RECENZE: Asus ZenBook Flip 13 UX363E - 13.3'' konvertibilní notebook může být i s OLED technologií

26. 3. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus ZenBook Flip 13 UX363E s OLED obrazovkou
Asus ZenBook Flip 13 UX363E s OLED obrazovkou

Konfigurace a ceny

Konfigurace modelu ASUS ZenBook Flip 13 UX363 jsou stejné jako v době uveřejnění předchozí recenze, rovněž ceny. ''Dnes'' testovaná konfigurace (UX363EA-HP165T, PN: 90NB0RZ1-M08260) s OLED displejem je nová, s procesorem Intel Core i7 1165G7, 16 GB RAM, SSD 512 GB a Windows 10 Home je nabízen za cenu cenu 37.490,- Kč včetně DPH (30.983,- Kč bez DPH).

Závěr

V závěru lze v zásadě zopakovat to, co minule napsal kolega. Shrnuto, jde o elegantní vysoce mobilní notebook s dobrou konstrukcí, vhodný pro každodenní pracovní využití na dokumenty a internet. V tomto závěru tedy zhodnotím hlavně rozdíly obou konfigurací. Hlavním bonusem "dnes" testované konfigurace je OLED displej, který nabízí výrazně hezčí obraz, především díky vysokému kontrastu, díky lepší černé barvě. Je zde také více RAM a výrazně rychlejší SSD, tedy při měření, v reálu při práci si toho téměř nevšimnete. Výkonnější je i varianta procesoru, který využijete spíše při náročnějších operacích. Jediné co mi tedy vadilo, oproti předchozí konfiguraci, je chyba aplikace "spořiče obrazovky", který koliduje s některými programy a hlavně s režimem spánku, naštěstí lze tuto aplikaci vypnout viz níže, odstavec "Pod čarou".

Klady a zápory (oproti předchozí testované konfiguraci)

+ OLED displej s hezčím obrazem

- kolidující aplikace "spořiče obrazovky" (lze deaktivovat)

Pod čarou

I když jsou dnes OLED technologie na vyšší úrovní a tzv. vypalování pixelů byt mělo být silně potlačeno, alespoň výrobci se tak tváří (dlouhodobou osobní zkušenost nemám), Asus se toho zjevně bojí, nebo se snaží dávat uživateli najevo, že před takovou možností notebook chrání, a to hned dvěma způsoby. Už z výroby jsou zde minimálně dvě nastavení, která mají displej šetřit. Zaprvé pracují Windows v "tmavém" režimu, to znamená, že plochy (např. v prohlížeči souborů), které jsou běžně bílé, jsou v tomto nastavení tmavě šedé. Zadruhé je v notebooku nainstalován "spořič obrazovky", který po 30ti minutách uživatelské nečinnosti zapne animaci na obrazovce (pohybující se bubuliny), spořič bohužel koliduje s některými běžícími programy (např. některé benchamrky) a také s režimem spánku, naštěstí jej lze vypnout přes aplikaci MyAsus.

Recenze

Diskuse