MSI GL62 – základ na „paření“ podle MSI za konkurenční ceny

22. 5. 2017 12:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada GL v nabídce MSI představuje herní základ. Ale pořád dostanete plnonapěťový procesor Intel generace Kaby Lake a dedikovanou kartu NVIDIA Pascal, se kterou můžete hrát i letošní hry na Full HD. Vysoký výkon ovšem znamená i u základní řadu trošku vyšší cenu.

MSI GL62 – základ na „paření“ podle MSI za konkurenční ceny

Řada GL v nabídce MSI představuje herní základ. Nehledí se na nejvyšší výkona ani nejkvalitnější komponenty, ale jde o co nejlepší vybalancování herního výkonu k ceně notebooku. Je samozřejmé, že jakmile to myslíte s hraním alespoň trochu vážně, pohybujete se cenově o dost výše, i když se jedná o základní nabídku. A MSI stanovila pro své herní přístroje prioritu jasně – hrát musí jít úplně všechno na úplně každém notebooku. Ano, v základu budete občas trochu laborovat s nastavením her, protože v řadě GL se prostě leckde šetřilo, ale nikdy ne tak, abyste zjistili, že něco „prostě vůbec nejde“.

Že jste na začátku nabídky zjistíte rychle – v nabídce jsou pouze nejzákladnější karty NVIDIA aktuální generace. Ovšem NVIDIA v generaci Pascal produkuje jen lepší karty, řekněme od vyšší střední třídy dále, nemusíte se toho bát. Řada další výbavy je nějakým způsobem kompromisní, přinejmenším ve srovnání s vyššími třídami – třeba klávesnice SteelSeries s numerickým padem má jen jednobarevné podsvícení a nechybí softwarové rozšíření zvuku od Nahimic, ale značkové reproduktory již nedostanete.

Notebook opakuje designový jazyk celé nabídky MSI – černá s červenou, mírně pětiúhelníkové víko a ostřeji řezané hrany. Je vyroben už pouze z plastů, na hliník v rozpočtu nezbylo. Váží sice celých 2,4 kg, což u 15'' notebooků rozhodně patří k nadprůměru, vyvažuje to ovšem poměrně velkým výkonem s velkým a výkonným chlazením u náročnějších komponent. I rozměry 383 x 260 x 29 mm napovídají, že se notebook bez problému vejde do většiny batůžků či brašen, jen tloušťka je už na dnešní poměry vyšší, důvody jsou stále stejné – výkon a chlazení. Baterie má šest článků a s nimi výkon 41 Wh , výdrž výrobce neuvádí, ale vzhledem k použitým komponentám bude velice nízká.


GL 62 se dodává s displeji Full HD (1920 x 1080) vyrobenými technologií, kterou ve firmě nazývají IPS-level, což nejspíše může značit i PLS nebo PVA či MVA displeje, případně pouze s poznámkou Wide-View, což bych si přeložil pouze jako TFT TN, oba mají matný antireflexní povrch a podsvícení pomocí LED. V případě nákupu bych se prodejce velice přímo dotázal, jaký typ displeje je použitý, pokud to není úplně jasně napsáno, počítal bych spíše s TFT TN.

Herní notebook potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťové model generace Kaby Lake. Jde o Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), případně v levnější konfiguraci o Core i5-7300HQ (4x 2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), oba s integrovanou grafickou kartou Intel HD 630. Dedikovanou grafickou kartou, hlavní chloubou tohoto přístroje, je NVIDIA GeForce GTX 1050 se 2 nebo 4 GB paměti GDDR5. Co se týče herního výkonu, je dostatečný pro jakékoli použití ve Full HD se středním nastavením detailů. I letošní hry jako Pray (80 fps) nebo Mass Effect Andromeda (42 fps) udrží fps ve hratelné oblasti. Paměťový systém používá nadstandardně rychlé paměti DDR4-2400, k dispozici jsou dva sloty a obvykle obsahují jediný 8GB modul, pro většinu her postačí, pro nejlepší výsledky je však lépe koupit i druhý modul, dvoukanálové zapojení je podstatně výkonnější.

Datové úložiště má k dispozici M.2 slot s podporou NMV7e PCIe Gen3 x4, obvykle ovšem neobsazený, vedle toho se do šasi vejde i běžný 2,5'' disk, dodává se 1TB HDD s rychlostí 7200 rpm, osadit by bylo možno i SATA SSD, pokud by vám případně jeden v M.2 slotu nestačil. Notebook stále disponuje i optickou mechanikou Super Multi DVD.


Konektivita je běžná - gigabitový Ethernet, Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.2. Naopak nabídka portů je oproti běžnějším notebookům širší - dvojice USB 3.0, jeden USB 2.0 a jeden USB 3.1 Type-C Gen 1, je zde HDMI a mini DisplayPort. A vedle kombinovaného audiokonektoru zde nalezneme i webkamera a čtečku paměťových karet..

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home. Kromě ovladačů je notebook vybaven i MSI Dragon Center softwarem pro správu systému. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro MSI GL62 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 1050 s 4 GB GDDR5, 1 TB HDD, Wi-Fi, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C Gen2, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 25 612 Kč bez DPH (30 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse