T-Mobile - digitální televize v mobilu

26. 10. 2005 18:01    Rubrika: Tiskové zprávy

T-Mobile testuje v ČR projekt interaktivní „Televize v kapse“ využívající standardu DVB-H. Jedno z prvních řešení na světě kombinující TV vysílání s mobilními interaktivními službami. Partnery projektu jsou České radiokomunikace, Česká televize a TV Prima.

Praha, 24. října 2005 – Kdo chce vidět první reálnou českou televizi v mobilu by si neměl nechat ujít návštěvu stánku T-Mobile na letošním veletrhu INVEX v Brně. Dnešním dnem totiž společnost T-Mobile Czech Republic zahajuje první fázi zkušebního provozu interaktivní televize v mobilu. V pavilonu T-Mobile bude možno shlédnout čtyři vysílací kanály na mobilním telefonu - hudební hitparádu t-music, on-line zpravodajský kanál České televize ČT24 a živé vysílání z právě probíhajícího veletrhu INVEX. „Bonbónkem“ pak bude živý přenos dění ve vile VyVolených.

„Náš projekt je důkazem konvergence technologií, jíž jsme v posledních letech svědky. Lidé si již zvykli na to, že mohou mobilem fotit, natáčet audio i video sekvence, brouzdat po internetu, poslouchat rádio či hudební soubory“, vysvětluje Jiří Dvorjančanský, marketingový ředitel T-Mobile a dodává: „Televize v mobilu je logickým dalším krokem v tomto směru. Jsme nesmírně hrdi na to, že jsme prvním operátorem, který může ukázat nejen \xB4pouhé\xB4 TV vysílání, ale vysílání obohacené o interaktivní prvky, jež umožňují právě mobilní technologie.“

Čím je řešení jedinečné?
Uživatelé si kromě sledování televize budou rovněž moci vyzkoušet interaktivní služby, jako je např. hlasování pro oblíbený klip a stahování vyzváněcích tónů. Zkušební vysílání probíhá na bázi standardu DVB-H doplněného o specifické prvky, které umožňují interaktivní vysílání. V dalších fázích bude vysílání doplněno o další interaktivní služby, včetně zabezpečeného přístupu k obsahu. Klíčovým prvkem pro zajištění přístupových práv bude SIM karta T Mobile, která tak bude fungovat podobně jako přístupová karta v případě placených televizních kanálů, a umožní tak vysílání obsahu z placených kanálů přímo v mobilních telefonech. Uživatelé mobilních telefonů si tak vedle oblíbeného obsahu poskytovaného zdarma budou moci objednat speciální programy či zakoupit práva ke sledování přenosů např. ze sportovních zápasů či koncertů.

Největší výhodou zvoleného řešení je pak způsob šíření signálu – prostřednictvím sítě Českých radiokomunikací - JTR Management. „V Praze plánujeme ve zkušebním provozu pokrýt signálem DVB-H území celého města. V budoucnu by pak signál měl být dostupný většině české populace,“ řekl dnes Ing. Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb ČRa - JTR.

Partneři
Zkušební vysílání interaktivní televize v mobilu je výsledkem úzké spolupráce společností, které ve svém oboru zaujímají vedoucí postavení. Na projektu se podílejí České radiokomunikace (síť pro vysílání ve formátu DVB-H), Siemens (systémová platforma), Rohde & Schwarz (vysílací systémy), Gemplus (hlavní dodavatel řešení na bázi smart karet) a Nagravision (vedoucí poskytovatel technologických řešení pro ochranu přenášeného obsahu). Nezbytným předpokladem úspěchu služby je samozřejmě atraktivní obsah, a proto jsou mediálními partnery společnosti T-Mobile, Česká televize a Televize Prima.
„DVB-H kombinuje televizní vysílací služby s telekomunikacemi. Vzhledem k tomu, že v obou oborech zaujímáme na českém trhu přední místo, jedná se pro České radiokomunikace o přirozenou oblast expanze,“ uvedl Miroslav Semrád, marketingový ředitel ČRa - JTR.

Budoucnost
Zkušební vysílání interaktivní televize v mobilu společnosti T-Mobile Czech Republic bude jedním z prvních na světě, jež funguje na bázi otevřené architektury zabezpečení obsahu DVB-CBMS. Jedná se o maximálně flexibilní řešení, jež dává operátorovi možnost vyvinout řadu nových obchodních modelů - např. různé kombinace forem placené televize. Zavedení do praxe musí předcházet důkladné otestování komplexního řešení. Plnohodnotný zkušební provoz je plánován na druhé pololetí roku 2006, kdy bude k dispozici dostatek přístrojů s podporou zmíněné technologie. O podobě a načasování komerčního spuštění bude rozhodnuto podle výsledků pilotního provozu – rozhodujícími faktory pak budou zkušenosti zákazníků a jejich spokojenost.

DVB-H (Digital Video Broadcasting -Transmission System of Handheld Terminals – „Handheld“)
= systém mobilního příjmu terestrického digitální vysílání. Příjem je možný prostřednictvím speciálních přijímačů nebo mobilních telefonů, PDA či kapesních počítačů. DVB-H (dříve označované také jako DVB-M nebo DVB-X) vychází ze standardu DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial), i když původně byl využíván i pro mobilní telekomunikační služby (např.GSM, resp. UMTS). DVB-H nyní díky používanému systému umožňuje mnohem lepší příjem signálu i v poměrně nepříznivých podmínkách (například uvnitř budov, za pohybu apod.). Za vhodné obrazové rozlišení pro display mobilních přístrojů je podle odborníků považován formát CIF s rozlišením 360x288 obrazových bodů. Přenos televizního signálu bude vyžadovat kapacitu cca 384kb/s. Systém DVB-H by mohl využívat kanály u nás běžných televizních pásem (III.,IV., a V.). Obecně kromě mobility je velkou výhodou kompatibilita se systém DVB-T, díky které bude možné společně využívat síťovou infrastrukturu.

Tiskové zprávy

Diskuse