RECENZE: Acer ChromeBook R11 - levný notebook pro přístup k internetu s překlápěcím víkem a IPS displejem

19. 4. 2016 06:43    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Počítačů s IPS displeji není na nejnižších cenových příčkách stále příliš mnoho. 11,6” počítač od Aceru má konvertibilní konstrukci s dvojitými klouby a jeho HD displej nabízí díky IPS vyšší kvalitu zobrazení. Uvnitř je dále čtyřjádrový úsporný Celeron-N kombinovaný s 4 GB operační paměti a malým 32GB úložištěm. Nejde však o standardní notebook, ale o chytrý terminál s webovým prohlížečem, neboť místo klasických operačních systémů na něm běží Chrome OS od Google.

Acer ChromeBook R11 -  levný notebook pro přístup k internetu s překlápěcím víkem a IPS displejem

Základní popis

ChromeBooky jsou v posledních letech ve světě fenomén. Nejde ani tak o prodeje, neboť některé statistiky hlásí, že se jim daří, a jiné zas, že to tak horké nebude. Fakticky se prodávají hlavně ty nejlevnější, které jsou díky ořezanému hardware a nulovým licencím za programové vybavení levnější než nejlevnější notebooky - a jak se ví, nejlevnější zařízení v rámci kategorie si vždy najde odbyt.

Fenomén jsou nicméně ChromeBooky z toho důvodu, že ukazují nový směr, kam se jistě část uživatelů během let odebere. Jejich cílem je totiž nabídnout bezúdržbové zařízení, které slouží pouze pro přístup k online aplikacím, kdy vše běží pouze v prohlížeči. Uživatel si tedy platí různé internetové služby a když se mu zařízení pokazí, koupí si jiné, zadá svůj Google účet a pokračuje tam, kde přestal. Není již tedy fakticky vlastníkem žádných programů se vším pozitivním i negativním, co z toho vyplývá.

Ideální situace (minimálně pro Google a další provozovatele) by samozřejmě byla, kdyby uživatelé neměli už žádná data ukládaná lokálně. Všechno by bylo někde v internetu uložené v různých službách. Realita však taková nakonec není, a tak i ChromeBooky se postupně musely trochu přizpůsobit - ať už podporou alespoň omezených lokálních aplikací (byť tvořených pomocí webových technologií, což se odráží na rychlosti), nebo off-line módu, kdy můžete mít soubory stažené i přímo do paměti ChromeBooku a v omezené míře s nimi pracovat.

Acer se rozhodl do toho šlápnout a na český trh začal dodávat plně lokalizované ChromeBooky hned v několika modelech a úhlopříčkách. Nově uvedl na trh i dnes testovaný 11,6” konvertibilní model s dotykovou IPS obrazovkou.

V nabídce ChromeBooků od Aceru jsou zastoupeny černé a bílé modely, kdy bílých je nejspíš více. Testovaný kus je nicméně černý a má velmi příjemný decentní vzhled. Základna je plastová, zatímco víko je z vnější strany překryto hliníkovým plátem s pěkným vzorem. Dotykový displej je překrytý lesklým tvrzeným sklem, jak už bývá u podobných řešení zvykem.

Konstrukce základny je dostatečně pevná, aby se počítač neprohýbal při psaní pod tíhou rukou. Snese i zvednutí za roh, aniž by se základna výrazně kroutila. Víko lze označit za jedno z pevnějších, pokud se bavíme o noteboocích do 15 tisíc, a displej je v něm chráněn více než dostatečně. Celý počítač je navržen tak, aby snesl nároky každodenního přenášení i provozu na cestách.

Klouby mají tužší chod a základna je velmi lehká, takže k otevření počítače budete potřebovat obě ruce. Dvojitá konstrukce kloubů umožňuje snadné překlopení o 360°, čímž z notebooku uděláte tablet,výrobce samozřejmě propaguje i různé mezistupně. Jakmile překlopíte víko o více než 180°, dojde k vypnutí klasické klávesnice.


Konektorová výbava je omezena na několik základních rozhraní. Ta nejdůležitější zde ovšem najdete. Na každé straně je jedno USB, vlevo ve verzi 3.0. Vlevo je dále obrazový výstup HDMI, čtečka paměťových karet SD XC a zdířka napájení. Vpravo je navíc kombinovaný zvukový výstup (sluchátka/headset). Vzhledem k menší tloušťce základny byste zde marně hledali konektory jako VGA a LAN. První jmenovaný v cílové skupině asi nikomu chybět nebude, nicméně absence druhého znamená, že se počítá výhradně s Wi-Fi připojováním do počítačové sítě. U zařízení vyžadujícího ze své podstaty neustálé připojení k internetu by se hodil i modul pro mobilní připojení 3G nebo LTE.

Rozměry počítače jsou 292 x 204 x 20 mm a hmotnost činí 1,22 kg. Jde tedy o snadno přenosné zařízení, o kterém v batohu nebudete vědět. Hmotnost příliš nenavýší ani 45W napájecí adaptér, který dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží dalších 264 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Na to, že jde o malý počítač, nepůsobí klávesnice ani trochu stísněným dojmem. Rozložení kláves je nicméně redukované proti klasickým notebookům, což ani není tak kvůli rozměrům, ale kvůli tomu, jak si Google představuje klávesnice svých terminálů. Horní řada kláves slouží pro přístup k některým funkcím jako přepínání oken, změna jasu/hlasitosti nebo přechod mezi stránkami zpět a vpřed. Úplně chybí klávesy PageUp, PageDown, Home a End. V panelu nastavení systému se však můžete dozvědět, že je lze zastoupit šipkami nahoru a dolů v kombinaci s přepínačem Alt, resp. současným stiskem Ctrl a Alt. Uvítal bych popisek Z/Y pro uživatele QWERTY rozložení.

Samotné klávesy mají plnou velikost a jsou řazeny tak, aby si nebylo nutné příliš zvykat při přechodu z jiných klávesnic. Klávesy mají velmi jistý stisk a nejsou zbytečně mělké. Okamžitě jsem byl schopen psát velmi rychle a bez překlepů. Řekl bych, že za takovou klávesnici by se nemusely stydět ani velké notebooky. Mechanika kláves je navíc tichá s trochou snahy lze psát téměř nehlučně. Klávesnici bohužel schází podsvícení.

Počítač má dvě indikační diody a ty se nachází na přední straně základny. Umí svítit podle situace modře nebo oranžově a jejich logika je stejná jako na jiných noteboocích od Aceru - lze z nich vyčíst zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie.


Touchpad má relativně velkou dotykovou plochu, která je vycentrována vůči základně a ne klávesnici, což znamená, že při psaní budete mít část pravé ruky položenou na rohu touchpadu. V praxi to nevadí, neboť systém tyto náhodné dotyky umí odfiltrovat.

Elektronika touchpadu má poměrně rychlé reakce a trochu jako nepříjemnost vnímám pouze větší akcelerační křivku - to je však záležitost operačního systému, takže by mělo existovat řešení, jak ji vypnout (zkoušel jsem hledat, ale nalezené návody už v nové verzi nefungují). Navzdory tomu je však touchpad poměrně dobrý a vadit může snad jen tužší integrované tlačítko a fakt, že nefungují některá zaběhnutá gesta z jiných operačních systémů. Například dvojité poklepání a tažení prstem pro simulaci pohybu myši se stisknutým levým tlačítkem. Na ChromeBooku musíte vždy použít mechanické tlačítko.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky počítače je 64bitový úsporný procesor Intel Celeron N3150 s mezním tepelným výkonem 6 wattů. Jeho čtyři jádra mají výchozí takt 1,6 GHz s možností přetaktování (Turbo) až na 2,08 GHz. Vzhledem k tomu, že procesory Celeron/Pentium-N vychází z architektury procesorů Atom, mají nižší výkon v přepočtu na takt než dražší procesory vycházející z architektury procesorů Core. To je také důvod, proč se tyto procesory často ve vyšších modelech taktují někam k 2,5 GHz.

Celá operační paměť DDR3L je integrována na základní desce a má kapacitu 4 GB. S uživatelským rozšířením se nepočítá, nicméně tato velikost je přijatelná pro zamýšlené použití počítače primárně pro práci s internetem.

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,41 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,46 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,56

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 32 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 118 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,69

Výsledky testů jsou zde pouze orientační pro daný procesor. Měřeny však byly v jiném notebooku, neboť pod Chrome OS tyto testy běžet nemohou.

Výkon procesoru při činnostech využívajících všechna jádra odpovídá nejslabším dvoujádrovým úsporným procesorům Core-M. Na tento výkon však zde potřebujete dvojnásobek jader, což značí nižší výkon pro aplikace zatěžující jedno jádro (u webových aplikací častá situace). Zde počítejte s výkonem na úrovni úsporných Core2 Duo z roku 2008.

Díky dobré integraci webového prohlížeče do operačního systému je celková práce s weby rychlejší, než bych normálně očekával u podobného hardware, takže běžně nebudete mít pocit nedostatku výkonu. Jiné je to u složitých webových aplikací, kde nedostatek hrubého výkonu procesoru už nic nezamaskuje. Pro běžného uživatele, který jen chce procházet své oblíbené stránky, stahovat maily a připojovat se do sociálních sítí, je nicméně výkon plně postačující a sám jsem neměl při používání s rychlostí odezvy problém.

V počítači je přímo na základní desce integrovaná eMMC paměť ve formě jednoho čipu o kapacitě 32 GB, z čehož více než 20 GB zůstává volných pro uživatelská data (stažené soubory a cache Google Disku). Přestože eMMC paměti nebývají příliš rychlé, tento systém je na diskovou práci tak nenáročný, že působí ve všech situacích svižně.

Úložiště není možné uživatelsky rozšířit, i když se dle všeho na základní desce počítá i s možností vložit M.2 kartu - pouze nejsou osazeny potřebné komponenty do plošného spoje.

Jedinou komponentou, která je uvnitř počítače vyměnitelná, je bezdrátový modul kombinující dvoupásmové Wi-Fi (včetně /ac) a Bluetooth - jde o Intel 7265NGW.

V případě Bluetooth berte na vědomí, že možnosti systému jej využít jsou omezené. Chybí například podpora posílání souborů.

Displej a grafika

11,6” displej má lesklou povrchovou úpravu a je překryt tvrzeným sklem. Jeho IPS matice má základní rozlišení HD (1366x768) a nabízí příjemné barvy i dobrý kontrast. Ve srovnání s TN displeji levných notebooků je tento displej vysoce nadprůměrný a může být argumentem pro koupi zařízení. Ve srovnání s jinými IPS displeji nicméně zaostává v pozorovacích úhlech, což u konvertibilního zařízení zamrzí. Již pod úhlem přibližně 30° dochází k viditelnému ztmavnutí obrazu. Takto tmavý obraz již zůstává stabilní i pod větším úhlem.

Svítivost je mírně nad průměrem základních TN panelů, ale velká míra odlesků tento počítač nedělá vhodným pro práci venku. Regulace jasu je plynulá a má velké rozpětí, kdy nejnižší stupeň působí tmavě i v úplné tmě. Pokud z něj snížíte jas tlačítkem ještě jednou, dojde k úplnému vypnutí podsvícení.

V celém rozsahu podsvícení netrpí blikáním, jak tomu u některých konkurenčních notebooků bývá vlivem špatně implementované PWM regulace.


Integrované grafické jádro Intel HD může běžet až na taktu 640 MHz a nabízí 12 výpočetních jednotek. Na Chrome OS moc her není (dobrých určitě ne), ale pokud jde například o vykreslování 3D grafiky uvnitř prohlížeče (typicky 3D mapy měst), je výkon postačující, neboť Intel v posledních generacích jader Atomu (Braswell) grafiku výrazně posílil.

K počítači lze připojit externí monitor díky přítomnosti obrazového výstupu HDMI. Jde o nižší verzi s maximálním rozlišením 1080p (Full HD), jak už bývá zvykem u Celeronů a Pentií obecně. Nejvíce lze tedy na připojeném monitoru nastavit 1920x1080 (resp. 1920x1200).

Operační systém podporuje běh obou monitorů jak v režimu rozšířené plochy, tak klonování.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou vestavěné v předních rozích základny a míří do země. Hlasitostí jde o průměr mezi notebooky a kvalitou také. Jiné malé modely obvykle hrají hůře. Zvuk není vylepšován žádný softwarovým rozšířením, což ovšem nese výhodu, že připojená sluchátka budou vždy hrát čistý, neupravený zvuk.

Ve víku je spolu se zdířkou mikrofonu integrována také webkamera základní kvality. Vedle objektivu má velmi intenzivní zelenou LED, která se rozsvítí, kdykoli je kamerka aktivní. V Chrome OS není mnoho aplikací, které by kameru dokázaly smysluplně využít - pro video hovory přes internet je zamýšleno použití aplikace Google Hangouts. Naopak Skype v nabídce aplikací chybí.

Chlazení a provozní hluk

Absence jakýchkoli pohyblivých součástí uvnitř notebooku zajišťuje nulovou provozní hlučnost bez ohledu na výkonovou zátěž. Úsporný procesor má jen malý pasivní chladič bez heatpipe a ventilátoru.

Až při dlouhodobé kancelářské práci je zespodu cítit nějaké teplo v zadní části základny uprostřed. Není však takové, aby to jakkoli bránilo provozu notebooku na klíně. V zátěži je spodek ve zmíněném místě ještě teplejší, ale samotná klávesnice se od procesoru neohřívá.

Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 36 Wh a zabírá skoro celou přední polovinu základny. Při nenáročné on-line kancelářské práci bez Wi-Fi (připojení kabelem pomocí USB redukce – 100Mbit adaptéry ASIX jsou podporovány) a s polovičním jasem je výdrž počítače 7 hodin a 55 minut. Pokud zvednete jas na maximum a zapnete Wi-Fi, může klesnout až na hodnotu lehce nad pěti hodinami provozu na jedno nabití. Výrazně pod pět hodin se obvykle nedostanete ani při přehrávání videí z Youtube.

Nabíjení baterie je velmi rychlé a po hodině se prázdná baterie dokázala nabít na hodnotu okolo 70 % celkové kapacity.

BIOS

UEFI zavaděč v počítači je designován čistě pro spouštění Chrome OS, což je rozdíl proti klasickým notebookům, kde můžete zavést bez problému i jiné operační systémy dle libosti. Zde byste také marně hledali nějaká pokročilá nastavení.

Pokud je na vás Chrome OS příliš primitivní, nejjednodušší alternativou z hlediska instalace jsou upravené Linuxové distribuce. Chrome OS totiž používá upravené Linuxové jádro, takže je možné spustit plnohodnotné grafické prostředí z Linuxu i pod ním, aniž by se muselo původní grafické rozhraní Chrome OS vypnout. Výhodou takového řešení je, že můžete provozovat obě prostředí a přepínat mezi nimi bez restartů.

Pokud chcete Chrome OS úplně obejít a mít čistý Linux, existují návody, jak za pomoci open source zavaděče (firmware) dosáhnout přípravy pro běh kompletní instalace. Pro některé ChromeBooky existuje i varianta hacknutá pro běh Windows, ale s tím už může být spousta problémů a není to pro všechny typy ChromeBooků. Obecně jakákoli úprava zavaděče je vhodná pouze pro pokročilé uživatele, neboť si tím můžete zařízení dostat do nefunkčního stavu.

Příslušenství

K počítači dostanete napájecí adaptér a třížilový přívodní kabel. V interní paměti předinstalovaný Chrome OS není omezen konkrétní verzí a sám se neustále aktualizuje, kdykoli potřebuje.

Pokud Chrome OS příliš dobře neznáte, měli byste mít na paměti, že nejde o klasický plnohodnotný operační systém, který by primárně spoléhal na aplikace instalované přímo do něj. Zde se počítá s tím, že budete používat především webové aplikace (tedy všechno to, na co jste zvyklý uvnitř webového prohlížeče kdekoli jinde) a budete neustále připojeni k internetu. K tomu je systém skvěle optimalizován a webový prohlížeč (Chrome) běží dobře i na slabém hardware.

Lokálně instalované aplikace už jsou povoleny, ale jsou obvykle velmi primitivní (grafické editory). Přehrávání videa z interní paměti (resp. z SD karty nebo USB) je možné, a pokud si nainstalujete VLC (jednodušší a pomalejší verze proti jiným OS), získáte i možnost u videí nastavovat poměr stran a titulky ze souborů.

Pro kancelářskou práci se počítá primárně s on-line balíčkem Google Dokumenty, který je v Chrome OS přístupný v off-line módu - tedy i v případě, že počítač není k internetu připojen. Funguje to poměrně dobře, ale občas jsem zažil i situace, že se nějaké úpravy projevily až zpožděně nebo dokument vytvořený off-line nebyl po připojení k internetu chvíli nikde vidět. Pokud jsem však pracoval s nějakým již vytvořeným dokumentem a nikdo ho mezi tím neotevíral i jinde, vše většinou fungovalo správně.

Nevýhodou Google Dokumentů je jejich omezenost ve srovnání s velkými kancelářskými balíčky, jako je MS Office. Pro našince se hodí dodat, že v něm není kontrola české gramatiky a kontrola pravopisu je sice přítomna (přímo na úrovni prohlížeče), ale pro češtinu funguje nějak podivně - někdy podtrhává poměrně základní slova a někdy zas zjevnou chybu přehlíží.

Alternativou může být MS Office 365, který je kompletně on-line a má všechny funkce, nicméně ten si zas pod Chrome OS nespustíte bez neustálého připojení k internetu.

Ceny a záruka

ChromeBooky se pohybují na těch nejnižších cenových příčkách od pěti tisíc korun nahoru. Tento však kvůli konvertibilní konstrukci, IPS displeji a 4GB operační paměti stojí o pár tisíc více. Testovaná konfigurace se prodává za cenu 7843,- Kč bez DPH (9490,- Kč s DPH).

Záruka na zařízení je od výrobce dvouletá a pro ČR a Slovensko řeší záruční opravy centrální servis Acer v Brně. Přeprava počítače kurýrem je bezplatná v rámci reklamace.

Závěr

Acer ChromeBook R11 je 11,6” konvertibilní zařízení s velmi pohodlnou klávesnicí, dobrou výdrží na baterie, nízkou hmotností a příjemným zobrazením díky IPS displeji. Je levný a jeho vnitřnosti jsou kvůli tomu založeny na úsporném procesoru Celeron-N. Na rychlosti to však většinou není znát, neboť je zde místo klasického operačního systému Chrome OS, což je systém s integrovaným prohlížečem Chrome tvořícím hlavní aplikaci pro uživatele.

ChromeBooky jsou vhodné pro uživatele, kteří i na klasickém počítači už stejně všechno dělají ve webovém prohlížeči, takže jim absence plnohodnotných off-line programů nebude chybět. Pokud tuto vlastnost dokáží akceptovat a nevadí jim, že budou mít všechna data “někde" v cloudu (a tedy, že bude počítač závislý na připojení k internetu), mohou získat kvalitně zpracovaný levný počítač na cesty.

Klady a zápory

+ IPS displej

+ pohodlná klávesnice
+ mechanické zpracování

- bez připojení k internetu obtížně použitelné (dáno koncepcí zařízení)
- touchpad nepodporuje některá běžně zažitá gesta a nemá možnost nastavení

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer ChromeBook R11
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron N3150 (1.60/2.08 GHz, 4-core, 2 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (4)
  • SSD (GB): 32 (eMMC)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1336 x 768)
  • Video: Intel HD (IGP, Braswell, 12 EU)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (a/ac/g/n)
  • Zvuková karta: HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Google Chrome OS
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 36 Wh / 7h 55min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 292 x 204 x 20 mm
  • Hmotnost (kg): 1,22
Recenze

Diskuse