RECENZE: Fujitsu Siemens Computers ST5010 - bezdrátová klávesnice.

25. 3. 2004 08:45    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Novějším ze dvou tabletů, které momentálně FSC nabízí, v sobě ukrývá kompletní sadu Centrino. Jedná se o čistokrevný tablet, který v jedné části skrývá vše kromě klávesnice, ta je dodávána jako externí modul komunikující bezdrátově. NOTEBOOK.cz jako první v ČR přináší recenzi tohoto Tabletu.

Fujitsu Siemens Computers ST5010 - bezdrátová klávesnice.

Právě Fujitsu Siemens Computers (dále jen FSC) byl jedním z průkopníků notebooků s dotykovou obrazovkou, chcete-li Tablet PC. Již počátkem roku 2002 prošel mýma rukama první notebook s dotykovou obrazovkou FSC Lifebook B a ve stejném roce nabízelo FSC i svůj první "čistokrevný" tablet, který byl i předchůdcem dnes popisovaného. Tehdy ovšem ještě nebyla oficiálně vydána a známa verze Microsoft Windows XP Tablet PC Edition.

Základní popis
ST5010 se v mnoha směrech vymyká z většiny dosud mě známých řešení. Jako jediný je navržen pro přednostní použití s perem a dotykovou obrazovkou tak, že klávesnice je naprosto oddělena od vlastního počítače. Podobné řešení má v ČR ještě jeden výrobce, ale tam je klávesnice trvale připojitelná s možností přepravy obou částí spojených do jednoho celku. Chcete-li mít u ST5010 v dosahu možnost klasického počítačového psaní, je tedy třeba nosit s sebou i samostatný díl klávesnice. Hlavní díl (počítač) ST5010 má rozměry 324 x 220 x 25 mm a váží přibližně 1.54 kg (s menší 4400 mAh baterií).

Tablet
Z pohledu tabletu je myslím ST5010 FSC vyřešen vcelku dobře. Předurčen je hlavně pro praváky, pro něž je uzpůsobena většina ovládacích prvků. Samotný tablet je navržen k tomu, aby byl držen v levé ruce. Tomu odpovídá i poloha šesti pomocných tlačítek, která jsou na dosah prstů levé ruky, pokud tablet držíte zespodu. Tlačítkům lze nadefinovat různé funkce. Jejich pomocí lze vstoupit například i do BIOSu, takže není třeba připojovat klávesnici.

Pro pravou ruku je samozřejmě určeno pero, kterým lze ovládat kurzor na obrazovce. Pero je připevněno k tabletu šňůrkou, což se jeví jako velmi praktická věc. Přiložené pero je totiž jediná věc, na kterou dotyková obrazovka reaguje, a tak by nebylo dobré jej někde ztratit. Jako u všech tabletových per je i na tomto umístěno tlačítko simulující druhé tlačítko myši a lze definovat i jeho funkci. Pero nepotřebuje vlastní baterii. Mimo pera lze pravou rukou ovládat i dvě dvoupolohová tlačítka (celkem tedy 4 funkce s možností nadefinování uživatelem) pro posun v dokumentech a tlačítko hlavního vypínače.

Klávesnice
Propojení tabletu s klávesnicí je realizováno bezdrátově pomocí infračerveného světla. Tablet k tomuto účelu obsahuje druhý infraport určený jen pro klávesnici. Komunikace funguje bez problému i na vzdálenost několika metrů. Na spodku jsou dvě vyklápěcí nožičky, které umožňují nastavit klávesnici do příjemnější pracovní polohy. Pro napájení jsou zespod umístěny 2 mikrotužkové baterie. Výkon baterií jsem neměřil, protože by měly vydržet opravdu dlouho, což většina z nás zná například z domácích dálkových ovladačů TV atp., které fungují na stejném principu. Celá klávesnice je velmi lehká. Její velikost je přibližně stejná jako u běžné notebookové klávesnice. Pokud chcete psát na klávesnici a vidět dobře na obrazovku, je třeba tablet umístit horizontálně. K tomu slouží speciální obal nebo dokovací stanice. Obě jmenované možnosti jsou za příplatek. Škoda, že FSC nedodává v ceně alespoň nějakou jednoduchou opěrku, která by notebook držela, protože bez ní je v praxi vertikální postavení tabletu docela oříškem.

