RECENZE: Lenovo Legion Y740-15ICH - 15.6'' herní hi-end, G-SYNC s RTX 2070 Max-Q

14. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Lenovo Legion Y740-15ICH
Lenovo Legion Y740-15ICH

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace (81HE000RCK) stojí 49 989,- Kč s DPH. Tři tisíce můžete ušetřit, když si koupíte nižší konfiguraci s NVIDIA GeForce RTX 2060 (6GB, plnohodnotná verze bez Max-Q) a poloviční kapacitou SSD. Rozdíl výkonu grafik je sice v praxi jen asi 10 %, nicméně s tak malým rozdílem ceny je lepší připlatit za vyšší z konfigurací.

Notebook je vybaven standardní dvouletou zárukou s opravou v autorizovaných servisech notebooků Lenovo. Centrální servis hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6'' herní notebook Legion Y740 je nejvýkonnějším notebookem, který Lenovo aktuálně nabízí. Navzdory vyššímu grafickému výkonu jde stále o počítač, který je svými rozměry plně použitelný pro každodenní nošení. Při hraní oceníte velmi pěkný 144 Hz displej s podporou G-SYNC a solidní reproduktory. Při práci zas schopnost udržet vysoký výkon šestijádrového procesoru i při dlouhodobé intenzivní zátěži.

Přestože má notebook našlápnuto být jedním z tahounů své kategorie, sráží jej dva problémy. Prvním je nepříliš povedená mechanika klávesnice, která vede k vynechávání znaků při rychlém psaní. Na testovaném notebooku byl problém nejpatrnější u Mezerníku a písmene D. Tento problém se však netýká těch, kteří na klávesnici píší s vyšší razancí.

Druhý problém je z mého pohledu závažnější. Chlazení notebooku vydává pronikavý pískavý zvuk (vysoká frekvence, ne každý jej uslyší), kdykoli běží ventilátory, což je v případě připojeného napájení prakticky neustále. Dlouhodobá práce v tichém prostředí tak může být poněkud nepříjemná. Uživatelé s citlivějším sluchem si zde na své rozhodně nepřijdou a problém pravděpodobně nebude možné opravit softwarově. Nezbývá než doufat, že Lenovo vydá novější revizi stroje, u které tyto problémy opraví.

Klady a zápory

+ kvalitní 144 Hz displej
+ velmi přesný touchpad se samostatnými tlačítky
+ procesor drží vysoké takty i při maximální zátěži

- občasné vynechávání kláves při psaní (zejména Mezerník)
- pískání ventilátoru i při nízké zátěži (vysoká frekvence, ne každý to uslyší)

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse