TP-Link TL-MR3020 - Wi-Fi router pro 3G na cesty

1. 3. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Larva

Novinkou společnosti TP-Link je mobilní router s podporou široké škály 3G USB modemů. Snadno tak zpřístupní váš mobilní internet pro všechna požadovaná zařízení v dosahu. Navíc je schopen pracovat v několika dalších režimech s nečekaně detailními parametry zabezpečení a filtrování provozu. Tento malý router je napájený z adaptéru či USB.

TP-Link TL-MR3020 - Wi-Fi router pro 3G na cesty

Pokrytí naší republiky 3G/UMTS internetem sice není tak dobré jako v jiných zemích, nicméně pokud se nenacházíme úplně na venkově, ale naopak alespoň v trochu větším městě, můžeme mobilní internet vcelku bezproblémově využívat. Rychlost sice mnohdy znatelně klesá v závislosti na vytíženosti sítě, ale v době, kdy je pokrytí bezplatnými Wi-Fi stále slabší, je 3G internet jasnou volbou, pokud chceme mít možnost se připojit téměř odkudkoli. Počet zařízení a lidí, kteří internet využívají a potřebují mít k němu častý přístup, roste a 3G router je proto praktickou odpovědí na tento trend. Stačí jeden 3G USB modem s mobilním připojením, router od TP-Linku a po několika málo krocích může toto připojení využívat bezpočet uživatelů a zařízení. Touto funkcí ale možnosti recenzovaného routeru nekončí.

Základní popis

Rozměry routeru jsou vskutku malé a to 74 x 67 x 22 mm, takže může snadno zaujmout stálé místo v brašně notebooku či batohu. Příjemná je i hmotnost pouhých 58 g. O dva gramy méně pak váží adaptér, sloužící k napájení routeru. Díky odpojitelnému standardnímu USB kabelu ho lze napájet i například z notebooku. Napadá mě i varianta použití v autě připojením standardního 12V USB adaptéru. Router, stejně jako adaptér a dvojice kabelů, USB a LAN, jsou v bílé barvě. Výjimku tvoří pouze horní strana zařízení v provedení světle šedé. Zde nalezneme i pětici zelených LED diod pro signalizaci stavu jednotlivých funkcí neboli připojení. Na jednu ze čtyř stran umístil výrobce USB port pro přípojení 3G modemu a na druhou tlačítko pro výběr módu a konektory WAN/LAN spolu s mini USB pro samotné napájení. Zbylé dvě boční strany stejně jako ta zadní zůstaly volné. LED diody nás informují o připojení LAN, 3G nebo Wi-Fi kontinuálním svícením a blikáním, pokud na těchto rozhraních probíhá komunikace. Dvě z těchto pěti diod pak náleží funkci WPS a signalizaci samotného napájeni routeru.



Fyzické provedení je vskutku povedené. Malé rozměry, oblé hrany a nízká hmotnost je snad vše, co si po vnější stránce můžeme od takového zařízení přát.

Ovládání a funkce

Třípolohové tlačítko je určeno pro snadnou volbu mezi třemi základními módy. Hlavní 3G mód představuje možnost sdílet internetové připojení USB modemu skrze 802.11b/g/n Wi-Fi rozhraní a 10/100 Mbps LAN port dalším zařízením. Seznam podporovaných 3G modemů je velmi dlouhý a o tom, zda je vaše zařízení podporováno, se můžete sami přesvědčit na stránkách www.tp-link.com. Na českých stránkách k routeru v době psaní recenze žádné informace nebyly. U nás nejčastěji používané HUAWEI modemy jsou v seznamu uvedeny, řekl bych, všechny. Router si umí hardware modemu sám detekovat a pokud by přeci jen měl problém s nastavením, například kvůli méně běžnému modelu, lze zkusit štěstí nahráním konfiguračního souboru daného modemu ze stránek výrobce. Veškeré nastavení se provádí po přihlášení do webového rozhraní. V případě 3G připojení stačí nastavit vytáčené číslo, například *99#, název APN a o zbytek se zařízení postará samo. Router nabízí na své rozměry neuvěřitelné množství funkcí a první z nich na nás vyskočí již v tomto režimu. V tomto módu totiž 3G připojení může fungovat jako primární či záložní pro standardní WAN modem. Příkladem může být domácí DSL či UPC připojení, které skrze TP-Link nasdílíme po LAN a Wi-Fi domácím zařízením. Pokud by toto připojení selhalo, router automaticky přepne na 3G internet. Další zajímavou funkcí je tzv. WDS Bridging, pomocí níž je router schopen se propojit s dalším přístupovým bodem. Po nastavení 3G internetu je dalším krokem také nastavení Wi-Fi, o němž si povíme více v dalším módu.



Druhý mód WISP umožňuje přípojit Wi-Fi síť nebo router s veřejnou IP adresou a toto připojení jakožto NAT router přeložit do vnitřní sítě s vlastním DHCP serverem. Stejně jako pro předchozí mód platí, že je třeba nastavit i samotnou vnitřní Wi-Fi síť, na které připojení sdílíme. Router je schopen vysílat v módech 802.11 b/g/n na jednom ze 13ti kanálů a šířce pásma 20 nebo 40 MHz. Velmi bohatá je nabídka zabezpečení nabízející varianty zabezpečení WPA/WPA2 či WEP s až 152-bitovým šifrováním. Samozřejmě nechybí ani možnost filtrovat jednotlivé MAC adresy. Tím však možnosti ani zdaleka nekončí. Kromě překládání adres nalezneme v seznamu nastavení také volby pro filtrování dat pro nezletilé, omezení datové propustnosti internetu, DDNS nebo například bindování IP a MAC adres pro vyšší zabezpečení.

Třetí z nabízených hlavních módů má název AP. V tomto režimu lze v dalším nastavení upřesnit, zda se má router chovat jako AcessPoint, Repeater či Bridge s AP. Uživatel tedy může dále sdílet existující LAN spojení po Wi-Fi, prodlužovat dosah již existující Wi-Fi sítě nebo propojit dvě bezdrátové sítě. Pro běžného uživatele je zajímavá především druhá možnost, pomocí níž si například doma můžeme dosah již používaného routeru rozšířit o několik metrů dál.

Příslušenství

TP-Link TL-MR3020 je prodáván v malé krabičce, kde nalezneme adaptér, USB a LAN kabel a Resource CD s manuálem. Modem není součástí příslušenství a je nutné ho zakoupit samostatně.

Zkušenosti

Po celou dobu testování router po stránce kvality signálu a přenosu dat fungoval bezchybně.

Při psaní recenze jsem narazil na pár drobných potíží. Klasický je pro 3G modemy problém se zapnutým PIN na SIM kartě. Po té, co byl router s připojeným modemem připojen k napájení, trvalo zařízení minutu a půl než HW modemu nedetekoval a spustil připojení. Nikde v nastavení routeru jsem nenalezl možnost zadat PIN SIM karty a jediným řešením bylo tedy PIN na kartě vyrušit přes telefon či PC. Po té již vše fungovalo jak má.

Na druhý neduh jsem narazil při nastavování módu AP. Po přepnutí do sub-módu repeater a nastavení sítě, jejíž signál má být zesílen, běží vše jak má. Pokud však router přepneme do módu 3G a pak zpátky na AP, nastavení repeateru je anulováno zpět na AP. Vidím to jako chybu firmwaru, který nepamatuje nastavení, a dá se očekávat, že tento nedostatek výrobce v příštím updatu opraví.

Závěr

Nový router od TP-Linku míří přímo na mobilní uživatele, kteří aktivně využívají 3G internet nebo plánují jeho pořízení. Přestože nabízí router mnoho pokročilých funkcí, je nastavení těch základních poměrně jednoduché. Cílovou skupinou jsou tudíž jak začátečníci, tak i pokročilí uživatelé, jimž nabídne několik pokročilých funkcí zabezpečení a možností jak sítě do sebe propojit. Výhodou je zároveň i velikost a rozměr routeru, s nímž je tak radost cestovat. Díky USB napájení můžeme i samotný adaptér, v případě že cestujeme s notebookem, nechat doma.

V době testování je router TL-MR3020 možné pořídit za cca 800,- Kč včetně DPH.

Klady a zápory

+ množství funkcí
+ mobilita
+ cena

- lokalizace
- drobné SW nedostatky

Příslušenství

Diskuse