnou spotřebou je čip zajímavý pro všechny, kteří chtějí dedikovanou kartu za nejnižší cenu, pokud však cena není úplná priorita, šáhněte alespoň po řadě R7.

Technologie

Diskuse