RECENZE: Acer Aspire V3 - výkon s Ivy Bridge a NVIDIA Kepler

26. 4. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce se nám dostal první z notebooků s novou generací procesorů Ivy Bridge. 15,6'' Acer Aspire V3 je prvním produkčním modelem na českém trhu a my jsme měli možnost otestovat jeho nejvýkonnější konfiguraci s čtyřjádrovým procesorem Core i7, 8GB RAM a výkonnou grafikou NVIDIA.

Acer Aspire V3 - výkon s Ivy Bridge a NVIDIA Kepler

Redakce NOTEBOOK.cz, opět jako první v ČR, přináší recenzi zcela nového modelu notebooku s novou platformou Intel.

Základní popis

Notebooky Acer Aspire patří do spotřebního segmentu, čemuž odpovídají jejich lesklé displeje a zaměření na dobrý poměr cena-výkon. Na nedávné tiskové konferenci výrobce představil nové spotřební modely a za zmínku určitě stojí, že kompletně změnil jejich značení. Naštěstí jde o změnu k lepšímu. Nově mají všechny modely Aspire v názvu písmeno, které určuje jejich podřadu (V – základní, S – malé a tenké, M – tenké a s dlouhou výdrží) a číslo, které značí umístění v řadě (čím vyšší číslo, tím vyšší model).

Aspire V jsou tedy základní notebooky a konkrétně V3 je vstupní model do této řady. Pod ním jsou jen modely E zaměřené primárně na co nejnižší cenu. U Aspire V3 lze tedy očekávat, že bude jedním z nejprodávanějších modelů a že nejslabší konfigurace budou začínat na velmi příznivé ceně.

Testovaná konfigurace je první notebook s Ivy Bridge nabízený na trhu v ČR. Aspire V3 je vyveden v kombinaci lesklých černých plastů (opěrky rukou, rám displeje, víko) a stříbrné nastříkaných matných plastů (okolí klávesnice). V době, kdy se výrobci od lesklých plastů spíše odklánějí, je jejich použití na tak velkém prostoru překvapující. Otázkou zůstává, zda to průměrný český, potažmo evropský spotřebitel ocení (v Asii jsou naopak na lesklé notebooky velmi zatížení).

Barevná kombinace trochu připomíná první generaci hi-end notebooků Aspire Ethos, které jsme svého času v redakci tak chválili. V přímém srovnání ovšem neujde pozornosti rozdíl zpracování hliníku se sklem proti lesklým plastům a stříbrným nástřikům. Na druhou stranu rozdílná je také cenovka a startovní cena notebook jasně vkládá do segmentu, kde se jiné než celoplastové notebooky prakticky neobjevují.

Při pozornějším zkoumání jistě neujde pozornosti, že model V3 vychází v mnohém z předchozích TimelineX (ty ovšem nebyly tak lesklé), přestože všechny ostatní přišly s novým designem. Nejde však o stejné šasi. Aspire V3 je tlustší a má jinak rozmístěné konektory.

S dřívějšími modely TimelineX je ale společné mechanické zpracování. Základna se při zatlačení nikde neprohýbá, ale pokud uchopíte otevřený notebook za roh, dojde k jejímu mírnému kroucení, které je někdy doprovázeno tichý vrznutím. Víko je taktéž trochu poddajné při kroucení rohů. Proti tlaku z vnější strany však chrání dostatečně. Celkově nevybočuje z třídy a cenové kategorie.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny a omezují úhel otevření na asi 150°. Otevírání jednou rukou je možné, aniž by se zvedala základna.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Do Aspire V3 se vešla téměř plná výbava rozhraní. Na čelní straně je čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD), do které se SD karty vejdou celé. Po levém boku jsou rozesety výstupy grafické karty (VGA i HDMI), jedno USB 3.0, LAN, dva konektory zvukové karty, LAN a zdířka napájení. Vpravo je už jen optická mechanika spolu s dvěma USB 2.0.

Ve výbavě chybí slot pro rozšiřující karty ExpressCard a dovedl bych si představit aspoň dvě USB 3.0 (když už je obsluhuje řadič přímo v čipové sadě). Ergonomický nedostatek ještě tkví v rozmístění USB, jelikož jsou všechna natlačena co nejblíže uživateli a nejvíce jich je vpravo, kde budou připojené kabely překážet v manipulaci s myší.

Mobilitou se počítač řadí do průměru 15,6“ notebooků. Rozměry zavřeného počítače jsou 380 x 252 x 33 mm a v operativním stavu váží 2,64 kg. Když si s sebou vezmete ještě napájecí adaptér s přívodní šňůrou, přičtěte si k hmotnosti 518 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je shodná s modelem Aspire TimelineX 5830TG a od té v jiných nových Acerech se liší ve tvaru kláves a plné velikosti numerického bloku. Rozložení je stejné jako u všech spotřebních (15,6“) notebooků tohoto výrobce – šipky jsou zmenšené na výšku, ale snadno se hledají díky mezerám. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou nad numerickým blokem a mezi klávesami nechybí ani ty málo používané. Acer se nepouští do žádných velkých změn, takže si rychle zvyknete.

Klávesnice má přesný stisk a průměrnou hlučnost. Píše se na ní rychle a pohodlně.

Vlevo nad ní je jediné vyhrazené tlačítko a je jím modře podsvícený hlavní vypínač. Indikační diody jsou na čelní hraně a informují o zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitě disku a stavu bezdrátového vysílače. Zámky klávesnice jsou indikované jen ikonami na obrazovce.

pracovní plocha detail klávesnice

Snad všechny nové modely Acer Aspire, které jsme si mohli osahat na tiskové konferenci, mají touchpady od společnosti ElanTech. K elektronice použitého nemám zvláštní výhrady, neboť snímá plynule a bez zpoždění a není problém ani s posuvem stránek (funguje dvěma i jedním prstem).

Dotyková plocha je mírně zapuštěná a odlišuje ji také mírně hrubší povrch, který je velmi příjemný na dotyk. Praktický prvek představuje také vystouplá čára v místě pro posun stránek, kterou díky tomu snadno najdete po hmatu a nebudete mít problém s hledáním okraje plochy.

Méně nadšený jsem z realizace hardwarových tlačítek, která jsou překryta jedním kusem plastu a v prostřední třetině se nedají zmáčknout. Při přecházení mezi levým a pravým tlačítkem je nutné posouvat prst o zbytečně velký kus. Tlačítka jsou tím měkčí a tišší, čím více se zmáčknou u kraje.

Hlavní HW parametry

Do redakce dorazila pilotní, nejvýkonnější konfigurace, kterou budou po čase na trh následovat i méně výkonné sestavy. Nejvýznamnější novinkou bylo použití nové platformy Ivy Bridge od Intelu, o které si můžete podrobněji přečíst v našem technologickém článku "Intel Ivy Bridge - první měření a výsledky 3. generace procesorů Core iX"; najdete zde také výkonové srovnání se Sandy Bridge.

Základní deska je vybavena čipovou sadou nové generace Intel HM77, která podporuje procesory Ivy Bridge i Sandy Bridge. V tomto notebooku je již osazen procesor z nové generace a jde o čtyřjádrový základní model Intel Core i7-3610QM. Acer

Všechna čtyři jádra mají podporu Hyper-Threadingu, takže se dohromady hlásí jako osm logických. Nechybí ani akcelerace šifrování AES-NI a technologie Turbo Boost, která se stará o automatické přetaktování pro maximální výkon až do mezní spotřeby (TDP) 45 W. Při nečinnosti se procesor umí podtaktovat na 1,2 GHz. Výchozí takt je 2,3 GHz a pokud nejsou využity všechny výpočetní jednotky, dochází k přetaktování až na 3,3 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Zespodu jsou na desce přístupné dva paměťové sloty pro moduly typu DDR3. Celková operační paměť 8 GB se skládá ze dvou 4GB modulů (1333MHz) běžících v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 696
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 1742

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17699
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 115 772

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5638 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 20942 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,71

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 6,21 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 113 MB/s

Proti svému předchůdci Core i7-2670QM (2,2/3,1 GHz) je použitý procesor výkonnější v průměru o 15-20%. Zásluhu na tom mají vyšší výchozí frekvence a propracovanější režim Turbo Boost, který lépe využívá dostupného příkonu a dokáže déle udržet přetaktovaný stav. Žádné zásadní změny architektury se v této generaci nekonají. Spotřeba v zátěži je u obou procesorů stejná a ani v klidu není rozdíl příliš velký. Generaci Ivy Bridge lze tedy spíše označit za evoluci.

Novou generaci procesorů poznáte poměrně snadno, jelikož jejich číselné značení začíná číslicí 3, což označuje třetí generaci.

Uvnitř počítače je osazený standardní 2,5“ pevný disk. Osazený model od Toshiby má rychlost ploten 5400 rpm a vejde se na něj 1000 GB dat. Jeho kapacita potěší i náruživé stahovače, na druhou stranu přenosové rychlosti jsou pouze průměrné.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 185 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 74,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,33 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Vedle disku je samozřejmě osazena také klasická optická mechanika typu DVD Super Multi s výsuvným podavačem. S přibývajícím zájmem o online distribuci filmů už se nejspíš většího rozšíření Blu-ray mechanik nedočkáme.

Komunikační schopnosti zajišťuje gigabitový ethernet spolu s Wi-Fi /n (130Mb/s) a Bluetooth 4.0. Dle nalepené cedulky by měla být Wi-Fi karta schopna pracovat i v pásmu 5 GHz. Nepodařilo se mi však podobnou informaci ověřit a upřesňující nastavení ovladače nemají žádnou položku k této funkci.

Displej a grafika

Osazený 15,6“ lesklý displej má základní rozlišení HD (1366x768) a s vyšším rozlišením tento notebook neseženete, což je v dané třídě běžné. Kvalita zobrazení je průměrná jak v otázce pozorovacích úhlů, tak i kontrastu. Barvy jsou syté, a pokud se sníží hodnota gamma (na 0,9) v ovládacím panelu grafické karty, je výsledný obraz plně postačující pro běžné nasazení takového notebooku.

LED podsvícení se reguluje kombinací Fn a kurzorových šipek do stran a nabízí 10 stupňů jasu. Minimální svítivost je stejná jako u ostatních Acerů a použitelná je i při práci v úplné tmě (i když o jeden stupínek nižší jas by se hodil). Maximální jas se neliší od průměru 15,6“ HD displejů a poskytuje dostatečnou svítivost pro práci ve většině typů osvětlení. Na práci venku kvůli odleskům vhodný příliš není.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2 (minimum: 180 cd/m^2)
  • Pozorovací úhel (minimální): 80° horizontálně, 40° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: WLED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WH4-TLA1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V Aspire V3 je, stejně jako v předchozím recenzovaném Aceru, kombinace integrované grafiky a dedikovaného grafického čipu NVIDIA s jádrem Kepler. Tentokrát je tu integrované grafické jádro Intel HD4000, neboť je osazen procesor z generace Ivy Bridge, a grafický čip nové střední třídy NVIDIA GeForce GT640M (625 MHz) má připojené celé 2 GB vlastní paměti (900 MHz). Oba čipy podporují rozhraní DirectX 11 (v případě NVIDIE dokonce 11.1) a zvládají bez obtíží akcelerovat HD videa. Standardně běží pouze integrovaná grafika a její výkonnější kolegyně se spouští pouze jako výpomoc při hrách a jiných graficky náročných aplikacích.

Po levém boku jsou přítomny oba základní výstupy grafické karty - analogové VGA a digitální HDMI 1.4. Oba mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, ale pokud použijete kabely s tlustšími konektory, bude je problém zapojit kvůli malé vzdálenosti konektorů.

Testy 3D Mark - NVIDIA GeForce GT640M

  • 3DMark 06 (1280x1024): 11533
  • 3DMark Vantage: P7625 (GPU: 6279, CPU: 21359)
  • 3DMark 11: P1888 (Graphics: 1710, Physics: 7028)

Testy 3D Mark - Intel HD4000

  • 3DMark 06 (1280x1024): 6110
  • 3DMark Vantage: P3781 (GPU: 2968, CPU: 21232)
  • 3DMark 11: P707 (Graphics: 600, Physics: 6260)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,9

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6658 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 39,97 fps (19,85 fps - Intel HD4000)

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 17,94
  • CATIA (catia-02): 16,43
  • EnSight (ensight-03): 24,44
  • Maya (maya-02): 50,44
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 20,30
  • SolidWorks (sw-01): 18,05
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,96
  • UGS NX (ugnx-01): 1,68

