RECENZE: Toshiba Portégé Z930 - supertenký pracant

29. 1. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

13'' Ultrabook od Toshiby se od většiny ostatních zástupců kategorie liší zacílením na podnikový segment. Neváží moc přes jeden kilogram, ale nabízí plnohodnotnou konektivitu a ještě k tomu přidává technologie pro pokročilou správu jako Intel vPro, případně 3G modem.

Toshiba Portégé Z930 - supertenký pracant

Základní popis

Kategorie Ultrabooků je na trhu notebooků poměrně mladá. První modely se objevily koncem roku 2011, nicméně od té doby každý výrobce vychrlil řadu jejich nástupců nebo rozšířil nabídku. U Toshiby je to jiné. Ještě dnes od ní seženete Ultrabook jediný, a to Portégé Z930 (brzy se objeví ještě jeden dotykový model), což je vzhledově a koncepčně identický nástupce původního Portégé Z830.

Opět jde o tmavě šedý tenký notebook s hmotností pouhých 1,11 kg a tloušťkou v zavřeném stavu 19 mm. Použité vnější komponenty se totiž nezměnily. Zůstalo také stejné rozložení konektorů.

Hlavní změnou je v tomto případě nová procesorová platforma Intelu z generace Ivy Bridge. Původní šasi dostalo novou elektroniku, aby šel notebook s dobou. Vzhledem k menším změnám je tato recenze pouze doplňková. Pro plné poznání notebooku si nejdříve přečte recenzi Toshiba Portégé Z830 - nejlehčí z ultrabooků.

Klávesnice a ovládací prvky

Osazená klávesnice se od minulého modelu nezměnila. Má přehledné rozložení, ve kterém nechybí ani méně používané klávesy, a navíc podporuje zástupný numerický blok pouhým držením Fn (ke psaní čísel nemusíte přepínat NumLock).

Stejná bohužel zůstala také mělká mechanika. Klávesnice má stejně nejistý stisk, který někdy připomíná mačkání tlačítek platebního terminálu. Nemám přímé srovnání, ale proti předchozímu testovanému kusu již nevynechávají při lehkém psaní běžné klávesy. Jediná klávesa, která mi při psaní sem tam vynechala, je mezerník. U něj je problém se stiskem u krajů – na ty totiž reaguje pouze při silném zatlačení. Jistotu stisku má člověk pouze v prostřední třetině plochy klávesy.

Touchpad se ve vzhledu a reakcích nezměnil. Tlačítka jsou ovšem v novém modelu tužší. Jsou sice tichá, ale k mačkání je potřeba použít zbytečně více síly. Ta původní mi vyhovovala více. Je ovšem možné, že jde pouze o nějakou odchylku ve výrobě.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na úsporné korporátní čipové sadě Intel QM77, která zajišťuje vyšší zabezpečení a technologie pro vzdálenou správu (Intel vPro, Intel AMT). Procesor je k základní desce vždy připájen a dle konfigurace se osazují úsporné modely (17 W TDP) od Core i3 po Core i7. V případě testované konfigurace je zvolen rychlý dvoujádrový procesor Intel Core i7-3667U s výchozím taktem 2,0 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,2 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Dle diagnostiky jsou k základní desce připájeny 4 GB operační paměti DDR3 (1600 MHz). Do celkové kapacity 8 GB operační paměti dorovnává 4GB modul vložený do jediného připraveného slotu. Paměť pracuje v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57 162
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 372

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 114 381
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50 523

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5461 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10263 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,79 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,4
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 498 MB/s

Úsporné Core i7 s vyšším taktem překonává i některé současné Core i5 s plnou spotřebou pro velké notebooky. Na nedostatek výkonu si tedy opravdu nejde stěžovat a počítač nemusí nutně sloužit pouze ke kancelářské činnosti. Proti předchozímu testovanému kusu s úsporným Core i5 (Sandy Bridge) je výkon vyšší o 20-30% podle typu aplikace.

Výkon naopak zůstal stejný u SATA-3 SSD vlastní výroby, které je vloženo do slotu mSATA. Má kapacitu 128 GB a patří v rámci disků v Ultraboocích k rychlejším. Větší SSD (256 GB) má pouze nejdražší konfigurace.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 318 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 258 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,18 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Vedle klasického gigabitového Ethernetu s nezmenšeným konektorem, Bluetooth 4.0 a Wi-Fi /n modulu od Intelu, který pracuje v pásmech 2,4 i 5 GHz, nabízí nejvyšší konfigurace také HSPA+ modem. Stačí vložit kartu SIM a můžete se připojit k internetu kdekoli.

Displej a grafika

13“ displej osazený v testovaném kusu má matnou povrchovou úpravu a stejné základní rozlišení HD (1366x768). Na Z930 je dobře vidět, kam se za poslední rok posunula kvalita displejů. Zatímco v leckterém novém Ultrabooku najdete IPS panel, na který je radost pohledět, zde je klasický TN panel nízké kvality, který má velmi nevýrazné barvy a hodí se maximálně pro kancelářskou práci.

Přítomnost nové generace procesoru znamená také novější grafické jádro. Grafické operace řeší integrovaný Intel HD 4000, který podle potřeby využívá operační paměti až do velikosti 1,7 GB. Nové jádro je vybaveno 16 výpočetními jednotkami (o čtyři více než v HD3000) a nabízí plnou podporu DirectX 11. Nechybí ani podpora videa ve vysokém rozlišení včetně formátu Blu-ray 3D.

Možnosti výstupů se nijak nezměnily. Nabízí se klasické analogové VGA v plné velikosti a digitální HDMI 1.4 s podporou rozlišení do 1440p (2560x1440). Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud není aktivní interní displej.

Toto omezení se nevztahuje na bezdrátový přenos obrazu (a zvuku) Intel WiDi, kterým notebook také disponuje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P656 (Graphics: 562, Physics: 3674)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5057 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 16,70 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,3 fps

Implementace HD 4000 v Z930 patří mezi nejrychlejší. Stále však jde jen o integrované grafické jádro, od kterého nelze čekat velké výkony. Středně a méně náročné hry jdou spustit v nativním rozlišení displeje alespoň s nízkou úrovní detailů (někde i střední). Na nejnáročnější tituly můžete zapomenout, to už byste chtěli od tak tenkého pracovního stroje opravdu moc. Výkon je od předchozí generace vyšší o více než 50%.

Chlazení a provozní hluk

Jestli něco prošlo výraznou obměnou, je to právě chlazení. Ventilátor již neběží pořád a při kancelářské práci zůstává prakticky pořád vypnutý. Zřídka si odfoukne nejnižší rychlostí, což nijak neruší. Notebook je při takovém použití naprosto tichý. Změnil se také projev ventilátoru, který již v nízkých otáčkách nevrčí.

Při intenzivní zátěži se ventilátor umí roztočit do vysokých otáček, při kterých jej nepřeslechnete ani z druhého konce místnosti. Jde o klasický svištivý zvuk, který je charakteristický pro většinu Ultrabooků (bohužel) - hlučností je ovšem někde v průměru.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 23,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 22,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 22,9°C
  • klávesnice vlevo = 26,7°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 29,6°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 29,6°C
  • napájecí adaptér = 32,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • klávesnice vlevo = 33,0°C
  • klávesnice vpravo = 38,5°C
  • spodek maximum = 40,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 43,1°C
  • napájecí adaptér = 42,3°C

teplota okolí při měření: 18°C

Při kancelářské práci se počítač nikde výrazně nezahřívá a můžete jej mít na klíně celý den, aniž by hrozilo popálení. V zátěži je teplo znát především v zadní části, a to zejména uprostřed. Pokud je ovšem počítač položený na stole, samotné teplo přes klávesnici není tak výrazné, aby obtěžovalo.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Li-Pol baterie integrovaná do těla přístroje má nezměněnou kapacitu 44 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 8 hodin a 50 minut, což je velmi pěkný výsledek. V případě Z930 ovšem platí, že extrémně nízké spotřeby lze dosáhnout jen při úplné nečinnosti (psaní dokumentů, čtení statických webových stránek bez flash reklam). Naopak třeba maximální jas a přehrávání videa z Youtube zvýší spotřebu na 10 W, což stačí na 4 hodiny provozu. Při online kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem se výdrž během testování pohybovala okolo 5 hodin.

BIOS

Firmware od Toshiby opět nabízí rozsáhlé možnosti nastavení. Do utilit pro nastavení se vchází stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí notebooku.

Struktura nastavení a volby zůstaly stejné. Přibyly pouze dvě:

  • nastavení emulace USB flash disků BIOSem (disk, disketová mechanika)
  • deaktivace technologie Intel Rapid Start (automatický přechod do hibernace z režimu spánku bez zapnutí notebooku)
  • nastavení času spánku, po kterém se Intel Rapid Start aktivuje (okamžitě, 10 minut, 2, 5, 24 hodin)

Příslušenství

K notebooku je přibalen 65W napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Instalace operačního systému je uložena na pevném disku, odkud ji lze v případě problémů se systémem spustit.

Toshiba stále všechny vyšší konfigurace nabízí s Windows 7 Professional, což je pravděpodobně dáno poptávkou ze strany firem, které se zatím s Windows 8 příliš neskamarádily. Instalace obsahuje základní bloatware v podobě zkušební verze antiviru a několika dalších zbytečností.

Ceny a záruka

Konfigurace podobná testované (lišící se 256GB diskem) má doporučenou cenu 32 231,- Kč bez DPH (38 999,- Kč s DPH). Dále jsou dostupné konfigurace s různými procesory Core i5, 128GB SSD a verzemi systému s cenami od 21 487 Kč bez DPH (25 999 Kč s DPH).

Všechny konfigurace mají v základu tříletou záruku s opravou v servisu. Tuto záruku lze dále rozšířit například o opravdu u zákazníka do druhého pracovního dne.

Závěr

13“ model Portégé Z930 stále poměrně vzácnou kombinací vlastností Ultrabooku a nekompromisní výbavy. Oproti minulé generaci je ještě výkonnější a Toshiba u něj opravila dřívější problémy s tichým vrčením ventilátoru. Při hmotnosti 1,1 kg jde o ideálního společníka na cesty, který potěší jak výkonem, tak tichým provozem.

Jedinou nevýhodou zůstává velmi mělký stisk kláves, který nedává při psaní příliš jistoty, a mezerník, který nereaguje na stisk po stranách. Na všechno si lze zvyknout, ale faktem zůstává, že na časté a intenzivní psaní jsou na trhu lepší modely. V ostatních parametrech by se mohla konkurence od Portégé učit.

Klady a zápory

+ plnohodnotná výbava konektoru
+ nejtenčí plně vybavený 13“ model na trhu
+ korporátní technologie a 3 roky záruky v ceně

- nejistý stisk kláves
- nízká kvalita interního displeje
(- chybí dokovací konektor)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé Z930
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3667U (2.00/3.20 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 (4GB + 4GB on-board)
  • HDD (GB): 128 (TOSHIBA THNSNS128GMCP, mSATA, MLC)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 2x2 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 8h 50min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 316 x 226 x 16 mm
  • Hmotnost (kg): 1,11
Recenze

Diskuse