ExpressCard 2.0 - ještě rychlejší periferie

12. 3. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Rozšiřování schopností notebooků byla vždycky věc obtížná a přenosné počítače se od svých počátků dost odchylovaly od jedné ze základních myšlenek PC - modulárnosti. Na přání trhu však výrobci museli reagovat, a tak vznikla celá řada rozšiřujících rozhraní. Tím nejobvyklejším a vlastně i datově nejprostupnějším je v současné době ExpressCard slot. Pojďme se podívat na jeho novou verzi 2.0, kterou asociace PCMCIA představila na právě probíhajícím německém CeBITu.

ExpressCard 2.0 - ještě rychlejší periferie

V současné době se vyrábí ExpressCard ve verzi 1.2, co umí jsme si nedávno stručně říkali ve článku o externí grafice Asus XG Station. Stručné zopakování: dnešní ExpressCard slot je v podstatě vyvedení jedné PCI Express linky a jednoho USB 2.0 portu speciálním konektorem pro připojení externích zařízení v normovaných formátech – 34 a 54 mm. Nabídka jednotlivých modulů je opravdu široká – od TV tunerů přes UMTS moduly, mini pevné disky nebo čtečky paměťových karet až po tradiční a dnes prakticky nepotřebné síťové a Wi-Fi adaptéry.

Přestože nový standard není až takovým skokem vpřed, PCMCIA neváhala zmodernizovanému rozhraní přidat číslici 2, která symbolizuje celou novou generaci. Nová verze si však toto označení zaslouží a jednoznačně se ponese v duchu dvou pojmů – propustnost a kompatibilita.

Zásadní novinkou byl ExpressCard slot na počátku roku 2005, kdy nahradil PC Card slot bez zpětné kompatibility. Dnes už je Express karet mezi uživateli dostatek, je tedy třeba na kompatibilitu patřičně dbát. Všechny karty vyrobené od roku 2005 ve verzi 1.0 nebo vyšší tak bude možné připojovat do slotu verze 2.0. Mnohem zajímavější je ovšem zpětná kompatibilita, kdy nové karty pro verzi 2.0 budou fungovat i ve slotech starších generací, jediným omezením by měla být rychlost, resp. datová propustnost. Zůstane tedy zachována i dvojí velikost rozšiřujících karet. Menší, 34mm budou jako dosud určeny pro prostorově nenáročnější aplikace, 54mm díky větší ploše odvedou více tepla, a tak je lze využít i pro prostorově nebo výkonnostně náročnější součástky, například pevné disky (1,8‘‘ = 45,72 mm).


Velikosti a design rozšiřujících karet.

Zásadní událost se pro generaci 2.0 odehraje na poli datové propustnosti, všechny další pokročilé technologie v podstatě známe už z verzí starších anebo došlo pouze ke kosmetickým úpravám. Zásadní je informace, že celková datová propustnost dosáhne 5 Gb/s, což výrazně zvýší rychlost aplikací založených na SATA rozhraní (disky a datová úložiště), ale také snad konečně zvýší efektivitu vznikajících externích grafických karet.

Technologicky půjde tak jako v minulé verzi o hardwarové spojení dvou obvyklých rozhraní – USB a PCI Express, u obou ovšem v nových verzích - USB 3.0 (SuperSpeed USB) a PCI Express 2.0. Z toho pramení také zvýšení rychlosti. U USB 3.0 se očekává bandwidth až 4,8 Gb/s (600 MB/s), tedy desetinásobek oproti USB 2.0. Zvýšení propustnosti nabídne i PCI Express 2.0, a to také zhruba do výše 5 Gb/s, zajímavější pro mobilní nasazení jsou integrované energii šetřící technologie, například možnost dynamické změny frekvence. Obě slibují také zpětnou kompatibilitu, navíc PCMCIA vyvíjí vlastní software, který by měl ošetřit případné nedostatky. Stejně tak obě technologie fungují na principu Hot Plug, není tedy třeba PC vypínat, připojit i odpojit karty je možno za chodu.


Možnosti rozšíření jsou opravdu široké....

Obě potřebné technologie, na kterých je nový ExpressCard postaven, jsou dosud ve vývoji, i když v jeho finální části. Funkční USB 3.0 se čeká nejspíše ve 3 čtvrtletí letošního roku, ExpressCard se tedy přirozeně ještě o něco zpozdí, ovšem nejzazším termínem by měl být konec roku, přesněji předvánoční prodejní sezóna. Nový standard již podpořili také prakticky všichni velcí výrobci jako Dell, Fujitsu Siemens Computers, HP, Intel, Lenovo, Lexar Media, LG Electronics, Microsoft, Sony, Texas Instruments nebo Toshiba, takže se nemusíme bát žádných „válek standardů“ jako třeba mezi optickými médii.

Přestože ExpressCard nenabídne zásadní technologické novinky, uživatelé dostanou přesně to, co skutečně využijí. Relativně levnou technologii, která umožní práci s obvyklým hardware vyšší rychlostí. A tak zálohování dat bude opět o něco rychlejší a třeba externí 3D video zase o něco použitelnější a dostupnější.

Technologie

Diskuse