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 8,28
  • EnSight (ensight-04): 19,16
  • LightWave 3D (lightwave-01): 15,89
  • Maya (maya-02): 12,83
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,16
  • SolidWorks (sw-03): 9,08
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,86
  • Siemens NX (snx-01): 3,57

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 32,5 fps (12,6 fps - Intel HD4000)
  • 1366x768: 29,5 fps (11,2 fps - Intel HD4000)

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - NVIDIA GeForce GT640M
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - Intel HD4000
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Dedikovaný grafický čip z nové generace je výkonově na úrovni mezi dobíhající vyšší a střední třídou, což znamená, že s přehledem stačí k hraní všech dnešních her v plném rozlišení displeje a střední úrovni detailů. Výkonový nárůst je patrný také u nové Intel HD4000, která překonává dedikované čipy nižší třídy z dobíhající generace.

Nové jádro NVIDIA Kepler je v poměru k výkonu daleko úspornější než předchozí jádro Fermi, což z něj dělá daleko zajímavější volbu. Pozor však na značení, neboť všechny nižší modely (GT630M a nižší) mají stále staré jádro. NVIDIA vzala polovinu své nabídky a jednoduše ji přejmenovala.

Multimédia

Dva malé reproduktory výrobce umístil pod perforovaný plast za klávesnicí. Jejich zvukové podání je slabší průměr, s čímž se snaží vypomoci vylepšení Dolby Home Theater v4. Reprodukory výrazně zaostávají i ve středních frekvencích a nižší frekvence jsou úplně potlačené, také hlasitost je lehce nižší. Ve stejné třídě jsou notebooky s lepšími, ale i horšími reproduktory.

Zvuková karta má samostatné konektory pro vstup a stereofonní výstup. Dle reklamní nálepky by měl být vstup kombinovaný i ve výstupním konektoru, což by mělo umožnit připojení sluchátkového headsetu jedním kabelem. Neměli jsme však nic, čím bychom tuto funkcionalitu vyzkoušeli.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem je integrovaná 0,3Mpix webkamera, která za pomoci softwarových filtrů zvládá snímat obrázky v rozlišení až 1280x1024. Ve víku je s ní ještě mikrofon. Dioda pro indikaci aktivity webkamery v tomto notebooku není.

Chlazení a provozní hluk

Jediný chladící blok je s procesorem a grafickým čipem spojen dvěma samostatnými heatpipe a ventilátor z něj vyhání ohřátý vzduch výdechem v levém boku. Při běžném zatížení (kancelářská práce, prohlížení webových stránek) se ventilátor spouští pouze nárazově. Většinou je vypnutý a když už se roztočí, je to jen v nejnižších otáčkách, takže si toho často ani nevšimnete. Spíše si budete všímat šumění produkovaného pevným diskem.

V zátěži se ventilátor roztáčí do vyšších otáček, se kterými se zvýší i produkovaný hluk. Kdybych měl ovšem hluk srovnat s jinými podobně výkonnými notebooky, je tento při hraní výrazně tišší. Zásluhu na tom má z větší části kvalitní návrh chlazení a efektivnější jádro nového grafického čipu.

V případě výměny disku za SSD lze získat velmi tichý a zároveň výkonný počítač.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • klávesnice vlevo = 29,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,7°C
  • spodek maximum = 33,0°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 33,0°C
  • napájecí adaptér = 28,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 23,5°C
  • klávesnice vlevo = 38,4°C
  • klávesnice vpravo = 37,0°C
  • spodek maximum = 49,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 53,7°C
  • napájecí adaptér = 47,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při běžném provozu se přes klávesnici a opěrky rukou nepřenáší žádné teplo. Pouze spodek je vlažný v prostoru pod chladičem. V zátěži je značně zahřátý levý zadní roh vany základny (chladič) a teplo je cítit i z klávesnice. Samotné klávesy však mají přijatelnou teplotu, a pokud nemáte notebook na klíně, neobtěžuje notebook vyššími teplotami ani po dlouhém hraní.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Jako jeden z mála nových spotřebních Acerů má Aspire V3 uživatelsky vyměnitelnou baterii v zadní části základny. Baterie má kapacitu 48 Wh (šest článků) a k jejímu vyjmutí potřebujete šroubovák, klíče od auta nebo jiný podobný předmět, kterým posunete červeně označený zámek (prstem to nejde). V našem standardním redakčním testu* vydržel počítač běžet 5 hodin a 52 minut, což je vzhledem ke kapacitě pěkná hodnota. V praxi s vyšším jasem a zapnutou Wi-Fi budete při kancelářské práci a prohlížení stránek na výdrži mezi čtyřmi a pěti hodinami. Větší baterii výrobce k tomuto modelu nenabízí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 71 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 47 W

Nabíjení baterie je velmi rychlé a prázdnou ji nabijete na 90% asi za hodinu. Rychlost nabíjení se snižuje až při plné zátěži procesoru i dedikované grafické karty současně. Pak stejné nabití trvá skoro čtyřikrát déle.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i EFI. Do jeho nastavení se vchází stiskem F2 po zapnutí. Musíte však být rychlí, neboť obrazovka BIOSu pouze problikne, aby nezdržovala start systému.

Nastavit lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě a u SATA řadiče lze přepnout do režimu kompatibility. Tím výčet možností končí.

Speciální možností navíc je přepnutí režimu přepínatelné grafické karty. Standardně se používá NVIDIA Optimus, ale můžete také vynutit pouze integrovanou grafiku (a dedikovaná se odpojí od napájení). Tato volba vás sice připraví o grafický výkon, ale hodí se v případě provozu nepodporovaných operačních systémů. Vynucení dedikovaného čipu není možné, neboť k němu nejsou připojeny žádné výstupy.

Příslušenství

V krabici od notebooku je kromě přístroje samotného také 90W napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra, papír s informacemi o záruce a dvě jednoduché (vícejazyčné) příručky, které seznámí se základními funkcemi počítače a zásadami pro zacházení.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium v 64bit verzi a při prvním spuštění si můžete vybrat jazykovou mutaci (ve výběru nechybí čeština, angličtina a slovenština). Spolu se systémem je na disku přítomna také řada zbytečných aplikací v podobě lišt do webových prohlížečů, shareware her a reklamních produktů. Všechno to pak korunuje zkušební verze antiviru, která se připomíná při spuštění. Před prvním použitím se tak připravte na minimálně půl hodiny postupného odklikávání položek v nabídce pro odebrání programů.

Ceny a záruka

Testovaná nejvyšší konfigurace vyjde maloobchodně na 19 999,- Kč bez DPH (23 999,- Kč s DPH).

Všechny notebooky mají v základu dvouletou záruku s opravou v servisu (u nás i se službou collect&return). První rok platí mezinárodně.

Závěr

Acer Aspire V3 představuje vstupní model do spotřebních notebooků toho výrobce vybavených nejmodernějšími komponentami. Konstrukčně jde o typický multimediální notebook. Je tedy převážně plastový a není do náročných podmínek. Za to však nabídne dobrý poměr cena-výkon. Zaujme tak hlavně studenty, hráče a další uživatele, kteří se příliš nechtějí omezovat ve výkonu (výpočetním i grafickém).

Dobře poslouží i ve chvílích, kdy výkon není potřeba, neboť je při kancelářské práci velmi tichý a z baterie se reálně dokáže napájet i pět hodin. Mezi ergonomické nedostatky bych zařadil snad jen nešikovné rozmístění USB a diskutabilní je také praktičnost leštěných povrchů v místech, která se nevyhnou kontaktu s uživatelem. Ve své cílové skupině si ovšem Aspire V3 jistě najde své příznivce.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ nízká spotřeba (dlouhá výdrž na baterie)
+ špičkový výkon nového grafického čipu od NVIDIE

- rozmístění USB
- lesklé opěrky rukou budou od používání vždy plné otisků

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V3-571G
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3610QM (2.30 GHz / 3.30 GHz Turbo, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1333 (4096+4096)
  • HDD (GB): 1000 (TOSHIBA MK1059GSMP, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GT51N)
  • LCD: 17,3" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT640M (2GB GDDR3, 128bit) + Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink PCI-E GBE)
  • WiFi: Atheros AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elan)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 52in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 252 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,64
Recenze

Diskuse