Sony Vaio AR51M - 17'' technologická stylovka s Blu-ray

21. 1. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Japonský gigant zaktualizoval svojí nabídku DTR notebooků pro náš trh, a tak se pod značkou Vaio objevuje řada AR a v ní nový výkonný model s Core 2 Duo procesorem, dvojicí SATA pevných disků a dedikovanou grafickou kartou. Největší chloubou však určitě je Blu-ray mechanika, která rapidně rozšiřuje multimediální možnosti tohoto přístroje s DKC pod 40 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio AR51M - 17'' technologická stylovka s Blu-ray

17'' notebooky se stávají alternativou k desktopu čím dál častěji, a tak má téměř každý výrobce nějaké své želízko v ohni. Sony potřebovala nutně zaktualizovat svou nabídku, proto přichází s řadou AR a modelem AR51M. A i když se nebudeme pohybovat zrovna mezi herními „děly“, je to notebook, který nabídne široké možnosti použití – především jako domácí multimediální centrum, ale třeba i pro práci s grafikou či videem.

Vaio je pro mě jednoznačně synonymem pro stylový notebook, a ať už bude kdykoli jeho zaměření jakékoli, design musí být špičkou ve své třídě - nebo spíš mezi notebooky vůbec. A myslím, že i s ARkem se to podařilo. Čisté hladké plochy a linie notebooku vyvedené v černém plastu se střídají s tmavě šedými, výsledek působí elegantně a reprezentativně, ale nijak upjatě. Šasi má rozměry 416 x 299,5 x 33,5 mm, hmotnost celého notebooku pak jen těsně nedosahuje čtyř kilogramů (3,9 vč. baterie a mechanik). Od 17‘‘ DTR notebooku nikdo žádnou zvláštní mobilitu nečeká, je jednoznačně určen pro práci v místnost na stole, ale není problém zabalit ho a odjet s ním třeba na dovolenou. S vhodným batohem (nikoli však brašnou) může být vaším společníkem i na běžnějších cestách (především s automobilem), ale na ramenou už ho patřičně ucítíte.

Displej je pochopitelně vyroben technologií X-black, kterou má Sony patentovanou, takže o kvalitu bychom obavy mít nemuseli. Má 17" základní rozlišení 1440 x 900 bodů (WXGA+), což umožňuje jakž-takž přijatelnou práci se dvěma okny najednou. I když se na některých webových obchodech můžete dočíst, že by displej měl mít LED podsvětlení, není tomu tak, i sama Sony na svých stránkách uvádí, že podsvícení je „dual lamp“, tedy používá dvě katodové trubice oproti obvyklé jediné. Určitě by to mělo být poznatelné na sytosti barev a kvalitě zobrazení (žádné „umírající barvy“ ve vrchní části displeje apod.) a také na spotřebě – což ale u domácího mediálního centra téměř nehraje roli. Polohovacím zařízením je obvyklý touchpad.

Stejně jako většina notebooků, i tento je postaven na Centrino Duo sadě, tentokrát ovšem téměř „nešizené“, tedy se „sedmičkovým“ procesorem a PM čipsetem. Abych byl konkrétní: procesor Intel Core 2 Duo T7250 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB) a čipset Intel PM965. Má-li se jednat o opravdový DeskTop Replacement, musí odvést svou práci i v grafice. Zde už integrovaná řešení přestávají stačit, a tak u Sony sáhli mezi lepší low-end v nabídce NVIDIA, to znamená kartu GeForce 8400M GT s 256 MB vyhrazené paměti. Karta sice není žádný zázrak, nejnovější hry asi nebudou zrovna oslňovat v FPS, ale většinu z nich alespoň spustíte. RAM je realizována dvěma 1GB DDR2-667 moduly, což je přesně vhodná velikost pro použitý operační systém – výkonu dost, pracují v Dual Channel režimu, kvůli 32bit Windows ani nemá cenu řešit ten třetí gigabyte :-D

U většiny notebooků je čtení o discích a mechanikách relativně nezajímavá a stále se opakující povídačka, ne však u Vaia. Prvně harddisky – do velkého těla se vejde hodně „svalů“, takže u Sony nelenili a umístili hned dva 160GB SATA disky s rychlostí rotace datových ploten 5400 ot./s. O možnosti zapojení do RAID pole sice na firemních stránkách nic nepíšou, ale neměl by to být zvláštní problém (minimálně v případě softwarového mirroru). Zlatým hřebem notebooku je však optická mechanika, protože je zde použita dosud značně netypická Blu-ray vypalovačka (BD-R/-RE/-ROM/ DVD+-RW/+-R DL/RAM). U baterie výrobce uvádí pouze, že se jedná o Li-Ion článek s dobou výdrže cca 95 minut, což je u tak velkého a energeticky náročného (displej, grafika…) notebooku pochopitelné.

I pro připojení má notebook vše potřebné: Wi-Fi adaptér 802.11 a/b/g/Draft n, gigabitový ethernet, integrovaný Bluetooth modul a analogový modem. Dále následují tyto porty: trojice USB 2.0 (podle mého na takovýto notebook smutně málo, čtveřice či pětice portů by mu slušela daleko více), jeden FireWire konektor, trojice audiovstupů (minijack) s podporou S/PDIF,externí VGA a S-Video + HDMI konektor, ExpressCard slot, slot pro paměťové karty (MS/Duo, MS Pro/Duo), SD Card slot. K multimediální výbavě patří i vestavěná 1,3 Mpix webkamera.

Sony Vaio AR51M se dodává s operačním systémem Windows Vista Home Premium, další software vedle firemních utilit tvoří WinDVD, EasyMedia Creator, Google Picasa, Adobe Reader, MS Office trial a Norton 360 trial. Záruka je dvouletá.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio AR51M v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T725 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 8400M GT (256 MB), 2x SATA HDD 160 GB 5400ot./min, Blu-ray, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB, FireWire a s Win Vista HP činí 38 647 Kč bez DPH (45 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse