Panasonic - ochrana Žlutého moře

13. 11. 2007 16:20    Rubrika: Tiskové zprávy

Spuštěný projekt na ochranu Žlutého moře

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Světový fond divočiny (dále jen WWF) a Panasonic, nejznámější dceřiná společnost koncernu Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., oznámily uzavření dohody o Projektu na ochranu ekoregionu Žlutého moře. Cílem tohoto projektu je uchovat zdraví mořského ekosystému Žlutého moře, které má WWF na seznamu 200 nejohroženějších oblastí světa a jehož konzervace vyžaduje bezodkladného řešení.

Tento sedmiletý konzervační projekt, který byl spuštěn na začátku roku, si klade za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o nutnosti náležité ochrany kritických oblastí Žlutého moře prostřednictvím trvale udržitelných aktivit vyvíjených místními komunitami. Projekt bude implementován ve třech fázích tak, aby se ochrana Žlutého moře mohla stát modelem soužití mořského ekosystému a člověka. Tento projekt, na němž se bude podílet několik států jižní Asie, bude posléze možné zavést i v jiných částech světa. V Číně a Jižní Koreji budou spuštěny pilotní programy vycházející z mezinárodních standardů, jejichž cílem bude provádět ochranářské práce, do nichž budou angažovány místní komunity.

Žluté moře se nachází mezi Čínou a korejským poloostrovem a je známé svou vysokou biodiverzitou, která zde vznikla díky naprosto jedinečnému kontinentálnímu šelfu. Oblast Žlutého moře je již od starověku využívána k rybolovu a rekreaci. Zahrnuje Žluté a Bohajské moře a pokrývá zhruba 46 000 kilometrů čtverečních. WWF tuto oblast pojmenoval jako „Ekoregion Žlutého moře“ a zařadil ji mezi 238 regionů světa, jejichž ochraně doporučuje věnovat maximální pozornost.

WWF, Korejský institut pro mořský výzkum (KORDI) a Korejský institut pro životní prostředí (KEI) realizovaly v červenci 2002 vědecký průzkum oblasti, na jehož základě bylo vytyčeno celkem 23 potenciálních oblastí vysoké priority. Účelem průzkumu bylo nalézt kritické oblasti pro udržení biodiverzity ve Žlutém moři. Mapa obsahující výsledky tohoto průzkumu byla publikována v prosinci a odsouhlasena OSN jako součást ekologické politiky pro Žluté moře.

Projekt na ochranu ekoregionu Žluté moře bude v Číně implentován WWF v úzké spolupráci s Úřadem pro správu moří, zatímco v Koreji nese hlavní odpovědnost za implementaci projektu KORDI. WWF bude rovněž spolupracovat s čínským Státní úřadem pro ochranu životního prostředí a Státní lesní správou na dalších problémech týkajících se ekologie. Na slavnostním zahájení bylo rovněž oznámeno, že v rámci tohoto projektu je možné podávat si žádosti o menší granty.

Tiskové zprávy

Diskuse