RECENZE: Acer Aspire 5538G - tenký základ s AMD

26. 11. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

V poslední době se stále častěji objevují úsporné notebooky založené na platformě CULV od Intelu, ale nové procesory do tohoto segmentu uvedlo i AMD. V dnešní recenzi se podíváme na 15,6'' Aspire 5538G, vybavený úsporným dvoujádrovým procesorem AMD Athlon a dedikovanou grafickou kartou ATI. Testovanou konfiguraci lze přitom pořídit za doporučenou koncovou cenu hluboko pod 15 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 5538G - tenký základ s AMD

Základní popis

Acer Aspire 5538G je dalším z řady tenkých notebooků, které Acer postupně uvádí na trh a vzhledem se výrazněji neliší od svých sourozenců z řady Timeline. Specifický je především stylový tenký profil, lehce zaoblené hrany a plochá klávesnice, žádné výrazné ozdobné prvky na notebooku nenajdete. Víko displeje a horní strana základny jsou pokryty stříbrným lakem s lehkým nádechem do zlata, rámeček kolem displeje klávesnice a zbývající části základny jsou z matného černého plastu. Rozdíl je v materiálu víka, od dražších modelů se odlišuje tím, že už není vyrobeno z hliníkové slitiny. S výjimkou displeje se výrobce vyhnul použití nepraktických lesklých materiálů, notebook proto není tak náročný na údržbu jako některé konkurenční modely.

Zpracování je na slušné úrovni, základna je relativně pevná a při uchopení za roh se konstrukce příliš nekroutí. Tenké víko displeje se ovšem při zatlačení z vnější strany prohýbá a v obraze se objevuje barevné vlnění. Maximální úhel vyklopení displeje se pohybuje okolo 130°, v zavřeném stavu drží víko magneticky.

Výbava zahrnuje obvyklý základ, z běžné výbavy chybí snad pouze ExpressCard slot. Na levém boku počítače najdete dvojici audio konektorů (součástí je i optický S/PDIF výstup), dvojici USB portů, HDMI výstup, analogový VGA a výdech chlazení. Na opačnou stranu výrobce umístil optickou mechaniku, další dvojici USB, konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Dále už zbývá čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS/xD) na přední straně. Indikační diody jsou nad klávesnicí, informují o stavu napájení aktivitě bezdrátové sítě a vytížení disku. O napájení informuje i krátký svítící pruh na přední straně.

Tenké notebooky mohou být dobrým kompromisem pro uživatele, kteří chtějí z určitého důvodu velký displej, ale zároveň chtějí notebook častěji přenášet. Rozměry notebooku 380 x 259 x 26-31 mm jsou s výjimkou tenkého profilu v zásadě stejné jako u běžných 15" modelů, ovšem hmotnost je vzhledem k úhlopříčce docela příjemná, notebook váží 2,43 kg. Dodávaný zdroj s výkonem 65 W má menší rozměry a při přenášení tak v brašně moc nepřekáží.

Klávesnice a ovládací prvky

Velikost notebooku umožnila výrobci využít klávesnici s numerickým blokem, celou samozřejmě v módním plochém provedení. Klávesy jsou vyrobeny z matného černého plastu s bílými popiskami, navíc jsou zelenou barvou doplněny i odlišné slovenské znaky. Použité rozložení je pro Acer typické, levý Shift zůstal zkrácený a Enter je dvouřádkový. Vzhledem k osazení numerické části byly klávesy pro práci s textem umístěny do jedné řady vpravo nahoře. Psaní na klávesnici je bezproblémové, na druhou stranu klasické klávesnice bez plochého provedení bývají při psaní často pohodlnější, chybí také diody pro indikaci zámků klávesnice (upozornění na jejich aktivaci je pouze softwarové).

Tlačítek vyhrazených pro jednotlivé funkce je jen několik, vpravo nad klávesnicí je tlačítko pro vysunutí mechaniky a dva dotykové senzory pro aktivaci Wi-Fi adaptéru a spuštění zálohovacího software. Ostatní funkce jako ovládání hlasitosti, jasu displeje, Bluetooth nebo obrazových výstupů zajišťují Fn zkratky.

Velikost plochy touchpadu je spíše nadprůměrná, velká jsou i tlačítka, která ovšem mají tužší stisk. Technologii dodala firma Synaptics, odezva je proto bezproblémová a touchpad podporuje i některá gesta při dotyku více prsty.

Hlavní HW parametry

AMD se podobně jako Intel snaží prosadit svoji marketingovou platformu založenou na procesoru, čipsetu i grafické kartě od jednoho výrobce. Testovaný notebook je proto označen jako Vision Premium.

Srdcem počítače je nový dvoujádrový procesor AMD Athlon 64 X2 L310 pracující na frekvenci 1,2 GHz (800MHz Hypertransport, 1 MB L2 cache). Jde v podstatě reakcí na úsporné procesory CULV, které se začaly v poslední době objevovat v levných noteboocích s dlouhou výdrží. Přestože se jedná o nový model, je stále založený na starší architektuře K8 a vyráběn 65 nm technologií.

CPU-Z

specifikace CPU

Samotný výkon procesoru je srovnatelný s konkurenčními dvoujádrovými CULV procesory pracujícími na stejné frekvenci. CPU zvládá bez problémů běžnou činnost a problémy se většinou neobjevují ani při přehrávání flashového videa na webových stránkách (výjimkou jsou některé HD klipy na youtube). Za konkurencí příliš nezaostává nová platforma ani svou spotřebou; udávané TDP procesoru je 13 W a v praxi vydrží notebooky s CULV procesory běžet na baterii o něco déle (viz níže), ovšem v tomto notebooku je navíc dedikovaná grafická karta.

Výrobce doplnil procesor čipsetem AMD 780G, v této konfiguraci je bez integrovaného grafického jádra. Paměťové moduly jsou typu DDR2-667 každý z dvojice disponuje kapacitou 2 GB. Vzhledem k použití 64-bitového systému lze využít plnou kapacitu RAM a neplatí už omezení na 3 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 236
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 665

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 582
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 237

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 195
  • Rendering (Multiple CPU): 368
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1495 MB/s

Pevný disk má kapacitu 360 GB, jedná se o běžný 2,5" model s rychlostí otáčení 5400 ot/min. a 8 MB vyrovnávací paměti. Jeho výkon se pohybuje lehce pod současným průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 114,76 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 47,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,03 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,2

Vzhledem k větší úhlopříčce se do tenkého notebooku vešla i plnohodnotná Supermulti DVD mechanika zvládající čtení i zápis běžných CD a DVD.

Konektivitu zajišťují dnes už samozřejmé technologie, k dispozici je Gigabitový Ethernet, Wi-Fi adaptér Atheros AR5B93 podporující všechny standardy v pásmu 2,5 GHz a nechybí ani integrované Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

15,6" displej notebooku disponuje dnes už běžným filmovým poměrem stran 16:9, tomu odpovídá i jeho nativní rozlišení 1366 x 768, označované také jako HD ready. Podsvícení zajišťují podobně jako u většiny nových panelů LED diody a jeho povrch má lesklou úpravu. Příjemný je poměrně vysoký maximální jas, který se hodí při práci venku, naopak příliš nepotěší horší pozorovací úhly.

Při volbě grafické karty se výrobce rozhodl vyhnout integrovanému řešení a osadil dedikovanou ATI Mobility Radeon HD 4330. Jedná se o lowendový model zatím poslední generace grafických karet tohoto výrobce, GPU je vybaveno 80 unifikovanými shadery a má k dispozici 512 MB vlastní paměti.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 9279
  • 3DMark 03: 7108
  • 3DMark 05: 4801
  • 3DMark 06: 2463

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 194
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 745
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1959
  • OpenGL Speedup: 10,12

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Výkon grafické karty je ve srovnání s integrovanými GPU podstatně vyšší, ovšem na nejnovější hry už příliš nestačí, navíc je omezuje i pomalejší procesor. Méně náročné nebo starší tituly si ovšem zahrát lze. Funkční je také hardwarová akcelerace videa, Windows 7 ji dokonce umí u některých formátů (mov, wmv) využít i bez instalace externích kodeků nebo přehrávačů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory notebooku jsou umístěny nad klávesnicí a navzdory certifikaci od Dolby podávají výrazně „plechový“ zvuk. Hodí se tak prakticky jen pro nouzové ozvučení, při poslechu hudby nebo sledování videa se použít nedají.

Z audio konektorů je notebook vybaven klasickým analogovým vstupem a výstupem, jejich součástí je i digitální optický S/PDIF výstup. Další možností, jak vyvést zvuk, je také HDMI konektor.

Téměř u žádného notebooku už dnes nechybí webkamerka, zde výrobce umístil základní s rozlišením 0,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení má obvyklou konstrukci, vzduch se nasává otvory na spodní straně notebooku a vyfukuje ven průduchem na levém boku. Větráček chlazení se točí prakticky neustále, ovšem jeho hlučnost příliš neruší, a to ani v zátěži, kdy se zvýší jen nepatrně.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 40,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 36,2°C
  • napájecí adaptér = 37,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 37,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 44,3°C(uprostřed nalevo)
  • výdech chlazení = 50,4°C
  • napájecí adaptér = 45,4°C

teplota okolí při měření: 23°C

Notebook se více zahřívá v levé části, kde jsou umístěny výkonnější součásti, při nenáročné práci to není problém, teploty zůstávají snesitelné, při delším zatížení by někomu mohlo vadit větší zahřívání především u levé poloviny klávesnice. Pokud zrovna nehrajete hry, lze bez problému pracovat i s notebookem v klíně.

Baterie

Dodávaná baterie je jako obvykle šestičlánková, kapacita činí 49 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní vydržel notebook běžet 3 hodiny 59 minut. Vzhledem k tomu, že se platforma, kterou notebook využívá, zaměřuje na nižší spotřebu, není tento výsledek příliš oslňující a výkonem odpovídající CULV notebooky lze provozovat na baterii dokonce o několik hodin déle. V testovaném modelu je však také dedikovaná grafická karta, což se projevilo například dvojnásobným minimálním odběrem notebooku při nízké výkonové zátěži oproti modelům s grafikou integrovanou. Jaký přesně díl z této spotřeby padá na vrub platformě od AMD a jaký na grafickou kartu můžeme jen odhadovat. Na druhou stranu v 15,6“ notebooku je dedikovaná grafická karta pro většinu uživatelů přínosem, kdo vyžaduje vysokou mobilitu, ten se zaměří i na notebooky s menší úhlopříčkou.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

Vyšší spotřeba při nenáročné práci je patrná i na vyšším příkonu notebooku. Výhodou je rychlé nabíjení notebooku, ve vypnutém stavu se baterie nabije na 90% své kapacity zhruba za hodinu. V případě zapnutého notebooku se ovšem nabíjení může prodloužit i na dvojnásobek.

BIOS a zabezpečení

Notebooky určené pro domácnosti obvykle nemají BIOS s podrobnými možnostmi nastavení, ani dnes testovaný model není výjimkou. Změnit jde pouze konfiguraci bootování a přepnout SATA řadič do kompatibilního režimu.

Podobně je na tom zabezpečení, uživatel si musí vystačit se základními hesly v BIOSu, případně jednoduchým předinstalovaným softwarem pro šifrování souborů.

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným systémem Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi. Ta je samozřejmě kompatibilní i s běžnými 32-bitovými programy, takže uživatele víceméně neomezuje, komplikace by mohly nastat leda u připojení starších exotičtějších periferií, které vyžadují vlastní ovladače (například starší skener). Součástí systému je i další software předinstalovaný výrobcem, především různé trialverze, které většinu uživatelů zbytečně obtěžují.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace Aspire 5538G-314G32MN se na českém trhu prodává za doporučenou koncovou cenu 13 490 Kč bez DPH (16 053 Kč s DPH). Je dostupná i levnější konfigurace Aspire 5538-202G25MN s doporučenou koncovou cenou 10 990 Kč bez DPH (13 078 Kč s DPH), která je vybavena pouze jednojádrovým procesorem Athlon 64 TF-20 (1,6 GHz), integrovanou grafickou kartou HD3200, 2 GB RAM a menším 250GB diskem.

Záruka je standardní dvouletá typu CAR (zasláním do servisního střediska, dopravu zajistí výrobce).

Závěr

Acer Aspire 5538G je dostupný notebook, vhodný pro uživatele kteří trvají na displeji s větší úhlopříčkou, ale zároveň je pro ně důležitá i nižší hmotnost nebo stylový vzhled. Nová platforma od AMD má podobný výkon jako CULV od Intelu (tedy nižší než u běžných procesorů), ale pro běžnou práci i základní multimédia je výkon dostatečný. Díky dedikované grafické kartě v testovaném modelu není srovnatelná spotřeba, ale zase přibyla možnost použití 3D náročnějších aplikací. Pokud vám kratší výdrž na baterii nevadí a výkonnější procesor nepotřebujete, může být Aspire 5538G dobrou volbou.

Klady a zápory

+ tenký design
+ HDMI výstup

- slabší výdrž na baterie ve své kategorii
- horší reproduktory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 5538G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5538G - 314G32MN
  • Instalovaný procesor: AMD Athlon 64 X2 (1,2 GHz, 1 MB L2, 800 Mhz HT)
  • RAM (MB): 4092 DDR2-667 (2x 2048)
  • HDD (GB): 320 (WDC WD3200BEVT-22ZCT0, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: Ati Mobility Radeon HD 4330
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 ( Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Atheros AR5B93 (b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49Wh / 3h 59min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MMC/MS/XD, D-Sub, HDMI, 4xUSB
  • Rozměry: 380 x 259 x 26-31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,43
Recenze

Diskuse