RECENZE: Acer TravelMate 6592 - pracant do firmy

12. 7. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový 15.4'' model z omlazené řady notebooků Acer pro korporátní sektor disponuje vším pro život ve firmě: dokovacím konektorem, výměnnou mechanikou, trackpointem, rozsáhlými možnostmi zabezpečení a rámem z pevných slitin. S procesorem Core2 Duo a dedikovanou grafickou kartou ATI je v testované konfiguraci za cenu nepatrně převyšující 30.000,- Kč bez DPH.

Acer TravelMate 6592 - pracant do firmy

Základní popis

TravelMate 6592G je inovovaným modelem založeným na platformě Santa Rosa. Mnoho částí vychází z jeho předchůdce, modelu TravelMate 6460, který jsme recenzovali v prosinci minulého roku (a který byl zároveň i prvním notebookem založeným na novém designu ProFile). V této recenzi jsme se proto zaměřili pouze na rozdíly mezi nimi.

Pomineme-li, že má notebook kompletně nové vnitřnosti, vzhledových rozdílů najdeme minimum. Webkamera ve víku je umístěna staticky. Díky tomu si zavírací mechanismus vystačil jen s jedním zámkem víka. Čtečka karet přišla o nevzhlednou gumovou záslepku a není tak nijak kryta (osobně si myslím, že to ničemu nevadí). Poslední změnou je rozšíření ExpressCard slotu, který je tak možno osadit kartami plné velikosti.

Hlavní HW parametry

Hlavní inovací je přechod na platformu Santa Rosa (Centrino Pro). V tomto případě to znamená čipovou sadu Intel PM965 a procesor Core2 Duo T7100, který s frekvencí 1.8GHz, 2MB L2 cache a 800MHz FSB tvoří základní model nižší střední třídy. Procesor podporuje všechny nejnovější technologie snižující spotřebu (to pozitivně ovlivňuje výdrž na baterie).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 21964
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13487

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43917
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26978

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4.8

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 292
  • Rendering (Multiple CPU): 533
  • Multiprocessor Speedup: 1.83

Paměť RAM je tvořena pouze jedním modulem o kapacitě 1GB. Neběží tudíž v dual channel módu. Na druhou stranu to však dává prostor pro snadné rozšíření do druhého volného slotu. Paměť je typu DDR2 a běží na rychlosti 667 MHz. Programem HWiNFO32 jsme naměřili propustnost 2252 MB/s a Vista Index propustnosti paměti se vyšplhal na hodnotu 4.8.

Pevný disk je velikosti 2.5“ a při své kapacitě 160GB otáčí plotnami rychlostí 5400 otáček za minutu. Má 8MB cache a jde o Hitachi TravelStar 5K160.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 80.49 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37.1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16.14 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4.5

Naměřené hodnoty patří rozhodně k tomu lepšímu a disk si neudělá ostudu ani mezi konkurencí s větší rychlostí otáčení ploten. U notebooku určeného na práci je dobře, že disk není nijak poddimenzovaný. Jedinou nevýhodu tak spatřuji jen v jeho subjektivně vyšší hlučnosti.

Optická mechanika je v šachtě MediaBay. Díky tomu je snadno vyměnitelná za druhý harddisk nebo přídavnou baterii. Použitá mechanika je Hitachi-LG Data Storage GSA-T20L. Umí pracovat i s dvouvrstvými DVD+R médii a hlučností patří k průměru.

Pro komunikaci s okolním světem je notebook vybaven velmi nadstandardně. Krom již velmi rozšířené gigabitové síťové karty přístroj obsahuje i nejnovější bezdrátový modul wifi od Intelu, který umí klasické standardy A, B a G a nově také Draft-N. Pro bezdrátové spojení s mobily, PDA a dalšími menšími zařízeními je notebook vybaven Bluetooth 2.0 (s EDR) a ustupujícím rychlým IrDA portem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej je širokoúhlý a má úhlopříčku 15.4“. Je matný a v této verzi má rozlišení WXGA (1280x800). K takto vybavenému notebooku bych radši viděl displej s vyšším rozlišením. Dnes vyráběné WXGA displeje jsou orientované především na cenu a tomu odpovídají i jejich slabší parametry. Matná povrchová úprava je ideální pro práci v textovém a tabulkovém editoru. Negativní vlastností je však horší podání barev, které nejsou tak syté a kontrastní jako u lesklých displejů. Notebook pravděpodobně bude stejně jako jeho minulá verze nabízen i s lepšími displeji.

Grafická karta byla obměněna svou novější verzí. Jde o Mobility Radeon HD 2300 se 128MB vlastní paměti. Grafická karta podporuje pouze rozhraní DirectX 9 a jediné, v čem opravdu doznala změn proti předchozí verzi Mobility Radeon X1300, je název.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 7577
  • 3DMark 03: 3767
  • 3DMark 05: 1994
  • 3DMark 06: 790

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3.7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3.7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 338
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1209
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2610
  • OpenGL Speedup: 7.73

Výsledky testů ukazují, že karta je schopna podat pouze základní výkon, který oslní leda v porovnání s integrovaným řešením. Přestože není její výkon nijak oslňující, v testu rychlosti akcelerace při modelování ve 3D (Cinebench) byla skoro třikrát rychlejší než integrovaná GMA X3100 na notebooku s výrazně výkonnějším procesorem.

