NEC DVD+/-RW - externě-interní vypalovačka

6. 4. 2004 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Mechanika nese typové označení 2500, je sice interní, ale lze ji namontovat do externích IDE boxů, a tím se stává přenosnou. Za příznivou cenu tak lze získat k notebooku externí DVD vypalovačku výkonem interní.

NEC DVD+/-RW - externě-interní vypalovačka

Mechanika je uložena v hliníkovém IDE boxu, což má kromě estetického hlediska i dvě další výhody. Jednak hliník dobře odvádí teplo, a navíc je vypalovačka odolnější proti poškození.

Na přední straně je klasický panel interní vypalovačky - dvířka mechaniky, tlačítko vysouvání, LED dioda, indikující čtení či zápis, a audiovýstup spolu s analogovým regulátorem hlasitosti. Na zadní straně je vstup napájení, USB konektor a dvě diody - červená a zelená. Zelená indikuje připojení k počítači a svítí i při odpojeném adaptéru (je napájena z USB), zatímco červená informuje o činnosti mechaniky. Také je zde umístěn větráček, který při zapnuté mechanice trvale pracuje a je poměrně hlučný.

Mechanika podporuje oba formáty DVD+RW i DVD-RW a samozřejmě i CD-RW. Při vypalování dosahuje následujících rychlostí: 8x DVD+R, 4x DVD+RW, 8x DVD-R, 4x DVD-RW, 32x CD-R a 16x CD-RW. Při vypalování je použita technologie BurnProof, která minimalizuje riziko chybného vypálení a s ním spojené znehodnocení nepřepisovatelných disků. Kromě toho má 2MB vyrovnávací paměť, tzv. Buffer. Pro zápis je možné využít metody DAO (disc at once), SAO (session at once), TAO (track at once), proměnný či pevný packetový zápis a multisession. Je možné používat disky o 12 cm i 8 cm a mechaniku lze umístit i vertikálně. Průměrná přístupová doba je 140 ms u DVD a 120 ms u CD. Testovaná mechanika měla připojení USB 2.0, dostupný je ale i model doplněný o FireWire rozhraní.

V balení je kromě samotné mechaniky i napájecí adaptér, software Nero a propojovací USB kabel. Doporučená maloobchodní cena je 5.640,-Kč bez DPH, za 6.450,-Kč je k dostání verze USB 2.0 + FireWire i s kabelem. Záruční doba je dva roky.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse