16'' konvertibilní herní notebook s externí grafikou - Asus ROG Flow X16

24. 8. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus ROG Flow X16 je v pravdě neobvykle kombinovaný notebook – na jednu stranu velmi výkonná herní mašina, na druhou překlápěcí, vlastně i trochu kompaktní konvertibilní notebook. A s dotykovým displejem. Takže na něm můžete hrát, pracovat, prezentovat – možností je dost.

16'' konvertibilní herní notebook s externí grafikou - Asus ROG Flow X16

Špičkový herní konvertibilní notebook. Přiznám se, že nevím o jiném. Myšlenka za Asus ROG Flow X16 je zajímavá a já tomuhle notebooku přeju úspěch, protože má v sobě v době velmi podobných strojů docela hezký kousek originality – i když po designové stránce na to zase tolik nevypadá. Ale notebook, který je na hraní, práci, multimédia a jejich tvorbu, přitom si zachovává velmi dobrý poměr výkon / hmotnost… je prostě zajímavý.

Designově nejde o nějaký ultraoriginální kousek. Vlastně vypadá i trochu obyčejně, maličko herně – za to mohou strukturované diagonály na víku notebooku. A na první pohled možná zarazí i fakt, že zvenku je notebook do značné míry plastový. To ovšem není až tolik na závadu, umožnilo to trošku ušetřit, ale o pevnost se stará vnitřní magnesiový rám, notebook tedy vydrží i dost přenášení. Jen s hrubým zacházením opatrně, plasty se přeci jen rády poškrábou. Rozměry 355 x 243 x 19,4 mm by klidně mohly patřit i 15,6‘‘ notebooku, ale tento má úhlopříčku displeje o 0,6‘‘ větší. A hmotnost 2 kg také umožňuje ještě jakous takous mobilitu. Pokud nebudete muset držet přístroj příliš dlouho, lze s ním alespoň chvíli pracovat i jako s tabletem.

Vedle zajímavé filosofie s překlápěcím víkem displeje najdeme další velmi silnou stránku přímo ve víku – totiž displej. Dotykový IPS panel má rozlišení WQXGA (2560 x 1600 px), poměr stran 16:10, obnovovací frekvenci 165 Hz a luxusní svítivost 500 nitů, tím patří mezi absolutní špičku. Navíc se vyznačuje vysokou věrností barev, které pokrývají 100% barevného prostoru DCI-P3. Na okraj mohu ještě poznamenat, že ač zatím není tato konfigurace na českém trhu, v cizině lze koupit model, který má ve výbavě mini-LED displej (kvalitativně srovnatelný s OLED) s HDR 1000.

Na výběr je ze dvou herních procesorů od AMD. Jde o osmijádrové Ryzeny s jádry Zen 3+ a technologií SMT, na výběr je slabší Ryzen 7 6800HS (3,2 GHz, boost 4,7 GHz, SMT, 35 W TDP) a silnější Ryzen 9 6900HS (3,3 GHz, boost 4,9 GHz, SMT, 35 W TDP). Zásadní novinkou pro tyto „Rembrandty“, jak se kódově výše uvedené procesory nazývají, jsou integrovaná grafická jádra Radeon R680M s RDNA2 architekturou. Celek je vyráběn 6nm procesem, iGPU by mělo být aktuálně nejsilnější na trhu. To ale není zdaleka všechno, o herní čí „produkční výkon se přeci jen stará NVIDIA s kartami GeForce RTX 3050Ti se 4 GB GDDR6 paměti, RTX 3060 s 6 GB nebo 3070Ti s 8 GB paměti. Ta poslední potřebuje 125 W a poradí si s přehledem i s rychlým a obsáhlým displejem v moderních náročných hrách. A pokud ani to nestačí, má Asus ještě dvě speciální technologie. Tzv. MUX Switch, přepínač, kterým obejdete integrované grafické jádro a propojíte displej „napřímo“ s dedikovanou grafickou kartou. Mělo by to snižovat latenci o 5 – 10 % a navíc necháte více TDP výpočetní části procesoru. Druhou „vychytávkou“ je port XB Mobile Interface, který umožňuje připojit externí dok s grafickou kartou RTX 3080 s TDP 150 W. Jde ovšem o proprietární řešení Asusu, které je kompatibilní pouze s jeho notebooky a je otázkou, jak dlouho jej bude Asus podporovat.

Procesory podporují dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR5 moduly, osazovány jsou vždy 2 moduly s frekvencí 4800 MHz po 16 GB, tedy 32 GB celkem napříč všemi konfiguracemi. Úložiště dat je realizováno SSD připojeným přes M.2 NVMe slot o velikosti 1 TB, druhý M.2 slot je volný pro případné rozšíření.

Soubor portů by měl hráči bez problémů dostačovat, dostanete jeden USB-C 3.2 s podporou DisplayPortu a nabíjení, dvojici USB-A 3.2, HDMI 2.0b v plné velikosti, kombinovaný 3,5mm jack pro sluchátka a mikrofon a čtečku SD karet. Specialitou je výše zmiňovaný XG Mobile Interface. Bezdrátové technologie zastupují WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.2. V rámečku displeje najdeme webkameru (720p), klávesnice má RGB podsvícení, zvuk se čtyřmi reproduktory podporuje formát Dolby Atmos.

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami od 48.990,- Kč za model s AMD Ryzen 7 a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti až po nejvyšší variantu s AMD Ryzen 9 a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3070 za 73.990,- Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse