Intel oznámil finanční výsledky za třetí čtvrtletí

20. 10. 2005 17:18    Rubrika: Tiskové zprávy

Výnos 32 centů na akcii zahrnuje náklady na urovnání právního sporu ve výši zhruba 2 centy na akcii

SANTA CLARA, USA, 19. října 2005 – Společnost Intel oznámila finanční výsledky za třetí čtvrtletí – výnosy dosáhly rekordních 9,96 miliardy USD, což je meziroční nárůst o 18 procent; ve srovnání s předchozím čtvrtletím jde o nárůst 8procentní.

Celkové příjmy společnosti činily 3,1 mld. USD, ve srovnání s předchozím rokem je to 31% nárůst a o 17 procent více než v předchozím čtvrtletí, přičemž tento výsledek zahrnuje dopady urovnání právního sporu níže uvedeného. Čistý příjem dosáhl 2 miliard USD, což je o 5 procent více než v předchozím roce a o 2 procenta méně než v předchozím čtvrtletí. Výnos na akcii (EPS) dosáhl 32 centů, o 7 procent více než 30 centů ve třetím čtvrtletí roku 2004 a o 3 procenta méně než 33 centů ve druhém čtvrtletí t.r. Čistý příjem a výnosy na akcii ovlivnilo urovnání právního sporu a daňové položky popsané níže.

"Ve třetím čtvrtletí jsme dosáhli historicky rekordní výše výnosů i množství prodaných kusů ve všech čtyřech hlavních produktových řadách," řekl Paul Otellini, president a CEO společnosti Intel. "Provoz je stabilní, uvedli jsme v předstihu nové dvoujádrové serverové platformy, zahájili distribuci procesorů vyráběných špičkovou 65nm technologií, rozšířili nabídku nových dvoujádrových procesorů a úspěšně se nám daří nabízet platformová řešení, což vytváří základ pro pokračování růstu."

Počátkem tohoto měsíce uzavřely společnosti Intel a MicroUnity dohodu o urovnání sporu týkajícího se porušení patentů a zajištění určitých práv pro zákazníky společnosti Intel. V rámci tohoto urovnání společnost Intel vyplatí MicroUnity 300 milionů dolarů. Intel předběžně zaúčtoval platbu 140 milionů dolarů do nákladů třetího čtvrtletí, což snížilo výnosy na akcii zhruba o 2 centy. Zbývajících 160 milionů USD představuje hodnotu intelektuálního vlastnictví, která se bude odepisovat zhruba 10 let. Společnost předpokládá, že účtování této operace bude uzavřeno do odesílání daňového výkazu za třetí čtvrtletí.

Jak bylo uvedeno 8. září v aktualizaci finanční situace, výsledky třetího čtvrtletí zahrnují rovněž dopad zvýšené daně v částce zhruba 250 milionů dolarů, což odpovídá 4 centům na akcii. Je to výsledek rozhodnutí vlády zahrnout do daně na rozvoj pracovního trhu i zahraniční výnosy. Finanční výsledky třetího čtvrtletí minulého roku zahrnovaly úpravu daní, která navýšila výnos na akcii o 3 centy. Výsledky za minulé čtvrtletí zahrnovaly daňové korekce, které navýšily výnos na akcii přibližně o 2 centy.

Úplné znění tiskové zprávy, včetně podílu jednotlivých skupin, rozvahy a výhledu do dalšího období je k dispozici v angličtině na: http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20051018corp.htm

Tiskové zprávy

Diskuse