ASUS ZENBOOK UX510UW – stylový, multimediální, herní – vše v jednom

6. 2. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ZENBOOK UX510UW je pokračováním známé a úspěšné řady UX, které se již nějakou dobu daří šikovně zkombinovat požadavky na krásu, mobilitu i slušný výpočetní výkon. Zde Asus vsází především na to, že v běžných požadavcích stačí výkon nízkonapěťového procesoru a ve hrách že záleží hlavně na dedikované grafice. A kombinace ULV procesoru Core i7 a grafiky střední třídy NVIDIA je docela originální.

ASUS ZENBOOK UX510UW – stylový, multimediální, herní – vše v jednom

Kombinaci ULV procesoru Core i7 a grafiky NVIDIA GeForce GTX 960M byste jinde hledali stěží, je snad jen jediný jiný notebook, který tohle zkouší. Ale úvaha je to nadmíru dobrá. Notebook necílí na hardcore hráče, ale spíše na ty, kteří si chtějí zahrát něco cestou ve vlaku nebo na hraní nemají příliš času a je to spíše doplněk. Při běžném používání tedy notebook nespotřebuje mnoho energie, ale při hraní nenarazíte na mantinely fps u každé druhé hry. Přitom designem se Zenbook stále řadí mezi stylovky snadno použitelné i v business sektoru.

Na svou velikostní třídu – má 15'' obrazovku - je notebook neobyčejně štíhlý, 19,9 mm s dedikovanou GTX 960M je výborný výsledek. Design notebooku ctí předchozí modely, na první pohled se nezměnilo nic, ani rozvržení konektorů, až při zkoumání specifikací zjistíme, že notebook je opět o maličko štíhlejší. Šasi je z hliníkové slitiny, jejíž broušený povrch s kruhovým patternem dává hrdě na odiv. Klávesnice je také stejná jako u minulé řady, takže má i numerický pad a nechybí v této třídě již standardní a očekávané podsvícení.

Rozměry 383 x 255 x 19,9 mm dělají z notebooku relativně mobilní přístroj, jehož limity opravdu představuje jen úhlopříčka displeje. Hmotnost 2,0 kg je také velmi vstřícná a mobilitě je podřízena i Li-Pol baterie, která má 3 články a výkon 48 Wh.


Pod víkem najdeme 15,6'' IPS displeje s rozlišením UHD (3840 x 2160 pixelů), případně běžnějším, ale stále velice dobrým Full HD (1920 x 1080). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Mají antireflexní matný povrch a IPS matrici, což znamená výborné pozorovací úhly a velice dobré podání barev, UHD displej barevně pokrývá 72% prostoru NTSC, FH displej potom 60%, alespoň podle tvrzení výrobce.

V ZENBOOKu najdeme nízkonapěťovýnapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), s podporou Hyper-Threadingu. Protože notebook byl navrhován v době, kdy už byly k dispozici procesory Kaby Lake, ale na nové grafické karty se ještě čekalo, je vedle integrovaného jádra Intel HD 620 umístěna v notebooku i dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 960M s 4 GB GDDR5 paměti. Díky této kartě si zahrajete celou řadu nových her v plném rozlišení displeje a s vysokými detaily, třeba loňský Rainbow Six Siege běží na max ve Full HD s 40 fps, Star Wars Battlefront se také dostane bezpečně nad 30 fps, což již není ideální, ale stále ještě hratelné. Paměťový systém představuje 8 GB DDR4-2133 připájený na desce, jeden SO-DIMM slot je připraven pro případné rozšíření.


Jako datová úložiště slouží především 256GB SSD připojené přes M.2 rozhraní, limitem je samozřejmě kapacita, proto je v běžné 2,5'' šachtě připojen přes SATA 1TB disk s 5400 rpm. Optická mechanika již v notebooku přítomna není.

Co se týče konektivity, ASUS jde velice moderní cestou a nabízí pouze bezdrátová řešení a kromě HDMI pouze USB výstupy. V některých situacích to nemusí být úplně praktické, ale rozumím tomu a myslím, že je to cesta do budoucnosti. Rekapitulace: Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Dva USB 3.0, dva USB 2.0 a jeden USB-C s podporou DisplayPortu, k tomu HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS ZENBOOK UX510UW v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce GTX 960M s 4 GB GDDR5, SSD 256 GB + 1 TB HDD, Wi-Fi, Bt 4.1, 2x USB 3.0, 2x USB 2:0, 1x USB-C s Win 10 Home činí 24 785 Kč bez DPH (29 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse