HP iPAQ Pocket PC h6340 - mobil v PDA

18. 1. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Kapesní počítače již delší dobu neslouží jen jako zařízení pro správu kontaktů, zapisování schůzek, úkolů a organizaci času nebo hraní her. Čím dál tím více se do kapesních PC integrují prvky pro hlasovou a datovou mobilní komunikaci, čímž se z nich stávají zařízení souhrnně nazývaná jako chytré telefony. HP iPAQ h6340 je jedna z posledních novinek tohoto typu.

HP iPAQ Pocket PC h6340 - mobil v PDA

Při celkovém pohledu na zařízení o rozměrech 119 x 75 x 187 mm snad nejvíce upoutá, jak to u těchto zařízení bývá, velký barevný displej, rozpínající se přes většinu plochy čelní strany. Jedná se o barevný 3,5“ antireflexní TFT displej s rozlišením 240 x 320 pixelů, 16ti bitovou barevnou hloubkou a vzdáleností bodů 0,24 mm. Samozřejmě nutno podotknout, že výrobce nezapomněl ani na podsvětlení a možnost ovládat jej pomocí dotykového pera. Kromě obrovského displeje upoutá pozornost masivní černá anténa, umístěná v levém horním rohu přístroje. Hned vedle antény se nachází i infraport. Hlavní ovládací prvky jsou umístěny standardně pod spodním okrajem displeje. Na spodek PDA lze připojit i malou klávesnici se všemi písmeny. Na levém boku najdeme 3,5 mm jack konektor a tlačítko pro nahrávání hlasových záznamů. Naopak pravý bok obsahuje tlačítka pro nastavení hlasitosti, vyvolání nastavení mobil/WiFi/Bluetooth a slot pro MMC/SD karty.

Přístroj je napájen vyměnitelnou Li-Ion baterií o kapacitě 1800 mAh. Udávaná výdrž na jedno nabití baterie se pohybuje kolem 210 hodin. Maximální doba hovoru je pak odhadována na 4,5 hodiny.

Pod plastovým povrchem HP iPAQu se skrývá procesor s čipem Texas Instruments OMAP 1510 o taktovací frekvenci 168 Mhz. Velikost operační paměti je 64 MB, část z ní je však používána systémovými úkony, tudíž pro skutečné využití zbývá kolem 55 MB. Data lze ukládat do interní paměti o velikosti 64 MB. Sice se výrobce moc nepředal, lze ji však vylepšit pomocí přídavných MMC a SD karet.

Jak již bylo zmíněno, HP iPAQ h6340 zvládá i funkce mobilního telefonu. Se sítěmi GSM si rozumí hned na čtyřech frekvencích – 800/900/1800/1900. Díky vestavěným audiokomponentům, jako jsou mikrofon, sluchátko, reproduktor či 3,5 mm jack vstup pro sluchátka, lze bez problému učinit jakýkoliv hlasový hovor. Sluchátka a reproduktor lze také dokonale použít pro poslech uložených mp3 souborů.

HP iPAQ umožňuje hned několik možností bezdrátového spojení s okolím - GSM, Bluetooth, IrDA a Wi-Fi 802.11b. To zaručuje maximální použitelnost pro mobilní internet, komunikaci se zařízeními s Bluetooth (tiskárna, mobil, notebook, atd.), sdílení dat, anebo připojení do místní sítě s podporou pro WLAN.

HP Ipaq běží pod operačním systémem Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition, ve kterém nechybí obvyklé aplikace jako Pocket Outlook, Word, Excel, Internet Explorer a Windows Media Player. Krom toho zde najdete i mnoho utilit od HP určených pro správu kapesního počítače.

Praktické zkušenosti
HP iPAQ h6340 jsme měli v redakci několik dní na otestování a zde jsou některé naše praktické zkušenosti.

Na modelu iPAQ h6340 je nejzajímavější to, že obsahuje Bluetooth, WiFi, a k tomu i mobil (GSM/GPRS). Kteroukoliv z jmenovaných služeb lze kdykoliv pohodlně aktivovat/deaktivovat po stisku tlačítka (na pravém boku přístroje), kterým se vyvolá ovládací program. Utilita má velké grafické symboly pro aktivaci jednotlivých služeb (mobil, WiFi, Bluetooth), takže je lze snadno ovládat i prstem bez nutnosti vyjímání ovládacího pera.

Mobil a jeho ovládání je provázáno s PDA. Pomocí programu SIM Contacts můžete načíst do kontaktů čísla ze SIM karty, takže přechod z jiného mobilu není komplikován. Vytáčení čísel se provádí přímo z kontaktů. Pokud chcete vložit číslo "z klávesnice", je i zde možnost volby přes velké grafické číslice na obrazovce (snadno ovladatelné prstem bez nutnosti vyjmutí ovládacího pera). Nepohodlné pro někoho může být klasické telefonování s velkým PDA u ucha, a proto jsou zde alternativy. Telefonovat lze i s hlasitým odposlechem nebo pomocí sluchátka a mikrofonu (bondovka, přibaleno k PDA). Pro oznámení příchozích hovorů lze volit z několika různých vyzvánění včetně vibračního. Programem Phone Band lze volit standardy North America (850/1900) / Europe, Asia (900/1800), takže volat lze doslova z celého světa, je-li jeden ze signálů v dosahu. Je-li mobil aktivován, pracuje samořejmě i po vypnutí PDA, které se automaticky zaktivuje při příchozím hovoru. Nastavení hlasitosti mobilu a klasických funkcí PDA je naštěstí oddělené.

Součástí balení je i externí klávesnice připojitelná na PDA zespodu. Klávesnice má na můj vkus moc malá tlačítka a je třeba si na práci s ní chvilku zvykat. Oproti grafické klávesnici na displeji má tu výhodu, že pro psaní lze použít dva prsty a být tak rychlejší než při poklepání ovládacím perem na LCD. S nasazenou klávesnicí nelze dobíjet baterii, protože konektor je klávesnicí obsazen a samotná klávesnice není pro nabíjení "průchozí" (vybavena alternativním konektorem). PDA lze dobíjet připojením elektrického adaptéru (přes redukci) přímo do PDA nebo vložením celého PDA do dokovací stanice, která obsahuje i samostatný slot pro dobíjení druhé baterie. Baterii lze dobíjet i přes USB. Přibaleno je i pěkné kožené pouzdro vybavené klipem na pásek a dvěma kapsičkami na paměťové karty. Zavírání pouzdra je magnetické. PDA se do pouzdra vejde "jen" bez klávesnice.


Jan Šesták, Viktor Péder

Foto galerie HP iPAQ Pocket PC h6340

Technická data

  • hp ipaq pocket pc h6340:
  • Procesor : Texas Instruments OMAP 1510
  • ---: ---
  • Typ displeje : 3.5" antireflexní barevný TFT displej s podsvícením
  • Rozlišení : 240 x 320
  • Vzdálenost bodů : 0.24
  • Velikost viditelného obrazu : 89mm
  • Paměť :
  • : IrDA
  • Bezdrátové spojení :
  • Sloty : SDIO a SD/MMC podpora
  • Rozměry : 119mm x 75mm x 18.7mm
  • Záruční doba : Dvouletá záruka; 90-ti denní technická podpora pro software
  • Operační systém : Windows Mobile 2003 Software for Pocket PC, Premium with Phone Edition
  • Doporučená koncová cena: 19.980,- Kč bez DPH (v době uvedení článku)
Příslušenství

Diskuse