Windows 10 – novinky v operačním systému

28. 1. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Microsoft mění nejen své produkty, ale i zákaznickou politiku. Nejčastěji skloňovanou novinkou je asi návrat nabídky Start, ovšem novinek je mnohem více. Že by měl být nový systém lepší, nabízet více možností a bude se chlubit zase o něco pokročilejším uživatelským rozhraním, to beru jako věc nesamozřejmou, leč očekavatelnou. Pro mě byla tedy největším překvapením změna licenční politiky a cena nového OS.

Windows 10 – novinky v operačním systému

Již 1. října minulého roku nabídl Microsoft ke stažení 1. verzi svého nového operačního systému. Technical Preview Build 9841 si mohl stáhnout kdokoli a pustit se spolu s Microsoftem do testování. To je samo o sobě určitým posunem v kontaktu se zákazníky, Microsoft si zřejmě uvědomil, že ve světě komunit kolem opensourcových programů a sílící konkurenci (stylový MacOS / iOS, lehký ChromeOS, kominitní GNU/Linux, již nejen telefonní Android) na sobě bude muset začít víc pracovat. A to zejména když konkurencí se stávají jiné obří firmy s obrovským vlivem a marketingovou silou. A když se výpočetní technika stává čím dál menší, nositelnější a samozřejmější. Vlastně všichni konkurenti mají lepší pozici na trhu mobilních telefonů a Windows tak pro budoucí generaci už nebudou „vstupním“ operačním systémem, vždyť telefon nebo i tablet dostávají dnes často děti jdoucí do první třídy a já sám jsem mohl předevčírem sledovat, jak nadšeně si rok a půl staré dítě hraje s levným tabletem s Androidem – ne že by s ním něco opravdu umělo, zatím je baví jen hýbající se obrázky, ale je to první zkušenost a ta se zapíše nejhlouběji.

Windows se ocitají v pozici, že je všichni mají, používají, ale chtějí je, nebo je používat „musí“. A někdo v Redmondu si to konečně uvědomil, že tenhle přístup na vrcholy nevede. Sám CEO Microsoftu řekl, že chce, aby lidé nepoužívali Windows proto, že je potřebují, ale proto, že jsou cool. A slova jsou zatím provázena i činy – pravidelně uvolňované testovací verze, poslední byla dokonce uvolněna dříve, než bylo původně oznámeno. To je dobrý začátek.


Velkou pozornost vyvolala úprava firemní cenové politiky. Pokud máte zařízení s Windows 7 nebo 8.x, během prvního roku si budete smět stáhnout finální verzi Windows 10 zdarma, v poznámkách je opravdu uvedeno „No additional charge“, tedy „bez dalších poplatků“, s tím, že upgradované zařízení musí splňovat hardwarové nároky a kvůli nim může být také funkčnost s novými Windows omezena. Sympatické.

Windows 10 mají být multiplatformní. Stejný operační systém v domácím PC, notebooku, tabletu i mobilu zní docela zajímavě zejména vzhledem k synchronizaci a jistotě při ovládání (vše vždy na stejném místě). Mimo jiné tím Microsoft určitě sleduje větší podporu prodeje svých mobilních telefonů, zejména Nokií. Musím přiznat, že třeba mě to zaujalo. Vztahovat se to bude i na Xbox, například by mělo být možné hrát přes PC hry běžící na Xboxu.

To se týče i aplikací, nově by tedy měl být jeden univerzální Store, ve kterém získáte aplikace, které budou běžet jak na vašem mobilním telefonu, tak herním desktopu.


Změna je i v aktualizačním systému. Místo běžících jednotlivých verzí programu (Win 7, 8, 8.1, XP...) a „záplatovacího“ systému by nadále měl Microsoft uvolňovat aktualizace systému tak, jak to známe z z jiných programů – třeba Firefoxu nebo vzdáleněji z distribucí GNU/Linuxu. A podporu slibuje po „celou dobu životnosti zařízení“, což je trochu nečitelné, ale Microsoft zřejmě chce, abychom to četli jako „dlouho“.

Povídání k politice Microsoftu bychom měli za sebou, co je tedy nového přímo v operačním systému? Pokud shrneme vývoj za poslední 4 měsíce, je toho pěkná řádka.

Jako první si všichni určitě všimnou aktualizovaného uživatelského rozhraní (user interface – UI). Skoro všichni se těší na návrat nabídky Start, což Microsoft splnil, ovšem elegantně propojil oblíbenější prostředí Aero (Win 7) s Metro/Modern UI. Živé dlaždice lze k nabídce start připnout a ještě si můžete vybrat, jestli se mají zobrazovat jen v malém po rozkliknutí Startu, nebo maximalizovat na celou obrazovku, což krásně propojuje pohodlí při ovládání myší i dotykem.
Ke UI patří i technologie Continuum, které řídí způsob přístupu, pamatuje si vaše nastavení a u konvertibilních zařízení automaticky přizpůsobuje plochu dotykovému ovládání při odpojení klávesnice nebo myši při připojení.

Notifikace dostaly vlastní vysouvací menu s tlačítkem na liště, ve kterém je možno je šikovně organizovat a prohlížet upozornění a zároveň nabízí snazší přístup k ovládání počítače, přestože klasické Ovládací panely zůstaly zachovány také.

Novinkou u PC bude asistentka Cortana, výmysl kdysi proslavený iPhonem (pamatujete díl Big Bang Theory se Siri, Rajem a Barryho potížemi – Vestauvant?) a dnes dostupný u Windows Mobile.


V nejnovějším testovacím preview je už i lokalizace do češtiny – není sice úplná, jsou hlášeny problémy s fulltextovým vyhledáváním a podobné problémy, ale je hezké vidět, že pro Microsoft jsme zajímavým trhem. Cortana sice v češtině není (a je otázkou, jestli kdy bude), ale existuje teoretická možnost zpřístupnění její anglické verze i pro ostatní jazykové mutace.

Velice diskutovaným tématem je nový internetový prohlížeč. Project Spartan, často zkráceně jen Spartan, má být jednodušší, nenáročnější a rychlejší než Explorer. Má nové vykreslovací jádro a Microsoft u něj používá docela zvláštní věc – webům, ze kterých žádá data, se hlásí jako Chrome 39, aby dostával stejná data, a ne ta zpětně kompatibilní se starými verzemi Exploreru. Výkonem už podle prvních testů dokáže Explorer 11 překonat, a to jsme stále u testovací verze.

Součástí nových Windows a jejich UI má být i nový grafický jazyk, který uživatel zaznamená nejspíše u ikon. Jsou jednodušší a hranatější a já osobně si nejsem jistý, jestli se mi líbí více, ale stylově se ke uživatelskému rozhraní hodí a je podle mě dobrým znamením, že si Microsoft dává práci i těmito detaily.


Objevují se i další detaily a drobnosti – přibude možnost skrytí rámečku oken (tedy zobrazení „na celou obrazovku“, jak to známe z her nebo multimediálních přehrávačů), mapový software s možností ukládat mapy offline (tablet jako navigace je prima myšlenka). Velkým překvapením je pak představení holografických brýlí HoloLens. Průhledné brýle s promítanými displeji by měly udělat z vašeho okolí nový svět – nabízí rozpoznávání gest, prostorový zvuk a vlastní CPU a GPU.

Windows 10 mají dobře našlápnuto. Vzhledem k cenové politice a zatím uživatelsky vstřícného rozhraní mají ambice velice rychle nahradit poslední dvě či tři verze nejpoužívanějšího operačního systému pro PC na světě, posílit svou pozici na mobilním trhu a snad i trochu snížit ceny nových zařízení.

Technologie

Diskuse