Na kancelářskou práci je grafická karta dostatečně naddimenzovaná a neměl by být problém ani s přehráváním videa ve vysokém rozlišení. Měly by jít spustit i některé nové hry. Pravděpodobně ale bude nutné snížit grafické detaily. Starší hry by měly fungovat úplně bez problému.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Jedinou změnou proti předchozímu modelu je absence otočného mechanismu pro webkameru. Z jakého důvodu se přistoupilo ke statickému uchycení, mi není jasné. Osobně by se mi líbila otočná kamerka určitě víc.

Webkamera má rozlišení pouhých 0.3Mpix a její obraz patří spíše k tomu horšímu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Již tak rozsáhlé možnosti zabezpečení byly rozšířeny o jednu z nových vlastností platformy Centrino Pro (která přišla s generací Santa Rosa). Tou je možnost vzdálené správy nastavení na úrovni nad systémem. Tato funkce se aktivuje v BIOSu a lze ji dále nakonfigurovat v systému Windows. Pokud ji aktivujete, tak budete moct vidět její inicializaci při každém spuštění notebooku. Zvýrazněnou klávesovou zkratkou se lze při inicializaci dostat do dalších možností konfigurace.

Chlazení a provozní hluk

Způsob chlazení se nijak výrazně neliší od jiných notebooků. Vzduch je nasáván zespodu jedním ventilátorem a ohřátý vyháněn ven výdechem na levé straně. Chlazení se projevilo jako efektivní a notebook se tak vůbec nepřehříval. Při běžné kancelářské práci se ventilátor spouštěl jen občas, a to na dvacet sekund. Při náročnější práci se spouští přerušovaně (1:1) a při větším zahřátí už běží neustále.

Použitý ventilátor patří k těm hlučnějším. Vzhledem k tomu, že neběží pořád, můžeme nad tím přimhouřit oko. Rychlost ventilátoru jsem za celou dobu používání objevil pouze jednu, ani při nejnáročnější práci se nezrychlil.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32.1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33.0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28.1°C
  • klávesnice vlevo = 30.1°C
  • klávesnice vpravo = 26.1°C
  • spodek maximum = 32.1°C (otvory chlazení)
  • výdech chlazení = 35.1°C
  • napájecí adaptér = 39.0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30.2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31.9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26.8°C
  • klávesnice vlevo = 28.9°C
  • klávesnice vpravo = 26.9°C
  • spodek maximum = 33.8°C (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 39.7°C
  • napájecí adaptér = 42.0°C

teplota okolí při měření: 20.0°C

Z výsledků naměřených hodnot je patrné, že chlazení je vyřešeno opravdu výborně. Práce na klíně by tak neměla být vůbec problémem.

Baterie

Na spodku přístroje se nachází 8mi článková baterie (71Wh). S ní dokázal notebook v našem standardním redakční testu* běžet 5 hodin a 1 minutu. Na notebook s dedikovanou grafickou kartou je to přímo skvělá a příjemná hodnota.

Stejně jako u dalších nových modelů TravelMate i zde je možnost výměny optické mechaniky za další baterii (56Wh). S ní by se mohla výdrž vyšplhat na téměř 9 hodin. Notebook tak zcela jistě není odkázaný jen na zásuvky nebo práci na stole.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23.0W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 52.3W

Příslušenství

Jedinou změnou v příslušenství je nový operační systém Windows Vista, konkrétně v 32bit verzi Business.

Ceny a záruka

Protože se jedná o úplně nový model, je zatím dostupná pouze jedna konfigurace, a to konkrétně ta testovaná (101G16N) s cenou 32 390,- Kč bez DPH (38 544,- Kč s DPH). Mezinárodní záruka je poskytována na 2 roky, což ocení především cestovatelé.
Záruku lze rozšířit pomocí balíčků z programu Acer Advantage.

Závěr

ACER se s novou sérií modelů TravelMate polepšil a opravil mnoho nedostatků, které provázely předchozí série. Málokdy se mi stane, že bych nevěděl nic závažného, co bych notebooku vytkl. Tentokrát se mi to ale po velmi dlouhé době stalo. Na notebooku se výborně pracuje. Klávesnice je velmi příjemná a touchpad správně citlivý. Při kancelářské práci je navíc notebook tichý. Když k tomu připočtu kvalitní konstrukci, podpořenou rámem ze slitiny hořčíku a hliníku, velké množství portů (díky kombinaci VGA a DVI lze i bez dokovací stanice připojit dva externí monitory) a nadprůměrné možnosti zabezpečení, nenapadá mě nic, co bych na tomto notebooku změnil. Grafická karta sice nepatří k nejvýkonnějším, na druhou stranu však nejde o notebook určený na hry a nějaká lepší by se pravděpodobně minula účelem. ACER se evidentně rozhodl zaútočit na velké hráče mezi business notebooky a vytasil k tomu kvalitní zbraně. Celou novou řadu TravelMate 6000 hodnotím pozitivně, ať jde o model s 15.4“, 14.1“ nebo 12.1“ displejem. Námi testovaná konfigurace je nabízena za 32 390,- Kč bez DPH (38 544,- Kč s DPH).

Klady a zápory

+ promyšlená ergonomie
+ rozsáhlé možnosti zabezpečení
+ DVI

- gumová záslepka na dokovacím konektoru
- hlučný chod ventilátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 6592

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ACER TravelMate 5692G
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7100 (1.8 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-666 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi TravelStar 5K160, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (Hitachi-LG Data Storage GSA-T20L)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD2300 (128MB)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82566MM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC268)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 14.8V / ?h ??min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, XD, D-Sub, DVI, TVout, 3x USB, PCMCIA, ExpressCard 54, FireWire, Sériový port (COM)
  • Rozměry: 360 x 271 x 35 (24) mm
  • Hmotnost (kg): 2.85
Recenze

Diskuse