RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-45) - nejdostupnější 15.6'' herní notebook, 8 jader CPU AMD a RTX 3080

25. 8. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je vybaven samostatnými chladiči pro grafický čip a procesor a ke každému chladiči náleží jeden větší ventilátor. Pokud je zatížena pouze jedna z komponent, je možná i výpomoc při chlazení, neboť jedna heatpipe spojuje oba chladiče dohromady. Otáčky ventilátorů jsou řízeny samostatně.

Studený vzduch je nasáván průduchy na spodku a následně ohřátý vyháněn dozadu i do boků.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Ventilátory počítače běží v letních vedrech téměř neustále, i když je zátěž úplně minimální (zastaví je s velkým zpožděním pouze delší úplná nečinnost stroje, což jim vydrží maximálně minutu, než se znovu roztočí). Pohybují se okolo 1500 rpm pro ventilátor u procesoru a 1800 rpm pro ventilátor u grafického čipu (i když je čip odpojený od napájení a pracuje jen integrované grafické jádro).

Ventilátory jsou přijatelně tiché (s ohledem na výkon) a mimo poslechu v místnosti, kde není žádný další hluk, o nich nebudete vědět. V úplném tichu však na sebe umí v určitých případech upozorňovat neustálým přecházením mezi dvěma velmi podobnými rychlostmi tam a zpět co dvě sekundy. Kdyby si notebook vybral jednu z rychlostí (klidně tu vyšší), byl by výsledek méně otravný. Do tohoto stavu se notebook umí dostat především ve výkonově nenáročných situacích (čtení webových stránek, odpovídání na e-maily…).

V programu NitroSense lze naštěstí přepnout automatický režim chlazení na „Vlastní“, ve kterém lze změnit minimální otáčky každého z ventilátorů. Při nastavení nejnižší dostupné hodnoty se ventilátory ustálí na vyšší ze dvou rychlostí, mezi kterými oscilovaly na automatiku. I tak bych měl dodat, že pokud jste zvyklí na kancelářské stroje, které se většinu času chladí pasivně, anebo je běh jejich ventilátorů poznat až po přiložení ucha ke stroji, Nitro 5 vám tiché nepřijde. Byť bych jeho ventilátory neoznačil za hlučné, nejnižší otáčky jsou slyšet v tichu i ze vzdálenosti jednoho metru.

Díky neustálému běhu ventilátorů zůstává notebook při nízké zátěži příjemně chladný. Na klávesnici a okolo ní není patrné žádné zahřívání a stejná situace je i na celém spodku. Nemusíte se tak bát déle trvající kancelářské práce s notebookem položeným na klíně.

  • touchpad: 28,6 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 30,8 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 32,2 °C
  • klávesnice vlevo: 33,0 °C
  • klávesnice vpravo: 36,5 °C
  • spodek maximum: 36,4 °C
  • výdech chlazení: 34,4 °C
  • napájecí adaptér: 37,5 °C

hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Při zátěži jednoho jádra procesoru se oba ventilátory rozjedou do vyšších otáček (CPU: 2600 rpm, GPU: 3700), i když je dedikovaný grafický čip vypnutý. V tomto stavu je sice již chlazení rozpoznatelné i v ruchu místnosti s více lidmi, ale zvuk ventilátorů je poměrně neutrální a příliš neobtěžuje. Zejména v letních vedrech se občas notebook zahřeje natolik, že chvílemi zvýší otáčky ventilátoru u procesoru na 3100 rpm, což je sice ještě přijatelná hlučnost, ale v tiché místnosti ji už uživatel nejspíš dlouhodobě neocení (zejména, když jde o zátěž vzniklou některou ze služeb na pozadí – Windows Update, anebo antivirem).

Zvýšené otáčky odpovídají chodu ventilátorů při plné zátěži všech jader procesoru, takže v této situaci už není notebook hlučnější. Pro vyšší hlučnost je potřeba zapojit do procesu také dedikovaný grafický čip, kdy sice ventilátor procesoru zůstane na 3100 rpm, ale ventilátor grafiky zvýší otáčky na 4600 rpm. Jak je zvykem u notebooků této tloušťky, tiché chlazení při hraní her nelze očekávat – ideálním řešením jsou uzavřená sluchátka, anebo externí reproduktory. Ač je hluk velký, v rámci srovnání s podobně výkonnou konkurencí si vede slušně – stále bych jej zařadil do lepšího průměru. U jiných herních notebooků jsem mnohokrát zažil ještě větší hluk, anebo alespoň pískavý projev ventilátorů, který je ve výsledku ještě otravnější, zde je chod ventulátorů kultivovaný.

Pokud si v aplikaci NitroSense zapnete režim maximálního chlazení, roztočí se ventilátory na 5000 rpm (CPU) a 5800 rpm (grafika), kde se drží bez ohledu na zátěž. Hlučnost připomínající startující stíhačku v dálce se umí velmi rychle omrzet a nepředpokládám, že by tento režim běžně někdo používal, pokud u notebooku zrovna sedí a nemá nasazená nějaká sluchátka s dobrým odhlučněním okolí. Lze tak ale zvýšit výkon při dlouhodobé zátěži, viz níže.

  • touchpad: 29,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 30,5 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 45,7 °C (nejteplejší v prostoru nad pravým Ctrl)
  • klávesnice vlevo: 41,6 °C
  • klávesnice vpravo: 48,5 °C
  • spodek maximum: 52,4 °C (okolo prostředka)
  • výdechy chlazení: 54,6 °C
  • napájecí adaptér: 41,8 °C

teplota okolí při měření: 28 °C

(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU

Při zátěži jednoho jádra se procesor drží neomezeně dlouho v taktech mezi 4,2 a 4,45 GHz. Má přitom spotřebu okolo 12 W a teplota se drží u 76 °C.

Vytížení všech logických jader CPU

I v zátěži všech jader dokáže procesor držet první desítky sekund takt okolo 3,7 GHz, aby se postupně plynule snížit na stabilních 3,4 GHz. Snížený takt je výsledkem teplotního omezení, kdy se notebook snaží držet teplotu procesoru tak, aby nepřesahovala 90 °C. Vyšší tak na začátku zátěže je dosažen při spotřebě až 58 W, která postupně klesne ke stabilním 36 W.

Pokud si v aplikaci NitroSense nastavíte trvale maximální otáčky ventilátorů, zvýší se schopnost chlazení natolik, aby bylo možné udržet procesor dlouhodobě s taktem 3,6 GHz (90 °C, 42 W)

Vytížení části CPU + 3D GPU na maximum

Zátěž dvou procesorových jader kombinovaná se zátěží dedikovaného grafického čipu nutí procesor snížit takt během dvou minut na 3,4 GHz, aby nebyla přesažena teplota procesoru 90 °C. Procesor se v takovém případě uskromní na ~10 W.

Teplota grafického čipu vystoupá k 80 °C a jeho spotřeba se omezí na 100 W.

Recenze

Diskuse