Toshiba a spotřební notebooky pro rok 2014

28. 5. 2014 08:00    Rubrika: Reportáže    Autor: Jiří Zima

V prostorech objektu Čapí hnízdo proběhlo předvedení nových produktů od Toshiby převážně pro spotřební trh. Vzhledem k tomu, že byly přítomny i nové notebooky, nemohli jsme tam chybět.

Toshiba a spotřební notebooky pro rok 2014

V úvodních prezentacích byly nastíněny klíčové prvky pro rok 2014 v noteboocích. Konkrétně šlo o kalibrační software pro interní displeje u dražších modelů, gyroskopy integrované přímo v discích, podporu Ultra HD výstupů, bezdrátový přenos obrazu Intel WiDi, Wi-Fi /ac a lepší klávesnice.

Rozšiřování WiDi a Wi-Fi /ac lze očekávat napříč výrobci a nejde o specialitu Toshiby. Pozornost upoutala spíše změna v klávesnicích a obrazová kalibrace ChromaTune. Nové klávesnice se liší zakřivením polštářků kláves, kdy prostředek je snížený o 0,2 mm. Díky tomu by měla být větší styčná plocha povrch prstu s klávesou při stisku, a tím i vyšší pohodlí. Toshiba se tedy vrací ke konceptu, který už měla před patnácti lety ve všech noteboocích a pak na něj zapomněla.

Vzorky, které byly vystaveny, měly obvykle podsvícené klávesnice s hladkým lesklým povrchem. Pevně doufám, že nakonec klávesy dostanou nějakou hrubší úpravu, neboť na těchto byl zejména ve světle zářivek vidět každý otisk. Mechanicky však působily poměrně dobře.


ChromaTune a lepší obraz

O obrazovkách se zástupci Toshiby rozpovídali poměrně intenzivně, což se dalo čekat, když se mluvilo i o nových televizorech. V případě notebooků bylo zmíněno, že Toshiba má jako první notebook s 4K displejem, tedy displejem s rozlišením 3840x2160 (hi-dpi displeje mají zatím obvykle rozlišení do 3200x1800). Jde o 15,6“ model Satellite P50-B, kde bude 4K displej osazován ve vyšších konfiguracích.

Nové notebooky od Toshiby s 4K displeji budou mít z továrny kalibrované barvy pro různé situace a barvové prostory. Program ChromaTune slouží ke správě těchto nastavení a bude v něm možné zvolit například, zda chcete pracovat v prostoru Adobe RGB, nebo sRGB. Neskromným cílem je nabídnout produkt vhodný pro grafiky i fotografy, který jim ulehčí práci na cestách. V USA budou modely P50-B chodit s předinstalovaným programem Adobe Lightroom a je možné, že stejná akce se objeví i u nás.

O 4K, resp. Ultra HD panelech se mluvilo hodně. Lidé od Toshiby se nám snažili předvést, že Ultra HD není jen o vyšším rozlišení, tedy něčem, co oceníte jen při pohledu z větší blízkosti. Jde také o lepší interpretaci barev a další obrazové parametry. Snaha převést něco z toho do notebooku je jistě chvályhodná. Nečekejte však v tuto chvíli žádnou revoluci. Většina představených notebooků s výjimkou několika dražších modelů byla stále vybavena klasickými HD TN panely (1366x768) s pouze základní kvalitou zobrazení. Levnější řady dokonce mají HD TN panely jako jedinou možnost napříč konfiguracemi.


Mluvilo se také o možnosti připojit 4K televizor. Všechny notebooky byly vybaveny HDMI výstupem stále ve verzi 1.4a, nicméně výrobce zaručuje funkčnost ve 4K rozlišení (až na řadu Satellite C). Je otázkou, zda se tedy výstup omezí na obnovovací frekvenci 30 Hz (jako je to nyní), nebo bude nabídnut i dvojnásobek. Zde byly informace nejednoznačné - padlo, že by měly vyšší obnovovací frekvence časem fungovat (po updatu firmware?), nicméně stále nepůjde o HDMI 2.0, do kterého bude chybět implementace pokročilé ochrany před neautorizovaným přehráváním.

Nové konvertibilní tablety

Úplnou novinkou ze stáje Toshiby jsou 13,3“ konvertibilní tablety. Tedy tablety s připojitelným klávesnicovým dokem. Představeny byly předprodukční kusy modelů Satellite L30W-B (levnější) a P30W-B (dražší). Koncept obou zařízení je stejný, liší se ve zpracování a výbavě.

Satellite L30W-B byl předveden ve dvou variantách. Vyšší s procesory Intel Core a nižší s méně výkonnými procesory Pentium N (BayTrail). Všechny konfigurace mají pěkný 13,3“ IPS displej s HD rozlišením (1366x768), SSD úložiště o kapacitě až 256 GB a výdrž „až“ 8 hodin. Přímo na tabletu jsou u spodní hrany základní rozhraní ve zmenšených verzích. Po připojení klávesnice však dostanete plnohodnotné HDMI, dvě USB a čtečku karet SD.


Satellite P30W-B má pevnější kovové provedení, lepší reproduktory a podsvícenou klávesnici. Procesory už jsou výhradně z řady Core a v části s klávesnicí může být druhá baterie a volitelný pevný disk. IPS displeje v modelech P mají rozlišení zvýšené na Full HD (1920x1080).

Levnější řady notebooků (Satellite C a L)

Pro běžné méně náročné uživatele jsou určeny i nadále řady Satellite C a L. Obě prošly obměnou. Došlo především ke ztenčení základny a v případě řady L také k osazení nových reproduktorů Skullcandy. Obě řady budou nabízeny v 15,6“ i 17“ variantách (u 17“ variant je ztenčení méně patrné).


Navzdory ztenčení byla zachována výbava z minulých generací. Všechny stroje mají stále optickou mechaniku a větší typy konektorů jako VGA a LAN. Dle všeho to však vypadá, že menší tloušťka bude vykoupena nižším výkonem. Místo původních výkonných procesorů Core M a MQ (čtyřjádra) budou mít nové modely úsporné Core U se sníženými takty jako maximum. Naopak budou dostupné levnější alternativy s low-end procesory od AMD (A4 a E1) a jejich low-end konkurencí Celeron/Pentium N, což jsou v podstatě přeznačená jádra Intel Atom.

Dedikovaná grafika bude dostupná v řadě L a půjde ve vyšších konfiguracích L50-B o AMD Radeon R7 M260 a v L70-B o NVIDIA GeForce GT740M, což lze označit z hlediska výkonu za nižší třídu.

Tenké a stylové (Satellite S)

Pro ČR nově dostupnou řadou bude Satellite S, která zde bude čítat 15,6“ model S50-B a 17“ model S70-B. Velikostní varianty se od sebe liší více než jen úhlopříčkou displeje. S50-B je tenký notebook s minimální výbavou (3x USB, HDMI, LAN) bez optické mechaniky. Zde lze očekávat v první vlně pravděpodobně opět jen HD TN panely, nicméně v zahraničních přehledech je zmiňována alternativa v podobě Full HD panelu. Zda půjde o IPS, je otázkou. V procesorech se sází na úsporné varianty Core (U).


17“ model S70-B je tlustší a výkonnější. Má optickou mechaniku a plnohodnotná Core až po čtyřjádrové modely. Zatímco menší varianta má stříbrný hliníkový povrch, okolí klávesnice a zadní část u S70-B používají leštěný černý plast.

Satellite S mají v základu dotykový displej a podsvícené klávesnice.

Výkon a změna hardware (Satellite P)

Model P50-B prošel nejmenší obměnou z hlediska vizuálního. Je postaven do stejné šasi jako minulá generace. Liší se obměnou displejů, kdy základní varianta má Full HD panel (konečně IPS) a vyšší varianta má zmíněný kalibrovaný 4K panel. Lze opět očekávat dobrou kvalitu zpracování, nadstandardní zvuk a vyšší výkon s čtyřjádrovými procesory.

V případě dedikované grafiky se vsadilo na střední třídu AMD Radeon R9 M265X s 2GB pamětí (128bit GDDR5), takže o vyloženě herní notebook nejde.


Konfigurace s 4K displejem byla vystavena a musím uznat, že obraz má nádherný. Současně je ovšem potřeba dodat, že operační systém Windows 8.1 stále nepracuje s hi-dpi displeji bezchybně. Ani v integrovaném Windows Media Playeru se nezvětšovaly ovládací prvky a v 4K rozlišení už byl spodní panel složen z pár milimetrů širokých tlačítek. Toshiba i další výrobci prý na Microsoft tlačí, tak uvidíme, za jak dlouho dojde k nápravě. To je totiž jednou z hlavních příčin, proč se na displeje s vyšším rozlišením přechází tak pomalu.

Reportáže . Ostatní

Diskuse