Vydírá Dell výrobce notebooků?

21. 3. 2006 01:20    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Společnost Dell jakožto světová #1 v prodeji notebooků (a PC vůbec) vyvíjí obrovský tlak na své dodavatele. Dell požaduje návrat 3% z marže, kterou mají mít tchajwanští výrobci (Quanta, Compal a Wistron) na plánovaných dodávkách v roce 2007 pro něj. V případě, že tak neučiní, hrozí Dell zrušením předběžných kontraktů a odchodem k jiným ODM výrobců.

Vydírá Dell výrobce notebooků?

Michael Wang z Quanta Corporation odmítl komentovat jakékoliv vztahy s zákazníky společnosti, avšak podle některých zdrojů již v současnosti Quanta platí Dellu 1.5% ze zisků z zakázek pro Dell za rok 2006 za to, že bude jeho největším dodavatelem.

Oproti tomu si Kevin Rollins z Dellu postěžoval pro deník Financial Times na problémy s agresivní cenovou strategií v současnosti. Kritikové říkají, že model přímého prodeje, který vynesl Dell na výsluní, není vhodný pro trhy mimo USA. A jak význam těchto trhů roste, tak klesají tržby Dellu.

Tato situace je důkazem, že cenová válka prodejců notebooků sice relativně nahrává zákazníkům, pro výrobce a prodejce však i při strmě rostoucích obratech zůstává stále užší prostor. To se může odrazit negativně i pro koncové zákazníky, například horší kvalitou výrobků a nebo snižujícími se záručními lhůtami (HP, IBM/Lenovo i Acer již v minulých letech snížili záruky na 1 rok).

zdroj: DigiTimes

Krátké zprávy

Diskuse