RECENZE: HP Spectre Pro x360 - překlopný luxus s extrémní výdrží na jedno nabití

12. 5. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Modely Spectre představovali zprvu spíše vyšší třídu mobilního spotřebního segmentu u HP. Jenže tenké kovové provedení a lepší výdrž na baterie přitáhla i zákazníky, kteří se původně poohlíželi po pracovních modelech. Nový 13“ Spectre Pro x360 jde těmto potřebám naproti a snaží se být ve všech ohledech lepší. Má extrémní výdrž na jedno nabití, skvělý displej, pohodlnou klávesnici a k tomu přidává také překlopnou konstrukci pro použití v režimu tabletu (a v některých konfiguracích také Windows 8.1 Pro).

HP Spectre Pro x360 - překlopný luxus s extrémní výdrží na jedno nabití

Základní popis

Spectre je řada, která v nabídce notebooků od HP smývá rozdíl mezi pracovními a spotřebními modely jako žádná jiná. Navrací pojetí trhu s notebooky mnohem více k situaci, která zde byla na začátku 90. let, kdy zákazníci příliš neřešili, do jakého segmentu ten který notebook patří. Dá se říct, že uvažování mnohých zákazníků dnes je velmi podobné a striktní dělení je v určitých modelových řadách na ústupu. Chápu to, protože cílovka podobného notebooku prostě hledá cokoli, co je lehké, tenké a reprezentativní, má to dlouhou výdrž a lze se z toho připojit k podnikovým intranetovým systémům. Nemusí mít nutně hlavní modly pracovního segmentu se spoustou konektorů, ani dokováním. Přesto si však notebook kupuje na práci. Spectre nenabízí mnohé pokročilé technologie pracovních notebooků – má však to hlavní, co je pro integraci do pracovního prostředí potřeba: čip TPM pro ukládání šifrovacích klíčů a procesor schopný akcelerovat šifrování disku.

Celé tělo přístroje je z hliníku s výjimkou komponent jako touchpad, klávesnice a skleněný překryv displeje. Zvolenými tvary i tenkým provedením působí stylově a jde o jeden z hezčích notebooků na trhu. Zajímavé je opuštění kulatého loga HP. Místo toho je pod obrazovkou a excentricky na vnější straně víka nápis Hewlett-Packard, což k takovému notebooku, alespoň z mého pohledu, i lépe padne.

Hliníkový povrch může v zimě studit, než se notebook dostatečně ohřeje, na druhou stranu nejsou na něm vidět otisky a nečistoty. Nepraktické mohou být spíše nepříliš zaoblená čelní hrana základny a nízké nožičky na spodku, kvůli kterým se budete bát notebook položit na cokoli, co není dostatečně rovné. Stačí totiž jen položení na stůl, kde někdo předtím svačil, a při každém posunu notebooku po stole uslyšíte, jak se hliník na spodku škrábe.

Skvělé mechanické provedení je v této třídě spíše očekávanou vlastností než něčím, co by mělo překvapit. Základna má perfektní tuhost a je odolná vůči kroucení i prohýbání. Víko je poměrně tenké a má určitou menší poddajnost. Výhradu mám k vlnění barev na displeji, pokud se na zadní část víka zatlačí na správných místech (kde pak ani není potřeba velký tlak). Notebook jako celek je stavěný na časté přenášení a neměl by s ním mít problém.

Klouby víka mají jemný chod a díky zdvojení je možné pokračovat v otevírání až do 360° - tedy úplného překlopení. Někde při 185° otevření notebook deaktivuje klávesnici i touchpad, nicméně zde není mechanika, která by klávesnici zapustila do okolí. Na můj vkus jsou klouby v otevřeném stavu zbytečně měkké, což se projevuje „padáním“ víka dozadu při přenášení.


Konektorová výbava je s ohledem na mobilitu stroje poměrně dobrá, i když také neobsahuje všechno běžné. Pravý bok je vybaven dvojicí USB 3.0, kombinovaným zvukovým konektorem a obrazovými výstupy (mini-DisplayPort a HDMI v plné velikosti). Na levém boku najdete čtečku paměťových karet SD XC, třetí USB 3.0 a zdířku napájení. Nenajdete zde pouze analogový obrazový výstup VGA a kabelové připojení do počítačové sítě LAN. Právě druhé jmenované může být stále při pracovním cestování ještě problém a tam, kde si nevystačíte s bezdrátovým spojením, bude muset na řadu přijít USB síťový modul (nejlevnější je dnes v řádu stovek).

V zavřeném stavu má notebook rozměry 325 x 218 x 15-16 mm. Váží 1,48 kg, což je průměrná hmotnost pro tenké 13“ konvertibilní stroje s úspornými Core i5/i7. Pro potřeby notebooků je hmotnost velmi příjemná a v batohu o něm nebudete vůbec vědět. V případě režimu tabletu je potřeba počítat s faktem, že držet dlouhodobě jeden a půl kila ve vzduchu není nic příjemného.

Napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 302 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebooky Spectre mají klávesnice mechanikou a rozložením odvozené ze základních multimediálních/spotřebních řad. Varianta pro 13“ úhlopříčku je v jistých ohledech redukovaná – funkce pro pohyb v dokumentech (Home, …) jsou realizovány jako funkce Fn na kurzorových šipkách. S pomocí Fn se vyvolávají také různé méně používané funkce (Insert, Pause). Navzdory českému rozložení HP použilo jednořádkový Enter a dlouhý levý Shift (aby mohl zůstat stejný plát celé horní strany základny). Klávesu se zpětným lomítkem, která by jinak zkracovala levý Shift, v HP odsunuli na místo pravého Ctrl, což je asi jediná věc, která mi na zvoleném rozložení vadí.

Horní řada kláves má primárně multimediální funkce s tím, že při držení libovolného přepínače (Ctrl, Alt) již není nutné držet také Fn, pokud potřebujete klávesy F1-F12. Zkratky jako Alt+F4 se tedy mačkají bez ohledu na nastavení pořád stejně (bez Fn). Kdo by chtěl mít vždy primární funkci F1-F12, ten ji může přepnout v nastavení firmware počítače.

Klávesnice je vybavena bílým podsvícením s jedním stupněm intenzity a ručním přepínáním pomocí klávesy F5 (resp. multimediální funkce na této klávese). Při vypnutém podsvícení tato klávesa jako jediná (bíle) svítí, abyste v noci přesně věděli, kde se podsvícení zapíná. Podsvícení je dobře zpracované a z pozice uživatele neprosvítá v mezerách mezi klávesami. Na druhou stranu, pokud nejste v dostatečně tmavém prostředí, způsobí zapnuté podsvícení totální nečitelnost popisek, protože bílé popisky na stříbrném podkladu opravdu nejsou ideální z hlediska kontrastu.

Indikační diody jsou některé přímo na klávesnici. Konkrétně na klávesách CapsLock (bílá) a ztlumení zvuku (oranžová). Kromě toho svítí ještě hlavní vypínač na levém boku (při uspání bliká) a dioda u konektoru napájení. Ta pro změnu podle barvy informuje, zda se notebook nabíjí, nebo již je nabitý.


Pod klávesnicí je umístěna neskutečně velká dotyková plocha touchpadu Synaptics. Tato plocha je vystředěna vůči opěrkám, takže při psaní budete mít na její pravé části opřenou dlaň. Ovladač však většinu náhodných dotyků umí odfiltrovat.

Oproti některým novým typům touchpadů tento nemá tak rychlou odezvu a spadá někam do průměru. Výhradu u něj mám asi jen k tužšímu stisku tlačítka a jeho hlučnosti.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace je vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-5300U s výchozím taktem 2,3 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,9 GHz. Jde o úsporný typ připájený k desce, který má mezní tepelný výkon (TDP) na hodnotě 15 W.


Paměť je stejně jako procesor na desce připájena a není zde slot pro její rozšíření. Je k tomu dobré přihlížet při výběru konfigurace, neboť další rozšíření není možné. Testovaná konfigurace má 8 GB DDR3L-1600 a interní paměť je zapojena v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 802
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 081

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 124 463
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 621

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5883 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12 107 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,29 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,03 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,35

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 501 MB/s

Výkon procesoru je velmi dobrý pro všechnu běžnou práci od kancelářiny po základní multimédia. Režim Turbo Boost funguje spolehlivě hlavně při zátěži jednoho jádra. V rámci udržování nižších teplot se při zátěži všech jader Turbo Boost výrazně omezuje už po několika minutách.

Úložný prostor zajišťuje 256GB SSD od Adata, které je vloženo do dlouhé varianty slotu M.2. Pracuje s rozhraním SATA-3 a nabízí proti průměru SSD mírně nižší přenosové rychlosti. V praxi si však zcela jistě žádného rozdílu nevšimnete.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 395 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Kabelové připojení do sítě Ethernet byste zde hledali marně. Notebook počítá výhradně s bezdrátovým přenosem a vybaven je kartou od Intelu, která umožňuje jak Bluetooth 4.0, tak dvoupásmové Wi-Fi (2,4/5GHz) včetně Wi-Fi /ac. Notebook příjemně překvapil dobrým příjmem bezdrátových sítí i v místech s horším signálem.

Displej a grafika

13“ lesklý displej (IPS-like) od Chi-Mei nabízí rozlišení Full HD (1920x1080) a jde o základní typ v rámci nabídky. Parametrově je však skvělý, s velmi dobrým kontrastem, optimální teplotou bílé barvy a barevnou přesností 8 bitů na jednu barvovou složku RGB (až miliarda barev celkem). Snad jen saturace barev patří mezi ne-TN panely k průměru. Pro kancelářskou práci, prohlížení webových stránek a nějakou základní práci s grafikou je tento displej více než dostatečný a s notebookem se díky němu pracovalo velmi příjemně. Pro rozlišení Full HD se mi osvědčilo nastavení zvětšení ovládacích prvků v systému na 125 % (a vypnutí odděleného zvětšení pro jednotlivé monitory).

Displej nabízí mírně vyšší jas v porovnání s průměrem notebooků, nicméně při práci venku nejspíš budou rušit odlesky na překryvném skle. Dobrý je také rozsah nastavení podsvícení. Výhradu mám pouze k nastavení jednotlivých stupňů, kdy mezi vyššími jsou poměrně hrubé skoky a mezi nižšími naopak jen malé rozdíly. Taktéž mám pocit, že podsvícení v testovaném displeji mělo nastavenou nižší frekvenci PWM modulace, nicméně ve výbavě nemám sondu, kterou by to bylo možné přeměřit.


V procesoru je integrované grafické jádro Intel HD 5500 se sdílenou pamětí. Podporuje DirectX 11.1, výpočetní rozhraní OpenCL i akceleraci videa až do rozlišení 4K, takže pro potřeby stroje na kancelářskou práci a 2D grafiku nabízí všechno potřebné.

Externí monitory lze připojit dva prostřednictvím výstupů mini-DisplayPort (1.2) a HDMI (1.4a). První jmenovaný zvládá rozlišení 4K (3840x2160) při 60 Hz a druhý jmenovaný zvládá stejné rozlišení při 30 Hz. V případě mini-DisplayPortu lze monitory také řetězit (pokud to podporují), takže na jeden výstup jich můžete připojit více. Dělí se pak ovšem přenosové pásmo, takže například místo jednoho 4K panelu při 60 Hz, můžete připojit dva při 30 Hz (případně dva s plnou frekvencí, ale nižším rozlišením). Maximálně grafika umí obsloužit tři monitory současně a do tohoto čísla se počítá i interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1122 (Graphics: 1026, Physics: 3462)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 51 074 (Graphics: 59 201, Physics: 34 500)
  • Cloud Gate (DX10): 5140 (Graphics: 6359, Physics: 3077)
  • Fire Strike (DX11): 606 (Graphics: 658, Physics: 3858)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 25,52 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5710 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 16,8 fps
  • 1920x1080: 9,1 fps

Vzhledem k zapojení operační paměti do režimu dual-channel může grafika využívat její maximální paměťovou propustnost, a nabídnout tedy maximální výkon. Ve srovnání s výkonnostním králem nižší třídy dedikovaných čipů – GeForce 840M – je sice výkon HD 5500 jen téměř poloviční, ale atakuje alespoň ty nejslabší dedikované čipy minulé generace. Dává tedy prostor pro hraní starších a méně náročných her alespoň v rozlišení HD.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují do země. Zvuk je z nich překvapivě dobrý, když vezmu v potaz tloušťku notebooku. S pomocí softwarového rozšíření SRS hrají poměrně hlasitě a s přednesem někde na úrovni dobrého průměru notebooků.

Webkamera (indikace bílou diodou) spolu s duálním mikrofonem jsou umístěny ve víku displeje. Vedle objektivu kamerky je velká nálepka „2MP Webcam“, což by mohlo dávat naději vyšší obrazové kvality, leč nevšiml jsem si žádného kvalitativního rozdílu v porovnání s jinými notebooky.

Zabezpečení

Notebook disponuje čipem TPM pro bezpečné ukládání šifrovacích klíčů. Žádné další technologie zabezpečení zde ovšem nehledejte (čtečka otisků, SmartCard). Na úrovni firmware jsou dostupná maximálně základní hesla (zapnutí počítače, vstup do nastavení firmware).

Je tu však AMT BIOS a notebook podporuje rozšířenou vzdálenou správu Intel vPro.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor nasává vzduch přes klávesnici a průduchy na spodku a ohřátý jej vyhání výdechem na levém boku. Při kancelářské práci je ventilátor obvykle vypnutý klidně celé hodiny. Pokud se zapne, v tiché místnosti si jej nejspíš všimnete, protože nejnižší otáčky nejsou „sotva slyšitelné“. Nejde však o hlasitý ani iritující zvuk.

Plná zátěž rozjede ventilátor v prvních minutách do vyšších otáček, kdy už notebook intenzivně fouká. Pak ho to ovšem přejde a ventilátor přepne na střední otáčky (to se stane ve stejnou chvíli, jako se sníží výkon Turbo Boostu) s hlučností, která v místnosti s běžným ruchem nijak nevadí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,2°C
  • spodek maximum = 32,5°C
  • výdech chlazení = 30,9°C
  • napájecí adaptér = 35,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • klávesnice vlevo = 36,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 38,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 35,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Ani po hodinách kancelářské práce není znát na povrchu základny (klávesnice i spodek) žádné zahřívání. Při nenáročných činnostech se tedy nemusíte bát, že by vás notebook pálil do stehen, pokud si jej položíte na nohy.

Notebook si moc nezatopí ani v zátěži. Dlouhodobé výkonové zatížení procesoru způsobí jen lehké zahřátí na spodku vzadu uprostřed.

Baterie

Vestavěná Li-Pol baterie má kapacitu 54,4 Wh a v našem standardním redakčním testu s ní notebook vydržel úctyhodných 13 hodin a 53 minut. S maximálním jasem při on-line kancelářské práci se výdrž pohybuje lehce pod hranicí osmi hodin. Naopak třeba při polovičním jasu a využití jako terminál vzdálené plochy notebook umožnil běh 11 hodin na jedno nabití. Výsledky jsou opravdu dobré a celý pracovní den na jedno nabití není nedosažitelný.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % asi za jeden a tři čtvrtě hodiny. V zátěži dochází pouze k mírnému zpomalení nabíjení.

BIOS

V počítači je firmware Aptio, který umožňuje běh v režimu BIOSu i UEFI (volitelně se SecureBoot). Prostředí firmware je sice textové, nicméně funguje s dotykovou obrazovkou a v případě zadávání informací se objevuje na obrazovce jednoduchá klávesnice. V nastavení jsou následující možnosti:

  • vymazání bezpečnostního čipu TPM
  • povolení virtualizace
  • zapnutí neustálého běhu ventilátoru
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves (multimediální, F1-F12)
  • zakázání konfigurace USB řadiče do módu USB 3.0 před zavedením operačního systému
  • vypnutí napájení USB portů pro nabíjení dalších zařízení z notebooku
  • nastavení Intel AMT (typ terminálu, povolení firmware rozšíření,…)

Příslušenství

Spolu s notebookem dostanete 65 W napájecí adaptér s třížilovým přívodním kabelem, pouzdro („sleeve“) na samotný notebook a základní tištěnou dokumentací. Operační systém Windows 8.1 Pro je předinstalován na pevném disku, kde je také jeho obnova do továrního nastavení. Obraz instalace lze přenést na vlastní sadu médií pomocí předinstalovaného programu HP Recovery Manager.

Tovární instalace obsahuje standardní množství bloatware včetně zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Spectre Pro x360 je dostupný ve třech konfiguracích a testovaná s cenou 34 537,- Kč bez DPH (41 790,- Kč s DPH) představuje střed nabídky. Dražší verze má displej s vyšším rozlišením (2560x1440) a procesor Core i7-5600U, nicméně připlatíte za ni dalších šest tisíc. Ušetřit sedm tisíc naopak můžete, když se smíříte s polovičním SSD, poloviční operační pamětí a procesorem Core i5-5200U.

V případě, že nepotřebujete Windows 8.1 ve verzi Pro, můžete vzít základní verzi ve stejnojmenném notebooku, který ovšem nemá v názvu slovo Pro (jde tedy o „Spectre x360“), a liší se také absencí vzdálené korporátní správy Intel vPro (TPM čip však stále má). Volbou těchto non-Pro verzí můžete výrazně ušetřit a konfigurace s i5-5200U, 8GB RAM a 256GB SSD začíná lehce nad hranicí 30 tisíc, což ji dělá velmi zajímavou.

Záruční podmínky se liší podle toho, zda je o model Spectre, nebo Spectre Pro. První jmenovaný má dvouletou záruku, zatímco druhý má pouze roční, která je automaticky rozšířena o druhý rok v případě, že nejde o nákup na IČ. Spectre Pro ovšem umožňuje rozšíření servisních podmínek o tříletý servis on-site NBD (oprava u zákazníka s odezvou do druhého pracovního dne).

Závěr

13“ konvertibilní notebook HP Spectre Pro x360 do kompaktního provedení kombinuje výhody dlouhé výdrže na baterii (v průměru k 10 hodinám), tichého chlazení, pohodlné klávesnice a kvalitního IPS displeje. Díky tomu je radost s ním pracovat a v rámci třídy patří k tomu nejlepšímu. Některé vlastnosti možná nepotěší, nebo je neshledáte užitečnými – mluvím o touchpadu, který je do strany výrazně protažený až do míst, kde budete mít při psaní položenou pravou dlaň, špatné čitelnosti popisek přes den při zapnutém podsvícení kláves nebo samovolném sklápění víka při přenášení otevřeného stroje. Vlastnostem, které by ovšem vyloženě znepříjemňovaly používání, se naštěstí HP dokázalo vyhnout.

Spectre Pro x360 není typickým firemním notebookem a nemá některé konektory ani nativní dokování. Na druhou stranu právě verze Pro je vybavena vyšší edicí Windows, TPM čipem pro šifrovací klíče a podporou Intel vPro (s výjimkou nejnižší konfigurace). Ve chvíli, kdy nepotřebujete dokovat nebo vám stačí USB řešení, je tedy Spectre Pro x360 plně použitelný stroj i v prostředí větších firem.

Klady a zápory

+ výborná výdrž na baterii
+ pohodlná klávesnice
+ tenký, stylový vzhled

- při přenášení otevřeného notebooku má víko tendenci ke sklápění
- přes den podsvícení kláves snižuje čitelnost
- tužší tlačítko touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Spectre Pro x360
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-5300U (2.30/2.90 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (onboard, dual-channel)
  • HDD (GB): 256 (AXNS381E-256GM-B, M.2 SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IPS
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Intel Smart Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54 Wh / 13h 53min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, HDMI, mini-DP
  • Rozměry: 325 x 218 x 15-16 mm
  • Hmotnost (kg): 1,48
Recenze

Diskuse