RECENZE: Panasonic Toughbook CF-MX4 - ultra-mobilní, konvertibilní a vybavený notebook s velkou výdrží na baterie

4. 9. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Japonská firma Panasonic nabízí ve srovnání s konkurencí tradičně odlišný sortiment notebooků. Její doménou jsou vysoce odolná zařízení pro nejnáročnější prostředí, ale stále více se snaží zacílit i na oblast manažerských notebooků a jedním z důkazů je i dnes testovaný stroj. Malý a lehký stroj s otočným dotykovým LCD 12,5“ v sobě ukrývá procesor Intel Core i5, SSD, všechny důležité porty a bezdrátové technologii včetně možnosti volby LTE modulu. To vše samozřejmě za odpovídající cenu několika desítek tisíc korun.

Panasonic Toughbook CF-MX4 - ultra-mobilní, konvertibilní a vybavený notebook s velkou výdrží na baterie

Redakce NOTEBOOK.cz dostala jako první v ČR tento notebook k testování.

Základní popis

Notebooky Panasonic mají svůj osobitý vzhled a zkušené oko rychle pozná, o kterou značku se jedná. Tělo notebooku je tradičně vyrobeno ze slitiny hořčíku, na dotek s jemně hrubým povrchem stříbrné barvy. Vnější straně pevného víka LCD dominuje černá barva s jasně viditelným nápisem Panasonic. Zespodu je přístup k chlazení a výměně jedné ze dvou baterií. Vzhledově i typově jde zjevně o další vývojový stupeň o palec menšího a námi dříve testovaného modelu Panasonic Toughbook CF-AX3.

Na čele notebooku zprava je posuvný vypínač, čtečka paměťových karet (nad ní volitelně může být i čtečka SmartCard), tlačítko pro aretaci automatického otáčení obrazu a dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti v režimu LCD, 4 indikační diody (SD, SSD, baterie 1 a 2) a vlevo pak záslepka přípravy pro integrovanou optickou mechaniku (v ČR není nabízena, ale podle informací nalezených na webu by pravděpodobně mělo být v jiných konfiguracích možné ji osadit). Pravý bok, od předu, nabízí posuvný vypínač bezdrátových technologií (režim v letadle), dvojici audio konektorů, 2x USB 3.0 (první s funkcí dobíjení externích zařízení), HDM, LAN, VGA a napájecí konektor. Úplně vzadu je připraven úchyt na řemínek (není součástí balení). Úchyt řemínku má svůj protějšek i na druhém levém boku kde je ještě konektor pro zámek Kensington a praktický prostor pro uložení stylusu (ovládacího pera pro dotykovou obrazovku).


Celkové rozměry zavřeného kompaktního těla notebooku jsou 301 × 210 × 21 mm a jeho hmotnost úctyhodných 1,13 kg. Zdroj o rozměrech cca 100 x 40 x 25 mm spolu s napájecím kabelem (celková délka kabelů cca 3 m) váží dalších 384 g. Se zdrojem i bez jde o vysoce mobilní zařízení, které se snadno vejde i do menšího batohu nebo manažerské příruční tašky či kabelky.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je v podstatě totožná jako u výše zmíněného modelu AX3, respektive jeho předchůdce, modelu Panasonic Toughbook AX2. Mám-li shrnout to nejdůležitější, napadají mě, že stejně jako u modelu AX3 jsou už zde české popisky, klávesy jsou menších rozměrů a mají některé funkční klávesy, kvůli celkovým rozměrům notebooku, specificky rozložené. Přesto všechno dokázal Panasonic pamatovat například na mezery mezi každou čtveřicí funkčních kláves F1 až F12 a po seznámení se s klávesnicí je vcelku příjemná i pro rychlé psaní. Co mi na klávesnici nejvíce chybělo, je možnost podsvícení.


V podstatě totéž, co pro klávesnici, platí i o touchpadu, který je opět na první pohled stejně vybaven a stejně dobře funkční už od modelu AX2. Na těchto příkladech je zjevně vidět, že Panasonic již od základu věnuje pozornost propracované konstrukci svých zařízení a drží se kvality bez zbytečných módních změn. Mám-li opět krátce shrnout, cením si rychlé odezvy a samostatných tlačítek s perfektní tuhostí stisku.

Třetím ovládacím prvkem tohoto notebooku je dotyková kapacitní obrazovka (možno ovládat i prsty), potažmo nově přibalený stylus s praktickým úložným prostorem na boku notebooku. Uložení a následné vyjmutí stylusu do bočního prostoru je po krátkém nacvičení překvapivě snadné a pero přitom v těle notebooku drží spolehlivě. Proti ztrátě lze stylus navíc k notebooku připevnit provázkem, pro který je na něm připraveno malé očko. Samotné provedení je opět velmi praktické, i když se jedná na první pohled o jednoduché plastové pero, jeho pevné uchopení je podpořeno vroubkováním a práce na dotykové ploše LCD je zpříjemněna provedením hrotu. Hrot je měkký, jakoby ho tvořil kus tvrdé látky, což je příjemné pro jistý pohyb po dotykové ploše (tvrdé hroty mají tendenci jakoby sklouzávat po povrchu ve chvíli, kdy se to nejméně hodí, např. pokud potřebujete vyvolat nabídku druhého tlačítka myši držením hrotu na jednom místě). Jde o drobnost, která může být subjektivně vnímána rozdílně, ale mě osobně příjemně potěšila.

Pro práci v režimu LCD je na vnitřní straně víka, vedle LCD, umístěno tlačítko Start.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace je vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-5300U (Broadwell) s výchozím taktem 2,3 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,9 GHz. Jde o úsporný typ, který má mezní tepelný výkon (TDP) na hodnotě 15 W. především pro korporátní klientelu je zde i podpora funkce Intel vPro (dálková virtuální správa notebooku bez nutnosti spuštění OS).

[U|Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)]

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 59 982
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 812

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 124 232
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 590

Cinebench R10 64 bit

  • Rendering (Single CPU): 5904 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11 518 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,95

Cinebench R10 32 bit

  • Rendering (Single CPU): 4488 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7310 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,63

Cinebench R11.5 64 bit

  • Rendering (Single CPU): 1,37 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,84 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,07

Cinebench R11.5 32 bit

  • Rendering (Single CPU): 1,22 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,60 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Paměť testovaná konfigurace má 4 GB DDR3L-1600 a je zapojena v režimu dual-channel. Podle dostupných údajů výrobce lze paměť rozšířit na max. 8 GB.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 110 MB/s

Pro uložení dat je v notebooku instalován M.2 SSD modul SAMSUNG MZNTE128HMGR s kapacitou 128 GB. Pracuje s rozhraním SATA-3 a nabízí proti průměru SSD mírně nižší přenosové rychlosti. V praxi si však rozdílu nevšimnete jen velmi těžko.

  • (reálné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 397 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,07 ms

Výkon notebooku velmi dobře postačuje pro práci s internetem a dokumenty. Hlavně kvůli chlazení si umím v notebooku představit i slabší procesor s nižšími nároky na chlazení a naopak bych ocenil vyšší kapacitu SSD (možno nakonfigurovat u výrobce).

Mobilitu notebooku podtrhuje přítomnost bezdrátových sítí Wi-Fi v podání DualBand modulu Intel 7265 (a/b/g/n/ac) s funkcí Bluetooth 4.0. Notebook nabízí také možnost osazení 4G LTE modulem (Option - Gobi 5000, až 100 Mbps).

Displej a grafika

12.5" IPS Full HD (1920 x 1080) s matným povrchem má dobré podání barev i dostatečný rozsah podsvícení pro různé pracovní režimy. Velké pozorovací úhly zpříjemňují práci v režimu tabletu. Uložení LCD ve víku je dostatečně pevné a odolné, rušivé projevy se ukáží až při vynaložení vyšší síly, než bývá obvyklé u běžnějších notebooků. Celkově lze kvalitu LCD hodnotit jako nadstandardní bez závažných problémů.


Klasický integrovaný čip Intel HD Graphics 5500 nabízí dostatek výkonu jak pro práci s internetem a dokumenty, tak pro přehrávání videa i ve vysokém rozlišení. Zahrajete si i starší méně náročné 3D hry, ale obzvláště na tomto notebooku vzhledem k jeho rozměrům a zaměření bych to vnímal jen jako velmi nouzové řešení.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P962 (Graphics: 870, Physics: 2 844)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 41 861 (Graphics: 54 600, Physics: 23 044)
  • Cloud Gate (DX10): 4203 (Graphics: 4908, Physics: 2797)
  • Fire Strike (DX11): 626 (Graphics: 705, Physics: 3134)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5750 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 24,89 fps

Multimédia

Reproduktor je v notebooku jediný, umístěný vedle klávesnice vlevo, s viditelnými dírkami v těle notebooku. Jeho projev odpovídá velikosti notebooku i samotného reproduktoru. Jde spíše do výšek a jako samotný má logicky nižší hlasitost projevu, než dokáží vyprodukovat reproduktory dva. Jeho význam hledejte především v systémových zvucích, přesto je zřetelně rozumět i mluvenému slovu např. pro potřeby video konference. Výrazně lepšího výsledku dosáhnete s kvalitními sluchátky, která lze připojit pomocí audio konektoru nebo USB. Ve víku s LCD je na vnitřní straně umístěna webkamera s rozlišením 2MP a se dvěma stereo mikrofony.

Chlazení a provozní hluk

Jde o velmi malý notebook „prošpikovaný“ technologiemi a s poměrně výkonným procesorem. Chlazení tedy vnímám jako jeden z hlavních neduhů tohoto stroje. Při velmi nízkém zatížení, např. práci s dokumenty a statickou grafikou, pracuje celkem tiše a větrák chlazení se točí jen málo. Jakmile ale začnete po procesoru požadovat více výkonu, větrák začne pracovat postupně až na nejvyšší otáčky a je zřetelně slyšet proud vzduchu vycházejí z malého otvoru chladiče umístěného na boku notebooku. Jeho projev může být po delším čase až nepříjemný.

Při mírním zatížení je notebook na povrchu příjemně chladný, nejvíce je teplo cítit na pravé polovině pracovní plochy, pod níž je umístěn systém chlazení procesoru, ale teploty jsou jen o pár stupňů vyšší. Při dlouhodobé zátěži teplota opět stoupne hlavně v pravé části notebooku, rozdíl oproti levé části je znatelný, ale teplota je stále přijatelná pro práci.
* Teplota okolí při měření: 27,3°C

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 30,6°C
  • výdech chlazení = 31,5°C
  • napájecí adaptér = 30,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 38,2°C
  • spodek maximum = 39,8°C (pod oblastí chlazení)
  • výdech chlazení = 44,1°C
  • napájecí adaptér = 34,5°C

Baterie

Na rozdíl od předchozího odstavce patří baterie k tomu lepšímu, co notebook nabízí. Li-Ion baterie jsou zde ve skutečnosti dvě. Jedna s kapacitou 15,2 Wh je napevno umístěna v notebooku a je připravena zjišťovat provoz notebooku ve chvíli, kdy se vybije druhá vyměnitelná baterie. S dostatečnou zásobou baterií tak může notebook bez přerušení pracovat téměř neomezeně dlouho. Vyměnitelná baterie má udanou kapacitu 32,83 Wh a při práci bez připojení elektrického zdroje je vybíjena jako první. Při našem standardním* redakčním testu, dokázal notebook s oběma bateriemi pracovat po dobu 16 hodin a 8 minut. Naměřená hodnota je garantem toho, že při reálném pracovním nasazení dokáže notebook bez elektrické zásuvky pracovat „celý“ den, respektive s velkou pravděpodobností se dříve unaví běžný uživatel než baterie.

Příslušenství

V krabici s notebookem je vedle napájecího adaptéru přibalen především stylus pro ovládání dotykového LCD. Dále zde naleznete několik papírových brožur včetně instrukcí, jak se zaregistrovat pro 3letou záruku a 3měsíční pojištění proti náhodnému poškození. V krabici je také přibalen hadřík pro čištění LCD. Postrádám sadu pro výměnu hrotu stylusu a 2 až 3 náhradní hroty k tomu (bývá zvykem).

Ceny a záruka

Ceny jsou na dotaz u výrobce nebo prodejce. Ze zahraničních zdrojů jsme dohledali cenu kolem dvou tisíc EUR. Záruka je po registraci 3 roky + 3 měsíce pojištění proti náhodnému poškození.

Závěr

Panasonic Toughbook CF-MX4 je především vysoce mobilní pracovní nástroj kombinující v sobě klasický malý notebook s možností překlopení LCD o 365° do pracovního režimu tabletu. Zpracování a konstrukční důmyslnost notebooku je pro Panasonic tradičně na velmi vysoké úrovní. Notebook je navržen tak, aby byl na cestách co nejvíce odolný. Největším přínosem nové generace této řady Toughbooku je o palec větší LCD a přiložený pohodlný stylus včetně praktického úložného prostoru v těle notebooku. Mezi největší zápory řadím hlučnost chlazení výkonného procesoru, umím si pro práci v terénu dobře představit i slabší procesor s menšími nároky na chlazení a přitom stále dostatečným výkonem pro práci s dokumenty a internetem. Testované konfiguraci bych pak ještě vytkl malý prostor pro uložení dat, cca půlku SSD zabere OS a programy a pro uživatelská data pak zbývá půlka druhá, a to může být rychle málo. SSD lze naštěstí objednat i s dvojnásobnou kapacitou 256 GB, která už je pro většinu využití dostatečná.

Klady a zápory

+ vysoká mobilita

+ výdrž na baterie včetně možnosti výměny za provozu
+ kvalita konstrukce a zpracování
+ kvalita LCD

- hlučnost chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Panasonic Toughbook CF-MX4
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-5300U (Broadwell U) 2300 / 2900 MHz
  • RAM: 4096 MB DDR3L-1600
  • HDD: 128 GB SSD (SAMSUNG MZNTE128HMGR - SATA-3)
  • LCD: 12,5" IPS, matný, dotykový / kapacitní, LED podsvícení
  • LCD rozlišení: FullHD (1920x1080)
  • Video 1: Intel HD Graphics 5500 (IGP)
  • LAN: Intel Ethernet Connection I218-LM
  • WiFi: Intel 7265.NGW WiFi (Maple Peak) Network Adapter
  • Zvuková karta: Intel Broadwell PCH-LP - High Definition Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad + 2 tlačítka (Synaptics), dotyk + pero
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 15,2 + 32,83 Wh / 16 hod 8 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/SDHC/SDXC, 2x USB 3.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 301 × 210 × 21 mm
  • Hmotnost: 1,13 kg
Recenze

Diskuse