IBM daruje plány na vývoj softwaru komunitě open source

21. 10. 2005 17:51    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM daruje plány na vývoj softwaru komunitě open source. Cílem je podpořit širokou spolupráci v softwarovém průmyslu a pomoci organizacím vyhnout se chybám, k nimž dochází při realizaci softwarových projektů

Společnost IBM oznámila rozhodnutí darovat open source klíčové položky svého duševního vlastnictví. Její snahou je pomoci firmám a softwarovým odborníkům přijímat a sdílet osvědčené postupy vývoje softwaru.

IBM daruje část platformy softwarových procesů IBM Rational Unified Process (RUP), kterou už využívá zhruba 500 000 vývojářů po celém světě při realizaci nejrůznějších projektů od vývoje drobných aplikací až po rozsáhlé průmyslové systémy. RUP je rozsáhlá sbírka metod a nejlepších postupů, které napomáhají kvalitě a efektivitě projektů vývoje softwaru. Dar společnosti IBM zahrnuje také základní architekturu a webové nástroje pro společné vytváření, sdílení a opakované využívání nejlepších postupů vývoje softwaru.

Téměř polovina interních projektů vývoje softwaru podle Gartnera překročí rozpočet. Devadesát procent softwarových projektů je dokončeno pozdě a 30 procent je zrušeno. Podle Standish Group se 15 až 20 procent všech vad v softwaru dostane až k zákazníkům, což americkou ekonomiku vyjde na 60 miliard dolarů ročně.

Oznámený dar má podpořit spolupráci výrobců softwaru, softwarových integrátorů, akademiků, vědců a jednotlivých softwarových profesionálů při definování, sdílení a automatizování vývojových procesů a nejlepších postupů.

Pokud se tento dar setká s širším přijetím, mohl by zkvalitnit praxi vývoje softwaru v organizacích a softwarových firmách. Také může pomoci rychleji reagovat na obchodní a tržní změny, k nimž dochází díky standardizaci v oblastech webových služeb a architektury orientované na služby, jež integruje dříve oddělená data a aplikace s ostatními systémy zákazníků, partnerů a dodavatelů.

Dnešní oznámení dále rozvíjí nasazení IBM v oblasti otevřených standardů a open source technologií. IBM se účastní a přispívá k více než 150 projektům, jež stojí na otevřených standardech, což je více než jakákoli jiná společnost. Mezi tyto projekty patří Linux, Globus Alliance, Apache, Eclipse, Cloudscape, poskytnutí technologie usnadnění nadaci Mozilla, aby prohlížeč Firefox mohli snáze používat handicapovaní lidé, a darování 500 patentů z portfolia IBM komunitě open source.

Tiskové zprávy

Diskuse