Velikosti klávesnice odpovídá i rozložení kláves. Čtveřice kláves Home, End, PgUp, PgDn je umístěna vpravo do sloupku nad sebou. Ins a Del jsou v pravém horním rohu, ale úplně vpravo je Pause/Break, kde bych raději viděl právě Del pro pohotovější použití. Trochu matoucím může být u FSC typický popisek klávesy CapsLock, který je označen šipkou směřující dolů a na první pohled si ji uživatel může splést s klávesou levý Shift, která je označena protilehlou šipkou nahoru. Navíc mají obě klávesy obrácen velikostní poměr oproti běžným zvyklostem. Pochválit mohu velký dvouřádkový Enter a klávesu Fn umístěnou vlevo dole až jako druhou z kraje. Přítomny jsou i obě Win klávesy. Klávesnice je typicky pro FSC Lifebook šedá s tmavě šedými popiskami, které dobře kontrastují, a tudíž jsou dobře viditelné. Chybí jen české popisky, které prozatím FSC pro tento model ani neplánuje.

Hlavní HW parametry
Tablet FSC ST5010 je kompletně osazen čipovou sadou Centrino. Tomu odpovídá především procesor Pentium M. Jedinou nabízenou možností je ULV (Ultra Low Voltage) varianta s frekvencí 1 GHz. Výkonově stačí na všechny aplikace, pro něž je tento tablet předurčen. Rovněž 512 MB DDR-266 RAM je více než dostačující kapacita. Paměť je umístěna ve dvou slotech a rozšířit lze případně až na 2 GB. Pevný disk HITACHI Travelstar 80GN-40 nabízel kapacitu 40 GB, rozhraní ATA 100 a 4200 otáček za minutu.

Centrino také znamená, že v notebooku je bezdrátový modul WiFi Intel PRO/Wireless LAN 2100 3B, pracující s normou 802.11b (11 Mbps). Volitelně může být i varinata Intel Pro Wireless 2200 b/g (14ch). Vedle toho ST5010 obsahuje standardní rozhraní LAN 10/100 a 56k modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou ve výkonových testech.

Displej a grafika
V případě testovaného kusu byl ST5010 osazen displejem o rozměrech 12.1" s rozlišením 1024x768 obrazových bodů (pixelů). Tento displej nese také označení "indoor", které znamená, že je předurčen pro použití v místnostech. FSC nabízí alternativně také variantu "outdoor / indoor" (ST5011), která má úhlopříčku 10.4", stejné rozlišení jako větší verze a je především určena i pro venkovní použití, kde by měl být obraz lépe vidět i na denním světle. FSC pro model ST5010 nabízí i vyměnitelné fólie, které se nalepí na displej (lepicí plocha je jen na okrajích fólie), a chrání tak displej před opotřebením.

Grafický čip je opět z rodiny Intel Centrino. Výkonově stačí pro běžné aplikace a internet. Lze si zahrát i méně náročnou 3D hru. Další informace o tomto čipu se dočtete v našem článku Intel - grafické karty pro notebooky (díl 3.).

Multimédia
Tablety nejsou určeny pro multimediální využití, takže zde nalezneme jen jeden reproduktor, předurčený hlavně pro systémové zvuky. Pro hudbu a multimédia je lepší připojit sluchátka nebo externí reproduktory. Pro uživatele některých digitálních fotoaparátů, případně pro archivaci a přenos dat přijde vhod čtečka paměťových karet SD/MS.

Chlazení a provozní hluk
Tablet ST5010 má chlazení po stránce hluku vyřešeno velmi dobře podobně jako dříve testovaný model notebooku Lifebook E4010 od stejného výrobce. Větráček i při plném vytížení procesoru pracoval na nízkých otáčkách, a tudíž velmi tiše. Teplo na povrchu tabletu bylo cítit opět hlavně zespodu kolem pamětí a procesoru, a to hlavně při zmíněném vytížení procesoru po dobu 1 hodiny. I tak bylo teplo na dotyk snesitelné, k čemuž přispívají i dvě samolepky s povrchem jemného plyše umístěné na spodku tabletu.

Předurčen pro praváky
Výstup chlazení od větráčku je umístěn na protilehlé straně od baterie. To opět souvisí s předurčením tabletu pro praváky. Pokud chce mít pravák v pracovní poloze v dosahu levé ruky funkční tlačítka (viz výše), drží tablet tak, že si jej o tělo opírá baterkou, a výdechu teplého vzduchu na protilehlé straně tak nic nebrání. Levák, který by chtěl použít šestici funkčních tlačítek pravou rukou, by musel notebook otočit baterií od těla, čímž by mimo jiné přesunul i těžiště tabletu do méně výhodné polohy a hrozilo by zakrytí výstupu chladicího vzduchu. Mimo chlazení by si levák tělem blokoval otvor pro zasunutí ovládacího pera, PCMCIA, SmartCard a SD/MS slot.

Baterie
Na poměry zařízení pro každodenní použití v terénu má ST5010 neobvykle velkou a výkonnou baterii s udanou kapacitou 6600 mAh. Baterie sice zvyšuje celkovou hmotnost tabletu, ale na druhou stranu mu dává dle mého soudu důležitou výhodu - delší možnost práce bez dosahu elektrické sítě. V našem standardním* redakčním testu jsem naměřil velmi dobrých 5 hodin a 15 minut k tomu. Objednat lze i slabší a lehčí baterii s kapacitou 4.400 mAh.

Příslušenství
FSC dodává jako jediný v ČR k Windows XP Tablet PC Edition českou nadstavbovou lokalizaci. Operační systém tak na uživatele mluví povětšinou česky, ale funkce spojené s Tabletem jsou stále anglické a anglické je také hlavně rozpoznávání slov, takže využití pro perem česky psané texty je stále velmi složité.

Mimo běžného příslušenství jako jsou manuály, instalační CD a samozřejmě zdroj, dodává v ceně FSC ještě sadu redukcí pro různé světové normy telefonních konektorů. Mnohem více bych uvítal v ceně nějakou, byť jednoduchou opěrku pro tablet. Chcete-li s tabletem pracovat i pomocí klávesnice, bude třeba připlatit za dokovací stanici nebo speciální obal, který tablet drží ve vertikální poloze. Za příplatek je i optická mechanika, ale to jako problém nevidím, protože data lze snadno přenášet po síti a v terénu není nezbytná.

Závěr
Tablet PC Stylistic ST5010 od Fujitsu Siemens Computers je dle mého soudu "čistokrevným" tabletem s velmi chytrou konstrukcí, kterou si ovšem vychutnají jen většinoví praváci. Výkonem beze zbytku odpovídá svému zacílení. V ČR je již možné ST5010 objednat - s dodací lhůtou 10 dní až 3 týdny. Zcela nahrazuje předchozí model ST4000. V základní doporučené konfiguraci jej lze pořídit za doporučenou koncovou cenu 66.870,- Kč bez DPH. Testovaná konfigurace stojí 70.630,- Kč bez DPH. Vhodnou volbou může být pro lidi, kteří požadují vysokou mobilitu, ovšem nepotřebují v terénu často psát dlouhé texty, a už vůbec ne česky. ST5010 poslouží v terénu hlavně jako nositel velkého množství informací. Zcela jistě dokáže také zvýšit image svého uživatele.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Computers ST5010
  • Instalovaný procesor: ULV Pentium M 1000
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40 (HITACHI Travelstar 80GN-40, ATA-100, 4200 otáček)
  • LCD: TFT 12.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi 802.11b
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller [B-1]
  • Polohovací zařízení: Tablet - aktivní obrazovka
  • Software: Windows XP Tablet PC Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 6600 mAh / 5 hod 15 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, 2x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, dokovací konektor, čtečka karet SD/MS, 1x SmartCard
  • Rozměry: 324 x 220 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1.54 kg (s menší 4400 mAh baterií)
  • Doporučená cena v Kč bez DPH: 70.630,- (25.03.2004)
Recenze

Diskuse