Haicom GPS HI 401 BT - Bluetooth friendly

23. 3. 2004 08:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Haicom uvedl na trh skutečně ojedinělé řešení GPS přijímače. Jeho jedinečnost spočívá hlavně v možnostech připojení k notebooku či PDA, v jeho modulárním řešení a množství dodávaného a volitelného příslušenství. GPS jsem testoval společně s navigačním softwarem Mapfactor.

Haicom GPS HI 401 BT - Bluetooth friendly

GPS se skládá ze dvou na sobě nezávislých částí. Tou hlavní je samotný GPS receiver s CF kartou a konektorem na externí anténu. Karta je k receiveru přichycena na otočném kloubu a může se natočit až o 180°, což má dva důvody - jednak se po vypojení může složit, a hlavně se dá během používání natočit směrem k satelitům. Druhá část je tzv. Bluetooth slipper (cosi jako docking station), který se používá při komunikaci přes Bluetooth rozhraní a obsahuje také baterie. Obě části se k sobě připojují pomocí CF rozhraní.

Jakmile se obě zařízení spojí, receiver začne hledat satelity, což oznamuje červeným blikáním LED diody (po nalezení svítí trvale), a Slipper začne pro změnu blikat modře, čímž signalizuje vyhledávání Bluetooth rozhraní v okolí (po úspěšném připojení svítí trvale). Pak stačí povolit Bluetooth komunikaci a zapnout navigační software (v mém případě Mapfactor Navigátor Evropa). Bluetooth komunikace je velice stabilní, a navíc odpadá konflikt s MS TrackBall, který občas nastává u USB GPS, kdy si Windows začnou přicházející data překládat jako pohyb TrackBallu.

GPS nalezne satelity v následujících časech: studený start (GPS se nepoužívala déle než 2 týdny) do 48 s, teplý (bez známé polohy) do 38 s, horký (se známou polohou) do 8 s, v případě ztráty signálu ze satelitů se spojení obnoví do 100 ms. Pak může začít navigace.

Mapa je velice podrobná a najdete v ní sebemenší vesnici. Po zadání cíle a zapnutí navigace se zobrazí podrobný popis cesty, včetně spotřeby a nákladů na pohonné hmoty (které se automaticky propočítávají dle vložených informací o spotřebě a ceně pohonných hmot). Na levé straně obrazovky se objeví žlutá šipka a informace o vzdálenosti k dalšímu manévru. Pokud je aktivována hlasová komunikace, která je kvalitní i v českém jazyce (překvapivě mužský hlas), bude podle nastavení informovat 1 km, 500 m a 100 m před překážkou. Notebook tak lze nechat na sedadle spolujezdce a navigovat se pouze podle hlasu. Příjemná je i funkce automatického natáčení mapy dle směru jízdy. Mapa je pak natočena vždy tak, že směr jízdy je nahoru, takže při občasném nahlédnutí do mapy se velice rychle zorientujete. Pokud během řízení přejedete odbočku, navigační systém automaticky spočítá novou cestu. Veškerá data získaná z GPS během cesty (poloha, rychlost, nadmořská výška, přesný čas a azimut) lze ukládat a později si cestu přehrávat. Trochu nepříjemné může být plánování cesty do ciziny, neboť je nutné otevírat mapu každého státu zvlášť. Na druhou stranu ale software obsahuje i cesty trajektů, takže si lze naplánovat i cestu na nějaký ostrov. V ČR je znát problém s jednosměrkami, u kterých se mění jejich směr častěji, než je aktualizována elektronická mapa, takže je třeba si dávat pozor na dopravní značení. Pokud do špatně označené jednosměrky nevjedete, systém propočte ihned jinou trasu. Vybranou část mapy lze i vyříznout a exportovat do PDA pracujícím pod WinCE.

Během cesty jsem nespozoroval žádnou větší odchylku od skutečné polohy a ve většině případů GPS našla 6 satelitů z teoreticky 12 možných. Pro přesnou navigaci stačí cca 4 satelity, což nebyl problém ani v lese. Signál nelze čekat snad jen v tunelech.

V případě, že nechcete využívat Bluetooth či CF komunikace, je možné dokoupit USB kabel (1.300 Kč bez DPH) či sériový kabel s napájením z PS/2 (stejná cena). Pak kabel stačí zapojit do receiveru a Slipper není potřeba.

K GPS se dodává dobíjecí Li-polymer baterie 1500 mAh, napájecí kabel z cigaretového zapalovače, dobíječka z 220 V se sadou výměnných zástrček pro různé země, kabel Mini 1394 - PS2, magnetický držák pro GPS 401BT do automobilu s přísavkou na sklo, pouzdro pro připevnění na opasek, pouzdro na krk, manuály v českém jazyce a CD s drivery a manuály v PDF.

Koupit lze GPS HI 401 BT samostatně, za doporučenou maloobchodní cenu 6.999,- Kč bez DPH, či spolu s Mapfactor Navigátor Evropa za 8824,- Kč bez DPH. Samotná mapa stojí 2.100,- Kč, či lze koupit samostatnou ČR za 1.500 Kč, obě ceny bez DPH.Technické údaje GPS a Slipperu:
Přesnost:
- horizontální lepší než 25 m v 95%
- horizontální s příjmem WAAS/EGNOS lepší než 3 m v 95%
- vertikální lepší než 40 m v 95%
- rychlost lepší než 0.1 m/s v 95%

Omezení:
- nadmořská výška menší než 18000 m
- rychlost menší než 1600 km/h
- zrychlení menší než 4 G

Konektor pro externí anténu RP-MMCX

Rozměry
rozložená 120 x 48 x 21 mm
složená 68 x 48 x 21 mm

Váha 60 g

Napájení 3.3 V, 180 mA

Bluetooth Slipper(tm) obsahuje dobíjecí baterii 3.7 V 1500 mAh na cca 8 hodin provozu

Provozní teplota -10 až 70 °C
Vlhkost vzduchu do 90%

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse