RECENZE: Panasonic ToughBook CF-AX3 - výkonný mini-notebook s plnou výbavou a nově Full HD IPS displejem

3. 3. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Panasonic po dvou letech přinesl inovovanou verzi jedno ze svých civilních modelů – malého 11,6“ konvertibilního notebooku CF-AX2 s dvojitými klouby a překlápěcím displejem. Navzdory zachování plné konektorové výbavy a procesoru Core i5 je notebook nadstandardně lehký a odolný. V nové verzi konečně odpovídá na nářky uživatelů a původní TN panel byl nahrazen pěkným Full HD IPS.

Panasonic ToughBook CF-AX3 - výkonný mini-notebook s plnou výbavou a nově Full HD IPS displejem

Základní popis

Kdo by to řekl, už jsou to dva roky, co jsme měli v redakci poprvé konvertibilní notebook od Panasonicu s dvojitými klouby. Tehdy šlo o novinku nazvanou ToughBook CF-AX2, která byla v nabídce tohoto výrobce zajímavá tím, že nešlo o superobrněný stroj pro armádu a polici. Naopak to byl sice zesílený stroj, který něco snese, ale byl primárně určen pro civilní nasazení.

Nová verze ToughBook CF-AX3 vypadá prakticky shodně, protože jak je u Panasonicu zvykem, nepotrpí si na zbytečně časté obměny vzhledu. Jeho stroje se zaměřují na funkčnost a přesně tu i jeho uživatelé očekávají. Veškeré inovace se tedy odehrály „pod kapotou“. Je tu nová základní deska, nové možnosti konektivity a hlavně došlo k obměně kritizovaného HD TN displeje za kvalitní Full HD IPS. Vzhledem k tomu, že mají oba stroje řadu vlastností shodnou, zaměřím se v této recenzi hlavně na změny. Pro úplné seznámení s notebookem si přečtete také původní recenzi.

Konstrukce je shodná s předchozí generací. Opět jde o kombinaci různých kompozitních materiálů a plastů s nadstandardní odolností. Základna i víko nabízí notebooku a displeji dostatečnou ochranu při každodenním cestování. U testovaného modelu, který evidentně už nějaký čas obíhá redakce, je ovšem znát, že hladká povrchová úprava plastové vnější strany víka je náchylná na odření a poškrábání. Ne, že by to funkci nějak vadilo, nicméně pod určitým úhlem mohou být vyšoupaná místa na světle vidět a u počítače v této ceně by to nemuselo být.

Konektorová výbava nedoznala žádné změny a stejné je to také s rozměry a hmotností. Nedá se však říct, že by to vadilo. 1,15 kg je u plně vybaveného konvertibilního stroje s Core i5 stále velmi pěkná hodnota.

Klávesnice a ovládací prvky

V nové generaci se Panasonic konečně uchýlil k použití lokalizované klávesnice, takže nově si můžete užít českých popisek tak jako u jiných značek. Je vidět, že zde nejspíš výrobce cítí konečně dostatečně velký trh.

Klávesnice je mechanicky shodná. Chce si to určitě zvyknout na stísněné rozložení, které je dáno malou úhlopříčkou a faktem, že kvůli tloušťce stroje není možné mít klávesnici až do krajů (kvůli konektorům po stranách). Po chvilce zvykání jsem již zvládal na klávesnici psát rychle bez častých překlepů. Pocit ze psaní je rozhodně lepší než u velkých klávesnic s mělkou a nejistou mechanikou, ale úroveň kvalitních klávesnic některých velkých pracovních notebooků také nečekejte.

Hlavní HW parametry

Nová základní deska je vybavena úspornými dvoujádrovými procesory Core čtvrté generace (kdy vyjde varianta s přicházející pátou generací, není známo). V testované konfiguraci je na desce připájen procesor Core i5-4300U s výchozím taktem 1,9 GHz a režimem Turbo Boost do 2,9 GHz a v rámci nabídky o nižší konfiguraci. Procesor má spolu s integrovanou čipovou sadou TDP 15 W.


Operační paměť je celá integrovaná na základní desce a má kapacitu 4 GB (DDR3L-1600). Vyšší konfigurace s Core i7 má na desce 8 GB paměti, a vzhledem k tomu, že ani v jednom případě není možné její další rozšíření, je potřeba zvážit nároky ještě před koupí.

Paměť je vždy zapojena v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57 889
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 784

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 586
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 074

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5585 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 947 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,96

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,29 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,84 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,20

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 669 MB/s

Podávaný výpočetní výkon je navzdory nižším frekvencím díky efektivnější architektuře mírně vyšší asi o 10 % při zátěži všech jader a asi o 20 % při zátěži jednoho jádra. Dalších skoro 10 % výkonu lze získat při volbě vyšší konfigurace s úsporným dvoujádrovým Core i7.

Úložný prostor zajišťuje SSD vložené ve slotu mSATA s podporou SATA-3. Nová karta od Toshiby sice má opět kapacitu jen 128 GB, zvedl se ovšem její výkon při současném čtení/zápisu většího množství malých bloků dat. Rychlost je taková, že na diskové operace běžně nikdy nebudete při práci v operačním systému čekat. Odezva je rychlejší než u velkých notebooků vybavených pouze plotnovým diskem.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 300 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

Možnosti kombinující gigabitový kabelový Ethernet, dvoupásmový modul Wi-Fi /n (2,4/5GHz) a Bluetooth 4.0 jsou více méně nezměněné. Rozdíl je v osazeném bezdrátovém modemu, který nově podporuje také rychlá data s pomocí LTE (navíc k GPRS, EDGE a HSPA+). Stačí vložit SIM kartu a můžete být připojeni kdekoli.

Displej a grafika

V poslední generaci jsem vůbec nebyl nadšený z použití obrazově nepříliš kvalitního TN panelu s rozlišením HD (1366x768) – zejména z faktu, že omezený pozorovací úhel podstatně snížil použitelnost v režimu tabletu. Asi jsem nebyl jediný, kdo nebyl spokojený, neboť v rámci inovace Panasonic použil rovnou IPS panel (od Chi-Mei) s vysokým rozlišením Full HD (1920x1080). Panel zůstal opět matný, nicméně nabízí široký pozorovací úhel, skvělý kontrast (černá konečně vypadá opravdu černě) a velmi dobrý barevný rozsah. Zajímavé je u podobného panelu i připojení rozhraním eDP s nadstandardní barevnou přesností (8 bitů pro každou barvu).

Vyšší rozlišení má pouze jedinou nevýhodu – pro optimální velikost ovládacích prvků (tj. čitelnost) je vhodné nastavit zvětšení v systému na hodnotu 150 % (efektivní plocha je pak 1280x720), případně vyznavači větší plochy za cenu menších písmenek mohou zvolit hodnotu 125 % (efektivní plocha 1536x864). Ve Windows však stále ještě není změna zvětšení (DPI) bezchybná. Jednak některé programy mohou mít problém s vykreslováním (případně se roztáhnout jako obrázek a písmo bude neostré) a jednak bude problém s rozdílnou velikostí na připojených externích monitorem a vzdálené ploše. V případě notebooku, který je primárně určen k použití bez externích periferií, však není problémů tolik a výhodou zůstává jemně vykreslované písmo a detailnější zobrazování fotografií v dostatečně moderních programech.

Použitý panel opět nabízí nadstandardní intenzitu podsvícení a maximální jas umožňuje přijatelnou kancelářskou práci venku přes den na slunci. Rozsah nastavení jasu je poměrně dobrý a nejnižší hodnota je použitelná pro práci v úplné tmě.


Grafické jádro je integrované v procesoru a jde o aktuálně asi nejběžnější typ Intel HD 4400 se sdílenou pamětí. Podporuje DirectX 11, OpenCL i akceleraci videa do rozlišení 4K.

Externí monitory lze připojit dva, a to díky přítomnosti analogového VGA a digitálního HDMI 1.4a. Při současném využití obou výstupů lze rozšířit pracovní plochu přes tři nezávislé obrazovky.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P969 (Graphics: 862, Physics: 3465)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 46 950 (Graphics: 54 813, Physics: 31 258)
  • Cloud Gate (DX10): 4576 (Graphics: 5982, Physics: 2512)
  • Fire Strike (DX11): 649 (Graphics: 711, Physics: 3824)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6414 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 19,87 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 15,1 fps
  • 1920x1080: 8,1 fps

Výkon integrovaného jádra je na maximu pro HD 4400, což je dáno jednak nastavením tepelné správy procesoru a jednak zapojením hlavní paměti v režimu dual-chanel. Středně a méně náročné hry je díky tomu možné hrát alespoň v rozlišení HD (1366x768) a nižších/středních detailech. Primárně jde však o řešení orientované na kancelářskou činnost.

Zabezpečení

V testované konfiguraci je notebook navíc vybaven čtečkou bezpečnostních karet SmartCard, které se využívají pro ukládání certifikátů (pro zabezpečené přihlašování do různých služeb).

Chlazení a provozní hluk

Na rozdíl od displeje se systém chlazení nijak nezměnil. Při kancelářské práci ventilátor běží většinu času a zůstává v nízkých otáčkách. Je však malý a jeho zvuk lehce svištivý. Situaci lze trochu zlepšit, pokud změníte nastavení ventilátoru v Power Plan Extension Utility - jsou zde tři režimy: standardní, nižší otáčky a vyšší otáčky. Tyto režimy se nijak nepodepisují na podávaném výkonu, pouze mění poměr mezi hlučností a povrchovými teplotami.

Kdybych to měl shrnout, při kancelářské práci je ToughBook převážně tichý (v režimu nižších otáček). V zátěži si však umí hučet značně nad průměr toho, na co jsme zvyklí u notebooků s úspornými procesory.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 23,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 23,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 23,5°C
  • klávesnice vlevo = 25,5°C
  • klávesnice vpravo = 25,4°C
  • spodek maximum = 25,6°C
  • výdech chlazení = 25,6°C
  • napájecí adaptér = 27,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 38,6°C
  • klávesnice vpravo = 37,9°C
  • spodek maximum = 42,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 43,4°C
  • napájecí adaptér = 40,1°C

Teplota okolí při měření: 22°C

Panasonic nastavil chlazení tak, aby notebook na povrchu udržoval nízké teploty. Při kancelářské práci se žádná část nezahřívá natolik, aby to stálo za povšimnutí. V zátěži je teplo cítit hlavně v zadní části na spodku a trochu také u horních řad uprostřed klávesnice.


Teploty procesoru se i při dlouhodobé maximální zátěži drží do 80°C a při plné zátěži se takty drží neomezeně dlouho na hodnotě 2,6 GHz. Pouze zátěž grafiky integrované v procesoru sníží takty výpočetních jader, což je způsobeno tím, že grafika i procesor sdílí strop pro vyzařované teplo (standardní chování).

Baterie

Notebook je opět vybaven dvojicí baterií v přední části základny. První je integrovaná a jde pouze o nouzovou zálohu umožňující výměnu druhé baterie bez nutnosti přerušit chod počítače – k tomuto účelu má kapacitu 7,5 Wh. Druhá baterie je uživatelsky vyměnitelná a má kapacitu 29,5 Wh. Celková kapacita obou baterií (37 Wh) stačila v našem redakčním testu* na 9 hodin a 42 minut provozu.

Běžně jsem se při spíše méně náročných činnostech a polovičním jasu displeje (což je v zimním období použitelná hodnota i pro práci přes den) pohyboval s výdrží okolo šesti hodin. Dle všeho i přes mírně nižší kapacitu baterií je výdrž stejná, což ukazuje na vyšší úspornost procesorové platformy.

Rychlost nabíjení je opět závislá na výkonovém zatížení počítače a podle toho prázdnou baterii na 90 % nabijete za jednu až tři hodiny (obvykle to jde stihnout do půl druhé hodiny při on-line kancelářské práci).

Příslušenství

Na rozdíl od předchozí verze, zde již Panasonic usoudil, že Windows 8, ve své aktualizované verzi 8.1 je dostatečně dospělým systémem, aby jej nasadil na tomto stroji. Najdete jej tedy nově v edici Windows 8.1 Pro (64bit) místo původních Windows 7 Professional. Vzhledem k dotykovým funkcím vnímám takové rozhodnutí pozitivně.

Instalace je opět příkladně čistá a není nutné odstraňovat žádný nepotřebný balast, kterým jiní výrobci hojně vybavují své notebooky.

Ceny a záruka

Koncová cena notebooku se pohybuje okolo 50 000 - 60 000 Kč bez DPH. Notebook má tříletou mezinárodní záruku s opravou v servisu.

Závěr

11,6“ notebook ToughBook CF-AX3 od Panasonicu je jedním z posledních zástupců malých plně vybavených strojů na trhu. Oproti předchozímu CF-AX2 nabízí čtvrtou generaci úsporného procesoru Core i5 a konečně také Full HD IPS displej s širokými pozorovacími úhly. Díky konvertibilní konstrukci a nízké hmotnosti lehce nad jedním kilogramem jde o skvělé řešení na cesty jak v režimu notebooku, tak v režimu tabletu. Zvyknout si musíte pouze na zmenšenou klávesnici a na hlučnější chlazení, pokud počítač výkonově zatížíte.

Klady a zápory

+ velký a pohodlný touchpad
+ Full HD IPS displej s matným povrchem a vysokou svítivostí
+ konektorová výbava na úrovni dnešních velkých notebooků

- hlučné chlazení v zátěži
- zmenšené klávesy vyžadují cvik

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Panasonic ToughBook CF-AX3
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4300U (1.90/2.90 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 128 (TOSHIBA THNSNJ128GMCT, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 7,5+29,5 Wh / 9h 42min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 288 x 194 x 18,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,15
Recenze

Diskuse