Intel představil architekturu Silvermont

7. 6. 2013 22:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Technologie je zaměřena zejména na nízkoenergetický provoz v tržních segmentech od chytrých telefonů po datová centra. Silvermont bude sloužit jako základna pro širokou škálu inovativních produktů, které začnou být uváděny na trh v druhé polovině letošního roku a které budou vyráběny za pomoci špičkové technologie 22nm Tri-Gate SoC, jež nabídne výrazné zvýšení výkonu a lepší energetickou účinnost.

Intel představil architekturu Silvermont

„Silvermont představuje skok vpřed a jde o zcela novou technologickou základnu pro budoucnost, jež osloví široké spektrum produktů a zcela nové tržní segmenty,” prohlásil Dadi Perlmutter, výkonný viceprezident a produktový ředitel Intelu. „První testování našich SoC produktů vyrobených na bázi 22nm včetně “Bay Trail” a “Avoton” dostalo od našich zákazníků příznivé hodnocení. Do budoucnosti chceme urychlit rozvoj této úsporné mikroarchitektury tak, abychom nové modely mohli uvádět každý rok.”

Mikroarchitektura Silvermont nabízí především špičkový poměr výkonu a spotřeby. Vyvážený design nabízí lepší podporu pro dynamičtější rozsah a bezproblémovou škálovatelnost výkonu a spotřeby. Vyjádřeno čísly, Silvermont nabízí trojnásobný výkon jako stávající generace procesorů Intel® Atom™, anebo stejný výkon na jádro při 5krát nižší spotřebě.

Silvermont: Mikroarchitektura nové generace

Intelovská mikroachitektura Silvermont byla navržena a optimalizována na 22nm SoC proces za použití tranzistorů 3D Tri-Gate. Díky této špičkové technologii může Intel nabídnout významný nárůst výkonu a lepší energetickou úspornost.

Mezi další přednosti mikroarchitektury Silvermont dále patří:

  • Nový výkonný engine, který je nejlepší ve své kategorii a nabízí nejlepší výkon v aplikacích využívajících jedno procesorové jádro.
  • Nová architektura mnohačetných jader a systémových vláken, která je škálovatelná až na osm jader a umožňuje vyšší výkon, nižší latenci a výkonnější podporu pro vyváženější a rychlejší systém.
  • Nové IA instrukce a technologie nabízející vyšší výkon, virtualizaci a správu bezpečnosti pro podporu širokého spektra produktů. Tyto instrukce jsou postaveny na stávající podpoře pro 64bitovou infrastrukturu a široké základně pro instalovaný IA software.
  • Zvýšení funkcí pro správu napájení včetně nové, inteligentní technologie „burst”, úsporných C stavů a dynamičtějšího rozsahu využívajícího 3-D transistory Intel. Intel® Burst Technology 2.0 nabízí podporu jak pro jedno jádro, tak pro více jader a nabízí rychlé reakce pro úsporu energie.

Architektura napříč spektrem

Silvermont bude sloužit jako základ pro celou vlnu produktů vyrobených technologií 22nm, které by se na trhu měly objevit v průběhu roku. Nová architektura přinese zejména výrazný nárůst výkonu na watt, což se odrazí v lepších schopnostech reakce konkrétních výrobků.

Čtyřjádrové SoC “Bay Trail” by se na trhu měly objevit na podzim v tabletech a očekává se, že více než zdvojnásobí výkon aktuální generace tabletů. Díky flexibilitě Silvermontu budou verze platformy „Bay Trail” použity v tržních segmentech, jako jsou základní laptopy nebo desktopy v inovativních provedeních.

Intel „Merrifield” bude k výrobcům expedován do konce roku. Oproti současným produktům umožní vyšší výkon a delší životnost baterie a rovněž nabídne podporu pro kontextově nebo osobně orientované služby, velmi rychlé připojení pro streaming z webu a lepší zabezpečení dat, zařízení i soukromí.

Intel „Avoton” nabídne špičkovou energetickou účinnost a vynikající výkon na watt pro mikroservery, úložná zařízení a škálování pracovních úkolů v datových střediscích. „Avoton” je SoC druhé generace procesoru Intel® Atom™ a nabízí plnohodnotný serverový výkon, včetně 64bitového provozu, oprav špatného kódu, virtualizačních technologií a softwarové kompatibility. „Rangeley” je zaměřen na síťovou a komunikační infrastrukturu, zejména na nižší až střední routery, switche a bezpečnostní aplikace. Oba produkty by se měly na trhu objevit v druhé polovině roku.

Současně Intel nabízí špičkové pokroky na mikroarchitektuře Haswell nové generace, která je rovněž vyráběna technologií 22nm. Tato zdokonalení jsou následně používána v procesorech Intel® Core™, které pak nabízejí plnohodnotný výkon za podstatně nižší spotřeby pro inovativní provedení “dva v jednom” a další mobilní zařízení, která budou uvedena na trh v průběhu roku. Intel rovněž plánuje osvěžit svou nabídku rodin procesorů Intel® Xeon® pro datová centra. Tyto procesory nyní budou vyráběny technologií 22nm a nabídnou lepší výkon na watt i další funkce.

Tiskové zprávy . Intel

Diskuse