Acer Aspire 2930 - malý velký pomocník

1. 9. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Miniaturní mobilní pomocník bez kompromisu na výkonu za cenu pod 20 000 kč bez DPH? Právě tady viděl Acer na trhu mezeru, a tak uvádí 12'' model s procesorem Intel Core2 Duo, 4 GB RAM, integrovanou Super Multi optickou mechanikou, velkým diskem, plnou konektivitu a vlastně vším, co k plnohodnotnému notebooku patří, přitom má jen nízkou hmotnost a malé rozměry.

Acer Aspire 2930 - malý velký pomocník

Tento Aspire je docela určitě notebook, který bych si přál, kdybych dnes znovu studoval na vysoké škole. Pro studenty jako dělaný, i když místo si může najít i v nejedné brašně kohokoli, kdo potřebuje malinký notebook střední třídy, který má vyrovnaný poměr ceny, výkonu a velikosti. Design Gemstone je už ozkoušený, moderní a koneckonců celkem praktický. Šasi z černého plastu není náchylné na ošoupání plochy podpěrek rukou, černá nikdy nevyjde z módy a všude se hodí. Rozměry notebooku jsou 304,8 x 230 x 35-42,1 mm,což znamená, že jsou viditelně větší než list A4, ale zas ne o mnoho, řádově jen o milimetry (A4 má 297 x 210 mm). Výška notebooku už je opticky poměrně velká, zejména ve srovnání s ostatními hranami, ale mobilitě to na překážku není. Hmotnost dosahuje hodnoty 2,1 kg. Na jednu stranu jsou obdobně velcí konkurenti s hmotností téměř poloviční, na druhou stranu máte všude k dispozici optickou mechaniku a velký disk a dvě kila lze unést i opravdu dlouhodobě, zejména když si je sem tam při práci odložíte na školní lavici nebo i jen na klín..

12,1'' displej dnes patří k těm méně obvyklým, další vlastnosti už jsou běžné, ovšem přiměřené, lesklý displej naznačuje určité ambice v oblasti multimédií stejně jako širokoúhlé rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů. Na tomhle displeji už to bude pravděpodobně na hraně mezi příjemným zobrazením a titěrností, doporučuji vyzkoušet.

Přestože se jedná o malý notebook, vešla se do něj celá Centrino sada, jako obvykle začnu u procesoru, jímž je Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 Mhz FSB) vyráběný 45nm procesem a se sníženým TDP na 25 W. Sesazen je s čipsetem GM45, který se vedle všech ostatních přináležejících činností stará i o grafický výkon, a to díky čipu GMA4500. U takto malého notebooku je použití integrovaného řešení naprosto logické, jednak vzhledem k ceně, jednak i vzhledem k chlazení. Navíc znám jen málo lidí, které by bavilo „pařit“ náročné hry na 12'' displeji, a pro kancelářskou práci i HD video je výkon od Intelu více než postačující. Ve dvou paměťových slotech jsou umístěny celkem 4 GB DDR2 paměti, zabrány jsou tedy oba sloty, ale vzhledem k vysoké rezervě (32bit operační systém namapuje pouze 3 GB) vás obtíže při rozšiřování trápit nemusí.

Vyloženě pochválit je nutno fakt, že tento Acer i při své velikost obsahuje 320GB SATA disk, navíc nešetří ani na otáčkách, takže se můžeme těšit na plný výkon 5400otáčkového disku. Navíc není vždy pravidlem, že se v této kategorii setkáme s vestavěnou optickou mechanikou. Acer to sice stálo nějaké kompromisy v podobě větší „tloušťky“ notebooku a i větší hmotnosti, přesto ale integrovanou DVD Super Multi vypalovačku vysoce oceňuji. Baterie je sice poplatná cenové kategorii přístroje, ale vyloženým zklamáním není. Jedná se o Li-Ion šestičlánkový akumulátor s výkonem 48,8 W a dobou výdrže až 3 hodiny.

Komunikace zahrnuje Wi-Fi adaptér ze sady Centrino podporující všechny standardy IEEE802.11 až po draft-n, dále gigabitový ethernet, Bluetoot 2.0 + EDR a stále i nesmrtelný analogový modem. Trojice USB portů je pro mě vždy spíše málo, naštěstí je zde snadná pomoc díky EasyPort konektoru, který umožňuje propojení s dokovací stanicí. Přístroj dále obsahuje trojici audiojacků, line-out navíc v kombinaci s S/PDIF, mělo by tedy být možné používat digitální prostorový zvuk. Obrazová data jsou bohužel odkázána pouze na analogový D-Sub (externí VGA), posledními vymoženostmi této oblasti je slot pro ExpressCard/54 a čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, xD). Nakonec musím zmínit i přítomnost webkamery.

Jediným standardně dodávaným operačním systémem jsou Windows Visat Home Premium (32bit), těšit se lze i na další spoustu programů od relativně užitečných utilit (Acer GridVista, Empowering nebo CrystalEye) po bloatware typu trial MS Office nebo CyberLink PowerDirector. Záruka je 1+1 rok - na produkt 1 rok + 1 rok rozšířená záruka Acer Advantage (bez nutnosti registrace).

Doporučená koncová cena pro Acer Aspire 2930 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 63MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM (3 GB využitelně), integr. grafikou Intel GMA 4500, SATA HDD 320 GB 5400rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Win Vista HP je 19 637 Kč bez DPH (23 442 Kč s DPH).

Představení

Diskuse