Qualcomm Snapdragon - úsporně s ARM

6. 5. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Nečekaně velký zájem o kategorii mini notebooků povzbudil výrobce k tomu, aby v loňském roce začali uvažovat nad zařízeními s procesory ARM. Oproti ''klasickým'' procesorům by použití ARM znamenalo zejména výrazně delší výdrž na baterie a rovněž nižší cenu. Qualcomm má nejen pro tato zařízení připravenou platformu Snapdragon, přinášející kompletní řešení pro snadné nasazení výrobci.

Qualcomm Snapdragon - úsporně s ARM

Použití procesorů ARM namísto tradičních Intel, AMD či VIA by mělo pro zákazníky největší přínos v dlouhé výdrži zařízení při práci na baterii, tudíž nízké spotřebě energie a z toho vyplývajícího malého zahřívání. Díky tomu mohou být notebooky se Snapdragonem chlazeny pouze pasivně, aniž by bylo nutné používat rozměrné chladiče. Podrobnější popis technologie ARM jste si mohli přečíst v loňském článku "Procesory ARM - od PDA k notebookům". Notebooky se Snapdragonem či ARM procesory obecně mohou být výrazně tenčí a lehčí, a podle předpokladů by měly být levnější než jejich protějšky s x86 procesory.

Platforma ARM ovšem nepřináší samé klady, jednou z jejich největších nevýhod (z pohledu běžných zákazníků) je nemožnost spuštění operačního systému Windows XP, který podle dosavadních průzkumů upřednostňuje většina zájemců kupujících mini notebooky. Linux v této kategorii podle počtu prodejů neslaví velké úspěchy, ačkoliv velká část výrobců nabízí alespoň jeden model mini notebooku s tímto systémem.

V případě Snapdragonu či ARMu obecně mohou výrobci použít příslušnou verzi Linuxu, například dokončovaný Ubuntu, nebo zvolit systém Windows Mobile, známý především z PDA. O místo na výsluní bojuje v této oblasti taktéž systém Android od společnosti Google, založený na Linuxu. Právě s ním bylo na letošní výstavě CES prezentováno zařízení založené na Snapdragonu.

Tři verze Snapdragonu

Platforma Snapdragon je poměrně slušně vybavena prakticky všemi potřebnými prvky. Základem prvních verzí Snapdragonu s označením QSD8650 a QSD8250, uvedených již v listopadu 2007, byl procesor s frekvencí 1 GHz doplněný o 600MHz DSP. V listopadu loňského roku spatřila světlo světa nová verze QSD8672, přinášející rychlejší dvoujádrový procesor s frekvencí až 1,5 GHz. Pro jeho výrobu je použita modernější 45nm technologie, znamenající další snížení spotřeby a už tak malého zahřívání. Verze QSD8672 by měla být dostupná od druhé poloviny roku 2009.

Rozdíl mezi verzemi QSD8650 / QSD8250 a QSD8672 je i v maximálním rozlišení interního displeje zařízení. Starší platformy podporovaly maximální rozlišení XGA neboli 1024 x 768 bodů, zatímco novější QSD8672 je schopna pracovat s WSXGA displeji (1440 x 900 bodů). Qualcomm počítá, že Snapdragon bude použit v zařízeních různých velikostí – kapesních s displeji o úhlopříčce od 4 do 6 palců stejně jako ve větších noteboocích s 9-12 palcovými displeji a samostatnou plnohodnotnou klávesnicí.

Qualcomm Snapdragon

U mobilních přístrojů je v dnešní době nutností podpora mnoha typů bezdrátových komunikací, což Snapdragon bez problému naplňuje. Přítomno je obligátní Wi-Fi a Bluetooth, které doplňuje 3G modul pro připojení k rychlému mobilnímu internetu. Podporována je rovněž práce s integrovaným GPS modulem a do zařízení je možné přidat i modul pro příjem digitálního pozemního vysílání televize ve formátech DVB-H a ISDB-T.

Ani z pohledu multimediálního nasazení Snapdragon nijak nezaostává, zvládá totiž akcelerovat video až do rozlišení 720p a v případě QSD8672 dokonce až do rozlišení 1080p. Podporováno je několik video kodeků a taktéž velké množství audio kodeků, integrovaný grafický čip Snapdragonu dále zvládá akcelerovat 3D grafiku.

Snapdragon v podání Wistronu

Platforma Snapdragon byla v letošním roce k vidění také v prototypu mini notebooku PurseBook vyrobeného společností Wistron. Zařízení obsahuje širokoúhlý displej a samostatnou hardwarovou klávesnici včetně malé myši se dvěma tlačítky. Na první pohled se tedy nijak neliší od běžných mini notebooků s procesorem Intel Atom. Na PurseBooku byl nainstalován operační systém Linux, obsahující aplikace pro všechny běžné typy použití od prohlížení internetu až po práci s dokumenty.

Dle vyjádření zástupců Qualcommu by se podobná zařízení měla objevit v prodeji ještě v letošním roce, přičemž největší výhodou by měla být jejich cena. Podle prvních odhadů by se měla pohybovat v rozmezí 299 až 499 dolarů.

Qualcomm Snapdragon
Wistron PurseBook

Qualcomm není sám

Na poli ARM procesorů není Qualcomm se svou platformou Snapdragon rozhodně jediný výrobce. Konkurentem je například NVIDIA se svou platformou Tegra, chlubící se zejména výkonným grafickým jádrem. Rovněž další výrobci, etablující se v ARM procesorech pro různá mobilní zařízení od smartphone po PDA mají podobné šance.

Podle Qualcommu projevilo zájem o platformu Snapdragon velké množství výrobců, ovšem vzhledem k současnému stavu globální ekonomiky lze těžko předvídat, kolik jich nakonec uvede finální zařízení do prodeje. Záležet bude nakonec na zákaznících, zdali projeví o tyto mini notebooky s ARM procesory dostatečný zájem.

Zdroj: slashgear.com, qctconnect.com, qualcomm.com

Technologie

Diskuse