OpenOffice.org 3 - tabulkový kalkulátor Calc

4. 3. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Tabulkový kalkulátor je po textovém editoru další důležitou a neméně často využívanou součástí kancelářských balíků. Co vše uživateli může na tomto poli nabídnout Calc, který je součástí OpenOffice.org 3?

OpenOffice.org 3 - tabulkový kalkulátor Calc

Seriál o „free“ kancelářském balíku OpenOffice.org 3 se dostává do své druhé půlky. Po částech OpenOffice.org 3 - kancelářský balík zdarma a OpenOffice.org 3 - textový editor Writer se dostáváme ke třetímu dílu, ve kterém si popíšeme tabulkový kalkulátor nazvaný příznačně Calc. Calc nabízí většinu standardních i nadstandardních aplikací v jednoduchém, uživatelsky poměrně přívětivém prostředí.

Uživatelské prostředí

Prostředí programu není na první pohled pro tuto kategorii aplikací ničím výjimečné a rychle si na jeho používání zvyknou jak noví začínající uživatelé, tak i uživatelé přecházející z některých z konkurenčních programů.

Uživatelské prostředí

Největší část obrazovky tak samozřejmě zabírá prostor pro práci s tabulkami (jejich maximální rozsah je 65 536 řádků x 1024 sloupců – změna oproti předchozí verzi, kde bylo pouze 256 sloupců), na horní straně se nachází menu, lišta ikon a editační řádka pro zápis vzorců. Ve spodní části se nachází informační lišta nebo možnost práce s jednotlivými sešity. Mohou se zde zobrazovat případně i další prvky, např. funkce pro kreslení.

Sešity

Na rozdíl od na podzim testovaného tabulkového kalkulátoru Microsoft Works umí OpenOffice 3 Calc bez problémů pracovat s více listy v rámci jednoho souboru. Listy lze bez problémů přidávat, odebírat, přesunovat, kopírovat či přejmenovat.

Podporované formáty

OpenOffice 3 Calc standardně (je možno změnit) pro ukládání svých tabulek používá formátu ODF (přípona *.ods). Bez problémů zvládá i otevírat soubory ve formátech Microsoft Excel 97/ 2000/ XP. Z dalších jmenujme možnost použití formátů SLK, CSV, HTML, XML, PXL či UOS.

Podporované souborové formáty

Využít je možno také export do PDF souboru, který je otázkou jednoho kliknutí.

Co se týče formátu XLSX, který je používán současnou verzí Microsoft Excelu, panuje stejná situace jako u textového editoru – soubory v tomto formátu je možné bez problémů otevřít, ukládat již ale nikoli.

Formátování buněk

Pojďme si říci pár slov také k formátování buněk. Kromě toho, že každá buňka může být pojmenována pro snadnější vyvolání (místo standardního značení ve formáty např. C7 je pak možno používat pohodlnější a lépe zapamatovatelné vlastní označení, např. „mezisoučet“), nabývá buňka také některý z datových formátů. V OpenOffice 3 Calc je pro buňky možné použít vlastní uživatelem definovaný formát, a dále pak formáty číslo, datum, měna, procento, vědecký, zlomek, boolean a text.

Formátování buněk

Dále je možné upravovat grafický vzhled buněk – tedy typ a velikost písma, barvu písma i pozadí v buňce, nechybí ani možnost používat nejrůznější efekty, zarovnání či ohraničení.

Jednotlivé buňky je možné v závislosti na nastavení také zamknout nebo zakázat zobrazení v nich zapsaných vzorců.

Editace vzorců, funkce

Jednou z nejdůležitějších vlastností každého tabulkového procesoru je možnost práce se vzorci a nabídka připravených funkcí, které může uživatel jednoduše použít pouze doplněním klíčových prvků.

Jednodušší vzorce je možné zapisovat do editační řádky, vedle které je ihned po ruce ikonka pro funkci suma (součet) a symboly pro přijmutí a další úpravu editovaného vzorečku. Hned vedle nich se pak nachází ikonka pro spuštění připravené nabídky funkcí.

Funkce

Množství nejrůznějších jednodušších i pokročilých funkcí je rozděleno do kategorií Databáze, Datum a čas, Finanční, Informace, Logické, Matematické, Matice, Statistické, Sešit, Text a Doplňky. Nabídka funkcí je skutečně rozsáhlá a stačit by měla většině běžných uživatelů. OpenOffice.org podporuje i analýzu dat pomocí práce s kontingenčními tabulkami, zde pomocí funkce zvané Průvodce daty.

Grafy

Již jsme si už zvykli, součástí tabulkového kalkulátoru je také tvorba grafů. Ta samozřejmě nemůže chybět ani v OpenOffice 3.

Grafy

Použít je možné celou řadu grafů (vertikální či horizontální sloupce, koláčový graf, oblastní graf, čárový či bodový graf, síťový graf, burzovní graf a graf nazvaný Sloupec a čára) včetně řady různých nastavení či moderního 3D zobrazení.

Filtry

Součástí aplikace jsou také filtry v několika podobách. Použít můžeme filtr automatický, standardní a pokročilý v závislosti na požadavcích.

Filtry

Další funkce

  • Hledat řešení – funkce, která umí vypočítat hodnotu, která jako součást vzorce vede k požadovanému výsledku vzorce
  • Řešitel – umožňuje řešit rovnice s více neznámými, používá metodu hledání cíle (goal seeking)
  • Scénáře – jedná se o sadu hodnot v buňkách, které je možné následně využít ve výpočtech. Na jednom listu je možné nadefinovat několik scénářů s různými hodnotami buněk. Poté lze snadno přepínat mezi jednotlivými hodnotami buněk pomocí názvu scénářů a ihned získat výsledky. Jedná se o ideální nástroj pro sestavování výpočtů, kdy předem nejsou přesně známé některé údaje.
  • Makra – program nabídne také plnohodnotnou správu maker včetně jejich nahrávání, editace a pokročilé správy.
  • Správce rozšíření – oddíl programu, který má na starosti instalaci nejrůznějších užitečných doplňků. Právě přes správce rozšíření je možné přidat i české slovníky pro kontrolu pravopisu apod.
  • Sdílení dokumentu – tabulku je možné sdílet s více uživateli, a to i současně. Jedná se o užitečnou funkci např. ve větších společnostech, kde s jednou společnou tabulkou může současně pracovat více zaměstnanců a čerpat z ní data či je doplňovat. Ve sdíleném režimu jsou však omezeny některé z nabízených funkcí – nelze upravovat grafy a objekty a neuloží se změny ve formátování (barva písma, formát čísla apod.).
  • A ani to samozřejmě není vše. OpenOffice 3 Calc je propracovaný a komplexní tabulkový kalkulátor s bohatou nabídkou jak jednoduchých funkcí, které zpříjemňují používání, tak komplexních vlastností, které již využijí pouze náročnější a zkušenější uživatelé.

Závěr

Calc, tabulkový kalkulátor balíku OpenOffice.org 3, je spolehlivou a funkční alternativou konkurenčních produktů. A to nejen těch bezplatných. Relativně přívětivé prostředí, komplexní nabídka funkcí a bohatá nabídka souborových formátů - to vše hovoří v jeho prospěch. Nejčastější potíž, se kterou se v případě použití OpenOffice.org u běžných uživatelů lze asi setkat, je spíše nechuť dotyčných měnit zažité stereotypy z uživatelského rozhraní Excelu a "tady jsou tlačítka uspořádána trochu jinak či funkce se nejmenují identicky"...

Technologie

Diskuse