Lenovo ThinkPad L570 - kancelářská klasika s Kaby Lake a Intel Optane

15. 5. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebook ThinkPad L570 je prvním ze zástupců ThinkPadů s procesorem Kaby Lake. Ostatně aktualizace hardware byla tím, oč vývojářům u Lenova šlo – šasi zůstalo stejné – tedy černé, mohutné a industriální, vlastně právě takové, jaké ho uživatelé chtějí mít. Přibyla technologie Intel Optane

Lenovo ThinkPad L570 - kancelářská klasika s Kaby Lake a Intel Optane

ThinkPady řady L jsou v nabídce Lenova střední třídou, řazeny jsou mezi třídu E, tedy kompromis mezi domácím a business použitím, a třídu T, to jsou naopak plnokrevné managerské notebooky. Při koupi se člověk nemusí bát, nepořizuje si žádného zajíce v pytli. Šasi je dobře vyzkoušené z předchozího modelu L560 a jsou dobře známy jeho silné i slabé stránky.

Model L570 nabízí úhlopříčku displeje 15,6'', tomu odpovídají i rozměry šasi 377 x 255 x 27,6 mm. ThinkPady dlouhodobě preferují spíše širší rámeček kolem displeje a větší míru strukturální pevnosti, nepatří tak ani mezi nejmenší, ani mezi nejštíhlejší v této kategorii, čemuž koneckonců odpovídá i hmotnost 2,38 kg. ThinkPady tiž tradičně patří mezi ty odolnější na trhu a staronový zástupce L-řady není výjimkou. Notebook je celý z plastu vyztuženého skleněnými a uhlíkovými vlákny, ale oproti vyšším třídám má přeci jen znatelnější míru kroucení či prohybů. Onu příslovečnou „cihlovitost“ ve smyslu pevnost těl si dnes zachovaly jen řady T a P. Řady E a L jsou v tomto ohledu srovnatelné s konkurencí. Naopak design stále udržuje jasně rozpoznatelnou linii – černošedé tělo notebooku, červené doplňky jako je čepička trackpointu a linky na jeho tlačítkách, jasné hrany a rovné plochy. V útrobách notebooku je šestičlánková Li-Ion baterie s výkonem 48 Wh a kapacitou 3930 mAh, podle výrobce udrží notebook v chodu přes 11 hodin.

15,6'' displej má IPS matrici, což znamená lepší pozorovací úhly a věrnější podání barev ( i když zde záleží i na přesném modelu obrazovky). Rozlišení je obvyklé Full HD (1920 x 1080 pixelů) a povrch má matnou antireflexní úpravu, při mobilnějším nasazení by tedy neměl být problém s odlesky slunce či osvětlovacích těles v obrazovce.


Srdcem notebooku je dvoujádrový nízkonapěťový procesor generace Kaby Lake - Intel Core i5-7200U (2,5 (TB 3,1) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), podporuje všechny pokročilé technologie od Intelu včetně Hyper-Threadingu (technologie Intelu umožňující počítat dvě aplikační vlákna na jediném fyzickém jádře) a Turbo Boostu. O grafickou stránku výkonu se stará Intel HD 620, v několika konfiguracích lze nalézt i AMD Radeon R5 M430 s 2 GB vyhrazené DDR3 paměti. Jde o starší kartu vyráběnou 28nm technologií a ani ona si neporadí s nejnovějšími hrami (Watch Dog 2 – 16 fps na low nasatvení, Dishonored 2 14 fps), není tedy příliš důvodů za ni připlácet. Obvyklejší jsou sestavy s integrovaným grafickým jádrem Intel HD 620, které zastanou všechnu běžnou práci, nevysilují tolik baterii a jsou levnější. Vše je doplněno 8 GB DDR4-2133 systémové paměti v jediném modulu. Na desce jsou však dva sloty, není tedy problém dokoupit druhý paměťový modul a systémovou paměť rozšířit (což zejména u konfigurací s HD 620 lze jen doporučit).

Notebook je vybaven dvěma pozicemi pro datová úložiště, totiž běžnou 2,5'' šachtou s konektorem pro SATA i připojením přes adaptér přímo do PCI Express, můžete tedy používat jak běžné 2,5'' disky (HDD i SSD), tak disky pro NVMe. Druhou pozici představuje M.2 2242 slot, který je primárně určen pro LTE modem (má připravenou i anténu), ale lze do něj stejně snadno umístit i SSD. Na českém trhu je v tuto chvíli k dispozici sestava s 2,5'' SSD s kapacitou 256 GB. Specialitou notebooku je kompatibilita s technologií Intel Optane, tedy modulem s velice rychlou, ale nevolatilní cache pamětí. Ta je vhodná především pro sestavy s HDD, které urychluje (zejména při čtení) na hodnoty typické pro běžná SSD. NVMe disky jsou stále obecně vzato rychlejší, ale při kapacitách nad 1 TB také násobně dražší, než kombinace Optane + HDD. Notebook obsahuje i DVD Super Multi optickou mechaniku.


Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma a/b/g/n/ac a Bluetooth adaptér 4.2. Notebook je osazen i anténami pro 4G/LTE bezdrátový modem, který je ovšem osazen pouze v nejvyšších konfiguracích nebo je jej nutno dokoupit zvlášť. Vzhledem k tomu, že se osazuje do M.2 slotu, přijdete také o možnost používat sestavu se dvěma disky. Po stranách přístroje nalezneme čtveřici USB typu A (velké konektory) ve verzi 3.1 Gen1, audio kombo jack (in+out), k dispozici je mini DisplayPort a VGA a dokovací konektor OneLink. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet a webkamera, bezpečnostní funkce zase čtečka otisků prstů, TPM modul a volitelná čtečka SmartCard.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Pro, dále dostanete programovou výbavu ThinkVantage. Záruka je v době trvání 24 měsíců a lze ji i dále rozšířit (na 3 roky, s opravou u zákazníka).

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad ThinkPad L570 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (TB 3,1) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), 8 GB DDR4 RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 620, SSD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 3.1 Type-A, OneLink, Bluetooth 4.2 a s Win 10 Pro činí 24 289 Kč bez DPH (29 390 Kč s DPH).

Představení

Diskuse