Acer TravelMate P249 – do kanceláře s Kaby Lake, ale také VGA a DVD

9. 5. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

TravelMate P249 je aktualizovaná verze 14'' kancelářského počítače. Jde o jednodušší přístroj, ale pořád nabídne kovové provedení, procesory Intel Core aktuální generace Kaby Lake, SSD disk, zabezpečení pomocí TPM čipu a v základu Windows 10 Pro.

Acer TravelMate P249 – do kanceláře s Kaby Lake, ale také VGA a DVD

TravelMate je už docela tradiční a „zajetá“ značka pro pracovní notebooky od Aceru. Ostatně, používá ji už od roku 1997, kdy koupil divizi notebooků od americké firmy Texas Instruments, které původně patřil i tento název řady kancelářských laptopů. Ve své době to byly drahé počítače, dnes je Acer nabízí jako nižší a střední třídu zaměřenou na podnikové prostředí a kancelářské aplikace, ovšem dobrou službu mohou odvést i studentům či pro nenáročné domácí nasazení.

Šasi tento TravelMate zdědil po starších modelech P248, v aktuálně šlo o nabídku novějšího hardware. Jde tedy o vyzkoušený kus hliníku a plastů, hlavním poznávacím znamenám je výrazný čtverečkovaný motiv na víku a základně, Acer ho označuje jako vzor lněného textilu. Šasi má rozměry 343 x 248 cx 23,7 - 30 mm, v rámci kategorie patří možná mezi ty malinko tlustší, ale hodně dělají „nožičky“ na zadní straně základny, které slouží k „naklonění“ klávesnice k uživateli. Hmotnost 1,8 kg patří u 14'' notebooků k přijatelným hodnotám, i když nejmenší ani zdaleka není. Klávesnice není podsvícená, o polohování se stará obvyklý touchpad. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje čtyřčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 2800 mAh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje, ale to bývá v poslední době zvykem.

Pod víkem najdeme 14'' displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů) s TFT matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný povrch, u Aceru nazývaný ComfiView. Nízké rozlišení sice u menších úhlopříček tolik nevadí, ale jsme stále rozmazlenější displeji s hustšími body (DPI), a to nejen z oblasti notebooků, ale i mobilních telefonů nebo tabletů. Pro mě je horší displej velké mínus.


TravelMate P249 se na český trh dodává zatím v jediné konfiguraci, totiž s nízkonapěťovým procesorem Intel Kaby Lake Core i3-7100U (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), oproti vyšším Core i5 přijdete pouze o Turbo Boost technologii, kterou stejně při kancelářském nasazení příliš nevyužijete. O zpracování grafických dat se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 620. Ten dává k dispozici dostatek výkonu pro sledování firmu, flashové věcičky na netu, samozřejmě i pro kancelářskou práci. Naopak na hraní her se příliš nehodí, stačí jen na méně náročné hry typu FIFA 17 nebo Farming Simulator 17, i zde se sníženými detaily. Paměťový systém představují 4 GB DDR4-2133 v jediném modulu, na desce jsou dva sloty, rozšíření o druhý modul tedy nic nebrání.

Jako datové úložiště slouží 256GB SSD připojené do M.2 slotu. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je Super Multi DVD vypalovačka. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.


Co se týče konektivity, stěžovat si nelze nejspíše na nic, je zde Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet (LAN 10/100/1000) s výklopnou zdířkou. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden port USB 2.0, následuje HDMI a dokonce i starý VGA výstup, který ocení ti, co musí pracovat stále se starými projektory. Kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku), mikrofon a webkamera doplňují výbavu po stránce multimediální a nechybí čtečka paměťových karet. Pro lepší zabezpečení disponuje notebook i TPM čipem pro zabezpečenou správu hesel.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro, na stránkách výrobce je zmiňována i možnost provozovat na notebooku Windows 7 Pro jako downgrade z původního systému. O dalším software se výrobce nezmiňuje, ale lze předpokládat přítomnost běžného vybavení včetně trialu bezpečnostního programu. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer TravelMate P249 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-7100U (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 620, SSD 256 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, USB 3.0+2.0 s Win 10 Pro činí 15 281 Kč bez DPH (18 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse