Čínský procesor pro čínské notebooky

23. 11. 2007 04:06    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Čínský deník EDN (Economic Daily News) informoval o záměru čínského výrobce Lemoto uvést notebook s procesorem <b>Loongson</b>, což je <b>procesor čínské výroby</b>! Notebook by se měl začít prodávat v prvním čtvrtletí 2008.

Čínský procesor pro čínské notebooky

Procesor Loongson by vyvinut na Chinese Academy of Sciences, jím vybavený notebook bude mít 8palcový displej a některé komponenty dodané o taiwanských partnerů jako SiS a Realtek Semiconductor. Nový notebook bude zaměřen na trh s levnými notebooky s cenou pohybující se okolo 500 dolarů.

Loongson je 64-bitový procesor s frekvencí od 500 MHz do 1,2 GHz. Procesor není x86 kompatibilní a podporovanými operačním systémem na novém notebooku tak nebudou Windows, ale s největší pravděpodobností upravená mutace Linuxu (v současnosti jsou s Longsoonem provozovatelné Linuxové distribuce Debian, Slackware, Red Flag a Mandriva).

Procesor je vyráběn 180nm procesem a má 47 miliónu tranzistorů. Jeho spotřeba se podle výrobce pohybuje mezi 3 až 8 W, tedy pod ULV Core 2 Duo. V příštím roce se očekává jeho nástupce s 8 nebo 16 jádry.

Zdroj: DigiTimes.com

Krátké zprávy

Diskuse