HP EliteBook 725 G3 – 12'' kancelář s výbavou od AMD

20. 2. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Prémiová třída notebooku s procesorem od AMD? Jedině u HP. Model EliteBook 725 G3. Dostanete procesor A10 nebo A12 s integrovaným grafickým čipem Radeon R7, 500GB pevný disk a především tenké kovové tělo, ovšem zkonstruované tak, aby do něj bylo možno umístit i VGA konektor a hned vedle i moderní USB-C.

HP EliteBook 725 G3 – 12'' kancelář s výbavou od AMD

HP a AMD, to je opravdu věkovité partnerství. I když mnozí výrobci spoléhají výhradně na dodávky od Intelu, HP nabízí docela často vedle sebe podobné modely s výbavou obou největších dodavatelů procesorů. I EliteBook je takovým dvojčetem s AMD, sesterským modelem je pro něj EliteBook 820 G3. Oba notebooky mají samozřejmě podobný účel - být lehkou a široce připojitelnou mobilní kanceláří.

EliteBooky jsou vrcholnou business třídou v nabídce HP, prémiová řada nabízí tedy prvotřídní materiály, ve svém supermobilním modelu zejména. HP vyrábí v podstatě celé šasi notebooku z magnesiové slitiny, víko a palmrest v kovově stříbřité barvě, spodní část v černé. Nezanedbaly se ani detaily, jedním takovým je třeba povrch touchpadu z leptaného skla – tomuto materiálu pot neublíží ani po opravdu intenzivním několikaletém používání. Nechybí podsvícení klávesnice, která je i v 12'' těle ještě docela ergonomická, byť bez numerického padu

Design tohoto EliteBooku je typický pro pracovní HP – oblé rohy a spíše jednoduché linie. Rozměry 311 x 218,9 x 18,9 mm nasvědčují snadné přenositelnosti, notebook je jen o málo větší než papír formátu A4, snadno ho tedy vejdete do messenger bagu nebo větší kabelky, není potřeba specializovaná brašna. I hmotnost 1,3 kg je v kabelce přijatelná, byť samozřejmě existují i výrazně lehčí přístroje – ty už ale jen za cenu velkých ústupků ve výkonu a konektivitě. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje tříčlánková Li-Ion baterie s výkonem 44 Wh, doba výdrže je podle nezávislých testů zhruba 4a půl hodiny při zapnuté Wi-Fi a běžném používání notebooku, což je ovšem o téměř hodinu a půl horší výkon, než nabídne sesterský model s výbavou od Intelu.


Pod víkem najdeme 12,5'' displej, dodávají se dva, jsou s antireflexní vrstvou, základním je HD ready (1366 x 768) , lepší možností pak Full HD (1920 x 1080 pixelů). Základní displej je postaven na technologii TN, Full HD displej používá technologii IPS, která má lepší pozorovací úhly i podání barev. Pokud chcete přístroj používat tak, jak je zamýšlen, tedy k práci v pohybu, určitě se vyhněte HD ready TN displeji a volte IPS, i když si několik tisíc připlatíte, zde se to opravdu více než vyplatí.

V HP EliteBooku 725 G3 najdeme jednorožce mezi procesory – čipy od AMD. Jsou jimi AMD A10-8700B (4x 1,8 (3,2 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 35 W TDP) nebo A12-8800B (4x 2,1 (3,2 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 35 W TDP) s jádry generace Excavator a integrovaným grafickým čipem Radeon R6 nebo R7. Stran výkonu výpočetního ani grafického tedy nelze od notebooku očekávat zázraky, pro pracovní úkoly (web, pošta, přístupy do databází, kancelářské balíky, prezentování, filmy) je výkon více než dostačující, naopak pro profi grafiku a aktuální hry je to tak půl na půl – některé si v základním nastavení zahrajete (Rainbow Six Siege, FIFA 16, Metal Gear Solid V), jiné jsou sice spustitelné, ale jejich fps se nachází hluboko pod hratelnými hodnotami (Fallout 4 – 16 fps, The Witcher 3 – 15 fps). Paměťový systém představují dva sloty a řadiče DDR4, běžně jsou dodávány 4 nebo 8 GB, vždy v realizované jedním paměťovým modulem DDR4-2133 zapojeným v single-channel modu, ale s možností snadného a poměrně levného rozšíření.


Jako datové úložiště slouží 256GB solid state disk připojený přes M.2 port nebo běžný 2,5'' SATA disk s 500 GB úložného prostoru, notebook je ovšem příliš malý, takže obě propojení sdílí stejný prostor, není tedy možné osadit M.2 i 2,5'' disk najednou. Ani optické mechanika se do notebooku nevejde, ale ta se v této třídě notebooků neosazuje již roky.


Výbava porty je na rozměry notebooku přímo skvělá a při cestování by vám nemělo chybět vůbec nic, konektivita se drží osvědčené trojice: základem je moderní Wi-Fi a/b/g/n/ac (2x2) a Bluetooth 4.1 společně s gigabitovým Ethernetem (LAN 10/100) s vyklápěcí zdířkou RJ-45, v příplatkové výbavě je i vestavěný LTM modem nebo modul NFC. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 (jeden z nich nabíjecí) a jeden USB-3.1 Type-C (Gen1), následuje DisplayPort a starý analogový VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet. Notebook má i dokovací konektor a jako příslušenství můžete zakoupit dokovací stanici s dalšími porty. Vzhledem k business nasazení jsou pokročilé i možnosti zabezpečení, notebook je už v základu vybaven TPM 1.2 čipem, čtečkou otisků prstů i čtečkou čipových karet (SmartCard).


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional, ovšem s možností upgrade na Windows 10 Pro 64bit (Win 7 jsou dostupné jako downgrade z Win 10, jejichž licenci si kupujete, ovšem HP instaluje Win 7 kvůli velké poptávce mezi firemními zákazníky). HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy, ovšem na webu neuvádí žádné programy třetích stran (ani antivirus). Záruka je i v základu poskytována v době trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro HP EliteBook 725 G3 s AMD A10-8700B (4x 1,8 (3,2 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 35 W TDP), 4 GB DDR4 RAM, Radeon R6, HDD 500 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.1, 2x USB 3.0 + USB 3.1 Type-C s Win 7 Pro a Win 10 Pro činí 20 653 Kč bez DPH (24 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse