Dočkáme se nabíječky, která bude opravdu universální?

9. 7. 2010 08:01    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Miroslav Hoffmann

IEEE a výrobci notebooků se zasazují o standardizovaný napájecí adaptér

Dočkáme se nabíječky, která bude opravdu universální?

Zajímavá iniciativa se zrodila na Taiwanu - místní producenti notebooků (včetně těch největších, jako jsou Acer či Asus), ale i OEM výrobci (Compal, Quanta atd.) se rozhodli podpořit snahu organizace IEEE, která by ráda napájení notebooků standardizovala. Cílem je, aby byl na trhu pouze jeden napájecí adaptér, kterým by šly nabíjet akumulátory všech prodávaných notebooků. Universální nabíječky již na trhu samozřejmě jsou (viz. foto), dostanete k nim ale množství konektorů, které se musí podle potřeby měnit. To je nepohodlné, cenově náročné a není ani jisté, že koncovku, kterou zrovna potřebujete v balení, také najdete.

V případě výše zmíněného záměru se ale jedná o adaptér s jednou koncovkou, která by měla být kompatibilní se všemi notebooky na trhu. Pokud by se toto podařilo, jednalo by se téměř o malou revoluci - pokud byste měli např. notebook a mini notebook, můžete si jeden adaptér nechat doma a jeden v práci. Ve škole by asi nikdy nebyl problém sehnat někoho, kdo by vám adaptér zapůjčil. Pravděpodobně by se alespoň jeden adaptér nacházel pro zákazníky v každé lepší kavárně. Pokud by se adaptér ztratil nebo rozbil někde na cestách v zahraničí, prostě byste šli do prvního obchodu a koupili si nový, podobně jako si dnes koupíte třeba tužkové baterie. V případě koupě nového notebooku byste si mohli vybrat variantu bez adaptéru a pár stokorun ušetřit. Standardizovaný adaptér by měl také údajně stát mnohem méně, než ty dnešní, vyráběné v desítkách variant.

Vše tedy vypadá téměř pohádkově, osobně si však příliš nedokážu představit, jak by měl takový adaptér vypadat, pokud by se měl dodávat k mini notebooku s příkonem 20W a zároveň k DTR modelu, který má třeba pětinásobné energetické požadavky. V každém případě by to pro nás jako uživatele mělo mnoho výhod, dokud ale nebude tato skvělá idea uvedena do praxe, nezbyde nám, než držet zúčastněným stranám palce a přát si, aby se realizace zdařila co možná nejrychleji.

Zdroj: notebooks.com

Krátké zprávy

Diskuse