TP-LINK TL-WR702N - miniaturní WiFi router

9. 8. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Stále více zařízení se dnes spoléhá na připojení k internetu prostřednictvím WiFi. Při cestování lze ovšem pořád narazit na případy, kdy je k dispozici pouze pevný kabel. Právě v takových případech pomůže kapesní router od TP-Linku, který má kompaktní rozměry a přitom nabízí srovnatelné funkce jako jeho větší příbuzní.

TP-LINK TL-WR702N - miniaturní WiFi router

Bez WiFi připojení se už dnes řada uživatelů na cestách neobejde, ovšem ne vždy mají hotely potřebnou bezdrátovou infrastrukturou nebo dostatečné pokrytí. Dnes si představíme zařízení od TP-LINKu, které dokáže s těmito problémy pomoci. Miniaturní krabička sice funguje primárně jako bezdrátový router nebo přístupový bod, dokáže ale pracovat i v dalších režimech a funkcemi rozhodně nezaostává za svými většími sourozenci.

S podobným zařízením jsme se už u nás v redakci setkali dříve, jednalo se o příbuzný model s označením MR3010 určený především pro sdílení připojení z kompatibilního USB 3G modemu. TL-WR702N který si představíme dnes, využívá na rozdíl od něj pouze WiFi a ethernet.

Základní popis

Zařízení je dodáváno v nevelké bílé krabičce, uvnitř najdete kromě miniaturního routeru také skladný propojovací síťový kabel, micro USB kabel, který slouží pro napájení a také nabíječku s USB konektorem pro případ že budete chtít provozovat zařízení někde mimo dosah počítače. Dále je součástí i krátký papírový návod a malé CD s podrobným manuálem v PDF.

Vlastní router je opravdu miniaturní, jeho rozměry 57x57x18 mm lze vskutku označit za kapesní a navíc váží pouze 34g. Design není nijak komplikovaný, zařízení vypadá jako malá krabička s rohy zaoblenými po stranách. Výrobce zvolil provedení z bílého plastu, jen horní strana je světle modrá. Na spodní straně jsou pak prakticky umístěny základní údaje pro bezdrátové připojení a vstup do nastavení. Ethernetový konektor, micro USB (slouží jen pro napájení) i resetovací tlačítko najdete na boku společně, hned vedle sebe. Na horní stranu dále výrobce umístil modrou indikační diodu, která by ovšem nemusela při provozu zářit a blikat tak jasně.

Nastavení a zkušenosti z provozu

Zprovoznění je jednoduché stačí zapojit USB kabel pro napájení a připojit se k bezdrátové síti nebo z počítače prostřednictvím kabelu. Nastavování probíhá podobně jako u jiných síťových prvků prostřednictvím webového rozhraní po zadání adresy v prohlížeči. V některých případech může být ještě nutné ruční nastavení adres v počítači podle manuálu. Router může pracovat v následujících režimech.

  • AP (přístupový bod) – bezdrátové rozšíření stávající sítě
  • Router – umožňuje bezdrátové sdílení internetové přípojky
  • Repeater – umožní rozšířit pokrytí stávající bezdrátové sítě
  • Bridge – přemostí dostupnou bezdrátovou síť do jiné s odlišným názvem a nastavením
  • Client – zařízení se připojí k bezdrátové síti a zpřístupní ji počítači připojenému k ethernetovému portu

screenshot nastavení
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve většině případů používají uživatelé režim router nebo AP, pro bezdrátové nasdílení pevného připojení, nicméně v případě dostupné bezdrátové sítě s horším pokrytím se můžou na cestách hodit i další režimy. V režimech repeater, bridge a client, lze navíc připojit počítač nejen bezdrátově ale i prostřednictvím ethernetového portu, ten se při těchto nastaveních chová jako LAN.

Ethernetový port pracuje ve 100 Mbit režimu, WiFi pak podporuje všechny současné standardy v pásmu 2.4 Ghz (b/g/n) a při využití širšího 40 Mhz kanálu dokáže pracovat s rychlostí až 150 Mbit. Nechybí ani obvyklé možnosti zabezpečení, od nešifrované sítě, přes WEP až po WPA/WPA2(-PSK). Samozřejmostí je i zabezpečení prostřednictvím filtru síťových MAC adres. Příznivý je také fakt, že už ve výchozím stavu má zařízení nastaveno šifrovanou síť, údaje pro připojení jsou uvedeny na samolepce ve spodní části zařízení.

screenshot nastavení
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ani podrobnější nastavení se nijak neliší od možností klasických domácích routerů a rozhraní je vzhledem i obsahem prakticky totožné s tím známým z jiných modelů tohoto výrobce. Dostupné možnosti pochopitelně závisí na aktivním režimu, u nastavením nejvariabilnějšího módu routeru nechybí nic z následujících voleb:

  • dynamické i statické adresy WAN portu, PPPoE, PPTP, klonovaní MAC adresy
  • bezdrátová síť, její režim, kanál a zabezpečení, MAC filtr
  • vysílací výkon WiFi, a podrobnější volby jako je Beacon Interval
  • DHCP a DNS nastavení, spřažení konkrétní IP s MAC počítače
  • směřování portů, DMZ, UPnP
  • firewall a další zabezpečení filtr IP adres, QoS, DDNS
  • update firmware, obnovení výchozího nastavení

Co se týče praxe v provozu, zařízení fungovalo spolehlivě bez nějakých problémů a potíží. Dosah WiFi signálu je ve srovnání s klasickým domácím routerem vybaveným externí anténkou slabší ale ne nějak zásadně. V běžném panelákovém bytě nebyl s nikde s dostupností bezdrátové sítě problém, nemusíte tedy vždy sedět jen na dohled od zařízení. Pro určité uživatele může být nevýhodou pouze anglická lokalizace webového rozhraní, to je ovšem mezi i mezi jinými výrobci podobných zařízení zatím obvyklý postup.

Závěr

TP-LINK TL-WR702N je zajímavým řešením pro cestovatele, kteří naráží na problémy v hotelech, kde je internet dostupný především pevným kabelem a WiFi je nekvalitní nebo úplně chybí. Malý přenosný router je v této situaci praktickým řešením a umožní lehce zpřístupnit připojení nejen na počítači ale i dalších zařízeních odkázaných na bezdrátové sítě, jako jsou smartphony nebo tablety. Funkce bridge nebo repeateru může být praktickou možností zase v situacích, kdy je pokrytí místní WiFi signálem nerovnoměrné nebo pro mobilní zařízení prostě příliš slabé. Jediným omezením oproti běžným routerům je prakticky jen přítomnost pouze jednoho ethernetového portu, vzhledem k povaze zařízení to ale nelze považovat za nějaký nedostatek.

TP-LINK TL-WR702N je na českém trhu dostupný za 478 Kč bez DPH (573 Kč s DPH). Záruční lhůta je standardní dvouletá.

Příslušenství

Diskuse