IBM usnadňuje používání počítačů starším pracovníkům

20. 10. 2005 17:19    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost IBM představila nové technologie, které mají firmám pomoci vytvořit pohodlnější a produktivnější pracovní prostředí pro starší pracovníky. Nový software zpřístupňuje informační technologii lidem, kteří ji kvůli věku a dalším fyzickým omezením mají problém používat.

Nové softwarové nástroje IBM, které vyvinuli specializovaní výzkumníci IBM přes technologie pro postižené a starší osoby, pomohou firmám postarat se o zaměstnance, kteří mají zájem zůstat v práci navzdory fyzickým potížím. Nové technologie například umožňují stárnoucím pracovníkům zvětšit si velikosti písma na obrazovce, nechat si přečíst text nahlas nebo snáze ovládat klávesnici. Zároveň IBM oslovuje téměř 11 miliónů vývojářů softwaru na světě novým online prostředkem, který jim umožní jednodušeji vytvářet aplikace s funkcemi usnadnění pro postižené osoby.

Nové technologie jsou dostupné ke stažení v nové části webu IBM alphaWorks věnované nástrojům usnadnění. Ten slouží jako strategické místo pro zveřejňování nových technologií z výzkumných a vývojových laboratoří IBM po celém světě. V této části webu budou zveřejňovány nové a existující technologie usnadnění a také články a výukové programy na podporu kvalifikace globální komunity vývojářů v této oblasti.

Tato zpráva navazuje na nedávné oznámení poradenských služeb IBM, které pomáhají podnikům připravit se na postupný odchod generace baby-boomers informováním o stavu zaměstnanců v reálném čase, metodami udržení zaměstnanců, předáváním znalostí a transformací podnikových procesů v souvislosti s demografickou změnou a významným posunem kvalifikací.

Tyto inovace jsou součástí odhodlání IBM zpřístupňovat informační technologie lidem bez ohledu na jejich věk nebo schopnosti podporou ekosystému vývojářů, obchodních partnerů a akademických institucí, jež pracují na realizaci tohoto cíle. Nedávný průzkum Americké asociace důchodců ukázal, že 7 z 10 Američanů plánuje pracovat i po překročení 65 let věku. Podle amerického Úřadu pro sčítání lidu zhruba dvě třetiny americké populace budou po překročení věku 65 let trpět určitým tělesným postižením, což zvyšuje potřebu usnadnit jim používání informačních technologií. Podle Světové zdravotnické organizace má něco mezi 750 milióny a jednou miliardou ze šesti miliard lidí na světě nějakou vadu řeči, zraku, pohybu, sluchu nebo rozpoznávání.

Organizace si potřebují udržet starší produktivní pracovníky, aby si zachovaly jejich cenné mnohaleté pracovní zkušenosti a minimalizovaly nákladné nahrazování pracovníků. Technologie usnadnění mohou pomoci starším pracovníkům udržet si produktivitu díky vlastnostem a funkcím, které jim umožní používat informační technologie navzdory snížené pracovní schopnosti.

Mezi nové technologie IBM pro starší pracovníky patří:

- Nástroj pro optimalizaci klávesnice – pomáhá uživatelům nastavit si usnadnění ovládání klávesnice podle jejich stylu psaní. Upraví nastavení pro psaní jednou nebo dvěma rukama a pro dlouhá nebo krátká stisknutí kláves.

- Technologie přizpůsobení webu – dynamicky přizpůsobuje webové stránky potřebám jednotlivců s omezeními zraku a pohyblivosti. Tento software zvětší obsah webové stránky a upraví písmo, obrázky a rozvržení stránky s ohledem na snazší čitelnost. Obsahuje také funkci pro syntézu řeči z textu pro osoby se zrakovým postižením a zjednodušuje psaní osobám, které mají potíže s klávesnicí – například kvůli třesu, artritidě nebo po mrtvici – tím, že detekuje chyby a automaticky přizpůsobuje citlivost klávesnice kvůli snazšímu psaní.

- Software pro hladší pohyb myši – lidem, kteří trpí chvěním rukou, umožňuje eliminovat přehnaný pohyb kurzoru, takže mohou normálně používat počítač. Uživatelé si mohou software jednoduše stáhnout a ten pak filtruje bezděčné chvění ruky podobným způsobem jako například systémy stabilizace obrazu v některých videokamerách.

- Nástroj pro vytváření reflexního uživatelského rozhraní – pomáhá vývojářům softwaru vytvářet aplikace, jejichž grafické uživatelské rozhraní je přizpůsobeno lidem se sníženou pracovní schopností a starším pracovníkům. Složité grafické prvky obecně představují velký problém pro uživatele, jejichž zrak se zhoršuje kvůli věku nebo jiným příčinám.

Další informace o nejnovějších technologiích IBM najdete na nové části webu IBM alphaWorks: www.ibm.com/alphaworks/topics/accessibility.

Tiskové zprávy

Diskuse