Na klesající zájem o mini notebooky reagují i jejich výrobci

10. 9. 2012 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Několik let zpátky to byly právě mini notebooky, které výrazně táhly celkové prodeje přenosných počítačů nahoru. Doba se ale mění a tyto malé, levné, ale nepříliš výkonné počítače s řadou omezení lidé přestávají jevit zájem. V důsledku toho jejich výrobu a prodej ukončují i poslední významnější výrobci, kteří u mini notebooků doposud setrvávali - Asus, Acer a MSI.

Na klesající zájem o mini notebooky reagují i jejich výrobci

Již brzy se tak v nabídce prodejců přestanou objevovat mini notebooky Asus EEE PC, které v podstatě stály u zrodu této kategorie přenosných počítačů. Konkurence ze strany stále levnějších klasických notebooků a zejména tabletů byla již příliš velká. V nabídce společnosti Asus začínají roli mini notebooku zastávat tablety EEE Pad Transformer, které dokáží možnosti mini notebooků v ledasčem i překonat.

Stále menší zájem o mini notebooky s procesory Intel Atom stojí také za ukončením výroby těchto strojů i u Aceru a MSI. Zde se alespoň prozatím ale budeme i do budoucna s malými a levnými notebook setkávat i nadále, ty však budou postaveny na SoC platformě AMD, např. procesoru APU C60.

Budoucnost je tedy zřejmá - Windows 8 v kombinaci s nejrůznějšími tablety (ať již s klasickým provedením nebo v provedení s klávesnicí). Na rozdíl od mini notebooků budou tyto zařízení exkluzivnější, výkonnější, ale také výrazně dražší. Zatímco mini notebook bylo možné koupit v přepočtu již kolem 5000 Kč, nová nastupující generace zařízení (postavená na platformě Intel a Windows 8) bude mít cenovku alespoň z počátku nastavenu spíše kolem 10 000 Kč a výše.

Zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse