RECENZE: Lenovo ideapad 510S-13IKB - 13,3“ IPS LCD, nízká hmotnost, Core i5, cena pod dvacet tisíc

6. 1. 2017 06:36    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

IdeaPad 510s je levnější alternativou k modelu 710s a cílí na ty, kteří raději budou mít o něco tlustější (avšak stále tenký) notebook, než aby se vzdávali plné konektorové výbavy. Pod dvacet tisíc korun v testované konfiguraci nabízí poslední generaci Core i5, 8GB RAM, 256GB SSD a IPS displej.

Lenovo ideapad 510S-13IKB - 13,3“ IPS LCD, nízká hmotnost, Core i5, cena pod dvacet tisíc

Základní popis

Aktuální nabídka notebooků od Lenova pro "běžné domácí" uživatele se více než kdy jindy zaměřuje na klasické notebooky v matném provedení. Po nedávno testovaném IdeaPadu 710s (Test: Lenovo ideapad 710S - 13,3“ matný IPS, minimalistické provedení, tenký a lehký, vydrží na baterii), který v rámci třídy míří na vyšší segment, se do redakce dostala levnější varianta 510s. Ač jde stále o malý notebook, kde je mobilita prioritou, Lenovo se zde nehnalo tak moc za minimální tloušťkou a na oplátku nabízí uživateli lepší výbavu.

Rozdíl je nicméně i vizuální. Nosná část základny je sice kovová a má stříbrnou barvu stejně jako rámeček matného displeje, ale spodek základny i vnější strana víka jsou vyvedeny z bílého matného (hladkého) plastu. Notebook sice kvůli tomu působí o něco levnějším dojmem, ale bílý povrch nejspíš bude pro některé cílové skupiny vítaným prvkem. Na trhu je dostupná také varianta s černým vnitřkem a červeným vnějškem (bohužel jen v nejnižší konfiguraci).

Mechanické provedení je s ohledem na cenu dobré. Základna se neprohýbá a víko vykazuje pouze menší poddajnost. Snad jen při tlačení na vnější stranu víka může už při použití střední síly docházet k měnění barev na displeji. Z tohoto důvodu bych IdeaPad 510s nevystavoval drsnějšímu zacházení. Běžné nošení nejspíš zvládne bez obtíží, pokud nebudete u něj mít další předměty, které by mohly tlačit na víko.

Víko lze otevřít v plném úhlu 180°. K pohodlnému otevření stačí jedna ruka, aniž by to vedlo ke zvedání základny spolu s víkem.


Na levém boku najdete vedle čtečky paměťových karet SD XC také kombinovaný zvukový vstup/výstup, jedno USB 2.0 a konektor napájení. Pravý bok doplňuje výbavu dvěma USB 3.0, výstupem HDMI v plné velikosti a rozkládací variantou konektoru pro připojení do počítačové sítě LAN. Z klasických konektorů by mohl chybět snad jen analogový obrazový výstup VGA. S ohledem na budoucnost ale spíše zamrzí absence moderního USB 3.1 Type-C.

V půdorysu má notebook rozměry 320 x 225 mm. Tloušťka 19 mm je v podstatě minimum u notebooků vybavených konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN. Hmotnost 1,52 kg sice není nejmenší (byť stále výborná i pro každodenní nošení), ale opět je potřeba vzít v potaz, že Lenovo v tomto případě ponechalo plnou konektorovou výbavu a lehčí stroje obvykle bývají právě na výbavě ochuzené.

Napájecí adaptér s integrovanou koncovkou má výkon 45 W a váží pouhých 164 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Tenké provedení a malé rozměry si vyžádaly kompromisy v rozložení klávesnice, která kvůli konektorům po stranách nemůže být široká přes celou základnu. Chvíli zvykání jsem potřeboval u úzké klávesy Enter, nicméně za větší odchylku od standardu považuji kurzorové šipky, které jsou posunuté tak, že pravý Shift je až vpravo od nich. Zejména u uživatelů, kteří přechází mezi více klávesnicemi, může být takové řešení zdrojem přehmatů.

Horní řada kláves standardně vykonává multimediální funkce dle ikon na ní vyznačených. Pokud chcete používat funkce F1-F12, musíte navíc držet přepínač Fn. V případě, že vám takové chování nevyhovujete, můžete primární funkci prohodit v nastavení firmware počítače.

Mechanika kláves je poměrně mělká, ale má jistý a tichý stisk. Chvíli jsem si na ni musel zvykat, ale ve výsledku jsem na ní psal rychle a bez překlepů, takže mezi malými tenkými notebooky ji vnímám jako průměrnou.

Bílé podsvícení klávesnice se přepíná zkratkou Fn+Mezerník. Můžete jej takto vypnout, nebo zvolit jeden ze dvou stupňů intenzity (při nižším jasu bliká PWM na 125 Hz).

Indikační diody jsou na počítači přesně tři – svítí bíle a každá je jinde. Vlevo je jedna vedle konektoru napájení a informuje o tom, zda je připojený napájecí adaptér (případně bliká oranžově, když dochází baterie). Vpravo je druhá, která svítí, pokud je počítač zapnutý (pulzuje během uspání). Třetí dioda je na klávese Caps Lock a indikuje aktivitu tohoto zámku.


Na rozdíl od vyššího modelu IdeaPad 710s je zde použit touchpad s elektronikou Synaptics. Plocha je umístěna pod střed psací části klávesnice a v případě mačkání ve spodní části není tlačítko nepřiměřeně tuhé. Zprvu jsem měl problém s reakcí touchpadu, který měl extrémní akcelerační křivku, ale ukázalo se, že tento prvek lze kompenzovat v ovládacím panelu Synaptics snížením hodnoty citlivosti. Celkově implementace touchpadu spadá do průměru mezi notebooky.

Hlavní HW parametry

Počítač je připraven na dvoujádrové úsporné procesory generace Intel Sky Lake a Kaby Lake (15W TDP). V testované konfiguraci je poslední generace Core i5. Konkrétně model i5-7200U s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem TurboBoost až do 3,1 GHz.


Celá operační paměť o velikosti 8 GB je realizována modulem DDR4-2400, který zabírá jediný dostupný slot na základní desce. Integrovanou paměť byste na desce hledali marně, což znamená, že paměť počítače běží pouze v režimu single-channel (64 bitů). Ač by modul mohl fungovat s taktem až 2,4 GHz, notebook jej používá taktovaný na 2,13 GHz.

Teoreticky by měl notebook zvládnout maximálně 16 GB operační paměti, pokud vyměníte původní modul za větší. Přístup ke všem vyměnitelným komponentám i chlazení získáte po odšroubování celého spodního víka, což je poměrně snadná operace na pár minut.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 66877
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16016

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 157761
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55386

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,38 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,68 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,66

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 119 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 329 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,75

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9859 MB/s

Notebook poskytuje velmi dobrý výkon na většinu běžných činností a využívá maxima, které zvolený procesor nabízí. V případě zátěže všech jader totiž dovede i dlouhodobě udržet plný takt turba na 3,1 GHz. Až, když vedle výpočetních jader chcete využívat naplno také jádro grafické, bude takt snížen v průměru na 2,6 GHz. Z hlediska teplot je chlazení dobře navržené, neboť není nutné snižovat výkon kvůli zahřívání. I v případě dlouhodobé extrémní zátěže jsou teploty daleko pod kritickými mezemi.

Uvnitř notebooku je překvapivě místo na klasický velký disk (2,5“ SATA s výškou 7 mm). V tomto slotu najdete v případě testované konfigurace 256GB SSD od Samsungu. Mezi SSD disky připojenými ke sběrnici SATA spadá použitý model výkonově do průměru. Potřeby malého kancelářského notebooku však plní výborně a systém má díky němu velmi svižné reakce.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 326,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Kabelové připojení do datové sítě má na starosti gigabitový řadič od Realteku. Bluetooth a Wi-Fi naopak řeší základní model od Intelu, tedy karta Wireless-AC 3165. Notebook neměl problém s příjmem signálu a v případě rychlého probouzení se zvládl téměř okamžitě připojit.

Displej a grafika

13,3“ displej má matnou povrchovou úpravu a nabízí rozlišení Full-HD (1920x1080). Díky matici IPS nabízí výborné pozorovací úhly a dobrý kontrast (ač v rámci IPS umí být i lepší podání černé). Displej netrpí rušivým nádechem bílé do jiné barvy a celkově je vhodný jak pro kancelářskou práci, tak na běžné multimediální činnosti.

Svítivost panelu je nadprůměrná a potěší také velký rozsah nastavení. Displej přitom netrpí blikáním vlivem špatně implementovaného PWM (pravděpodobně k nějakému blikání dochází, ale to je na vysoké frekvenci nad 10 kHz).

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíce (6bit eDP)
  • Světlost: 340 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP133WF2-SPL1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Integrované grafické jádro Intel HD 620 se od předchozí generace HD 520 (Sky Lake) technologicky neliší. Z toho plyne, že výstup HDMI je i nadále ve verzi 1.4a a podporuje 3840x2160 pouze se sníženou obnovovací frekvencí na 30 Hz. Plných 60 Hz je podporováno jen do 2560x1600.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1550 (Graphics: 1435, Physics: 4085)
  • Fire Strike (DX11): 750 (Graphics: 794, Physics: 5070)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 30,43 fps
  • Cinebench R15: 39,24 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 8,6 fps

Výkon integrovaného jádra je na úrovni řešení minulé generace (taktéž při použití single-channel zapojení paměti). Postačuje pro hraní starších a méně náročných her alespoň v rozlišení HD (1366x768).

Pájecí plochy na základní desce vedle procesoru naznačují, že notebook pravděpodobně může být v jiných konfiguracích vybavený i dedikovaným grafickým čipem nižší třídy.

Multimedia

Notebook hraje na poměry tenkých modelů mírně nadprůměrně a reproduktory (Harman) má umístěny na spodku základny v předních rozích. Zvuk je vylepšován softwarovým rozšířením. Přestože v hudbě jsou znatelně utlumené hloubky, reprodukce lidského hlasu je velmi dobrá.

Nad displejem je ve víku umístěna webkamera základní kvality (s bílou indikační LED) a dvě zdířky okolo jejího objektivu ukrývají duální mikrofon se schopností potlačit okolní ruch.

Chlazení a provozní hluk

V zadní části počítače je výdech i nasávání chlazení. Pohyb vzduchu přes hlavní chladič zajišťuje jeden ventilátor, od kterého vede malá heatpipe až k procesoru. Za ním jsou připravené pájecí plošky pro grafický čip a lze předpokládat, že pak bude tato heatpipe pouze prodloužena přes oba čipy.

Systém chlazení se při kancelářské práci spouští nárazově a většinou jej nebudete vůbec vnímat – pouze v úplném tichu bude i z pracovní pozice slyšet jemný šum. V zátěži se naopak ventilátor rozjede, a i když jeho celková hlučnost nebude vysoká, bude zvuku dominovat nepříjemný vysoký tón. Pro citlivější jedince bude pískání z útrob chlazení poměrně rychle otravné, pokud jej v místnosti nepřekryje okolní hluk.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • klávesnice vlevo = 28,7°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 32,4°C
  • výdech chlazení = 29,1°C
  • napájecí adaptér = 36,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 33,3°C
  • spodek maximum = 37,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,7°C
  • napájecí adaptér = 44,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Nenáročné činnosti prakticky nedokážou počítač na povrchu zahřát, takže je tento stroj vhodný pro psaní na klíně. V zátěži je cítit teplo hlavně na spodku vzadu uprostřed (v místě procesoru). Klávesnice a opěrky rukou se však zahřívají jen minimálně, a teplo tedy nesnižuje komfort při práci.


Baterie

Malá vestavěná baterie má jen 35 Wh, což v našem standardním* redakčním testu překvapivě postačilo na 9 hodin a 4 minuty provozu na jedno nabití. Reálnou zátěž on-line kancelářskou prací s Wi-Fi zvládne notebook po dobu pěti a půl až šesti a půl hodiny v závislosti na nastavení jasu displeje. S ohledem na malou kapacitu baterie je to příjemná hodnota daná úsporným návrhem desky. Ostatně při práci v textovém editoru s nižším jasem není problém mít spotřebu pod čtyři watty.

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá necelé dvě hodiny. V zátěži obvykle neklesne rychlost nabíjení pod 80 %.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O v jehož nastavení najdete jen několik základních možností:

  • Vypnutí bezdrátových sítí
  • Zapnutí pípnutí při připojení napájecího adaptéru
  • Povolení funkcí virtualizace
  • Povolení možnosti nahrát starší verzi firmware, než je aktuálně v počítači
  • Přepnutí primární funkce horní řady kláves (multimediální funkce, F1-F12)
  • Povolení neustálého napájení USB portů (pro nabíjení mobilních zařízení z vypnutého notebooku)

Firmware umí pracovat v režimu BIOSu i UEFI a v rámci zabezpečení nabízí jen velmi základní možnosti – hesla pro vstup do nastavení a spuštění počítače. Heslo pro zabezpečení disku tento počítač nenabízí.

Příslušenství

V krabici s notebookem je pouze napájecí adaptér (s integrovanou koncovkou) a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 10 Home již je předinstalován. Disk je z výroby rozdělen na šest (!) oddílů. První je speciální systémový (260 MB), druhý je určený pro systém, programy a data (191 GB; asi 140 GB volných), dva mají každý po gigabytu (a netuším, k čemu přesně slouží) a poslední udržuje obnovu systému do továrního nastavení (20 GB).

Lenovo se rozhodlo reagovat na kritiku ohledně předinstalovaných aplikací. Kromě zkušební verze antiviru a několika utilit, které jsou předinstalované vždy, dává uživateli na výběr, které programy by chtěl doinstalovat. Slouží k tomu jakýsi speciální katalog. Tuto změnu vítám, neboť šetří čas těm, kteří o žádné programy navíc nestojí.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 15.702,- Kč bez DPH (18.999,- Kč s DPH) a představuje to nejvýkonnější, co lze u nás v 13“ variantě tohoto notebooku zakoupit. Tisíc korun můžete ušetřit, pokud vám stačí jen 4 GB operační paměti. Druhou tisícovku ušetříte výměnou za menší SSD (128 GB). Na výběr je také model 510s-14IKB, který se liší o palec větším displejem (14“). Konfiguracemi a cenami je jinak prakticky shodný.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Přepravu notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

13“ varianta notebooku Lenovo IdeaPad 510s má hodně co nabídnout zejména pro ty uživatele, kteří hledají malý notebook s plnou výbavou a IPS displejem, ale nechtějí utrácet více, než je nutné. Právě matných menších notebooků s IPS a konektorem pro připojení do datové sítě LAN je dnes na trhu poměrně málo, natož mezi stroji do 20 tisíc.

Hlavními kompromisy, se kterými se budete muset smířit, jsou především menší baterie a absence moderního rozhraní USB-C. Rozložení kláves taktéž nemusí vyhovovat každému. Tyto nedostatky však může kompenzovat právě nižší cena.

Klady a zápory

+ IPS displej

+ plná konektorová výbava (včetně velkého HDMI a LAN)
+ praktické matné provedení

- pískání ventilátoru v zátěži
- kompromisy v rozložení klávesnice
- absence USB-C

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad 510S-13IKB
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-7200U (2,50/3,10 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-2133 (single-channel)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZYTY256HDHP-000L2, 2,5" SATA)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3165 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 35 Wh / 9h 4min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 320 x 225 x 19 mm
  • Hmotnost (kg): 1,52
Recenze

Diskuse