OpenOffice.org 3 - kancelářský balík zdarma

18. 2. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

O kancelářském balíku OpenOffice.org slyšel pravděpodobně již téměř každý, kdo se alespoň trochu orientuje v oblasti počítačů a softwaru. Jedná se o sadu několika kancelářských aplikací, která má ambice na to, aby u mnoha lidí nahradila Microsoft Office. Její největší výhodou je dostupnost - každý si ji může stáhnout zdarma, navíc téměř na libovolný operační systém. Jaký je OpenOffice.org ve své aktuální třetí verzi?

OpenOffice.org 3 - kancelářský balík zdarma

Jaké programy OpenOffice.org 3 obsahuje?

OpenOffice.org ve verzi 3 (dále OpenOffice) obsahuje šest základních aplikací. Pro většinu uživatelů budou asi stěžejní první dvě – tedy textový editor a tabulkový kalkulátor. Oba nabídnou velmi dobrou kompatibilitu díky množství podporovaných formátů souborů i širokou nabídku funkcí. Pro řadu uživatelů tak mohou být ve všech ohledech zcela dostatečné a nebudou potřebovat nic jiného.

Součástí balíku je dále aplikace na tvorbu a práci s databázemi, který umí otevírat vzdálené databáze (podpora SQL a Oracle) i vytvářet nové, program pro práci s vektorovou grafikou, dále pak program na tvorbu jednoduchých i pokročilých prezentací, který zvládá pracovat s grafickými přechody či šablonami, a program Math na práci se složitými vzorci (lze využít samostatně i v rámci dalších programů balíku).

Seznam aplikací v balíku Open Office 3

Jako sedmý program bychom mohli jmenovat utilitku pro rychlé spuštění programů, základní nastavení či přístup k rozšířením a šablonám. Podrobněji se na jednotlivé programy podíváme později v dalších článcích.

Největší změny oproti předchozím verzím:

  • Vylepšení prostředí a startovací centrum
  • Podpora ODF 1.2
  • Podpora formátů Microsoft Office 2007 (Open XML)
  • Rozšířená práce s PDF soubory (import PDF, hybridní PDF)
  • Zobrazení více stránek současně v textovém editoru
  • Možnost otevření tabulky více uživateli zároveň, lepší podpora poznámek
  • Přidána funkce řešitelé do tabulkového kalkulátoru
  • V tabulkovém kalkulátoru nově možno použít až 1024 sloupců
  • Vylepšená podpora VBA skriptů
  • Možnost exportovat dokumenty přímo na blog či wiki
  • Vylepšená podpora rozšiřujících modulů

Pro koho je OpenOffice určen?

Jednoduše řečeno je určen pro každého, kdo potřebuje kancelářské aplikace, ale originální Microsoft Office jsou pro něho buď příliš drahé, nebo zbytečné.

OpenOffice tak může být v klidu nasazen např. na počítače v kanceláři firmy, která chce jít cestou nízkých IT nákladů, ve školách nebo knihovnách, ale klidně také v domácnostech, kde se bude používat jen jednou za čas.

Kompatibilita

OpenOffice 3 jsou z pohledu kompatibility ukládaných souborů a formátů, které používají dobře přizpůsobitelné. Základní programy jsou kompatibilní se soubory pořízenými v Microsoft Office (vč. Office 2007). U OpenOffice lze samozřejmě počítat také s podporou otevřeného standardu ODF. Nativní podpora práce se soubory PDF byla výsadou OpenOffice již v předchozích verzích.

Více se však kompatibilitě a samotným souborovým formátům budeme věnovat později vždy při popisu jednotlivých programů.

Na čem OpenOffice spustíte?

Balík OpenOffice existuje v mnoha verzích pro celou řadu známých operačních systémů. Kromě obligátních Windows ho lze dále používat také na Linuxu (a jeho různých distribucích), Solarisu i MacOS X. Jedná se tedy o velmi univerzální program, který je možné spustit téměř na každém počítači.

Seznam aplikací v balíku Open Office 3

Na hardware počítače nejsou kladeny žádné speciální nároky, OpenOffice 3 byste měli spustit téměř na jakémkoli počítači. Ze zkušeností mohu konstatovat, že na téměř 10 let starých strojích typu Pentium III vyžaduje spuštění OpenOffice 3 větší dávku trpělivosti, ale to MS Office v aktuální verzi také.

Jak OpenOffice získat?

OpenOffice lze nejlépe získat přímo z download sekce českých stránek projektu. Protože se ale jedná o freeware, je možné ho stáhnout i na celé řadě jiných nezávislých serverů, často také vychází jako příloha na CD či DVD různých počítačových časopisů a periodik. OpenOffice 3 je možné také zakoupit za cenu 299 Kč na DVD např. zde.

Pokud by vás více zajímala historie a důvod vzniku OpenOffice, můžete si přečíst starší článek Jiřího Pomazala, který se OpenOffice také zabýval - OpenOffice 1. - alternativní kancelář zdarma.

Zdroj: OpenOffice.org, OpenOffice.cz

Technologie

Diskuse