Intel X25-M G2 160 GB - druhá generace SSD od Intelu

13. 10. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Intel vydal novou verzi svých SSD disků, a tak jsme se podívali, jak na tom jsou. Kapacita má použitelnou hodnotu 160 GB a nechybí samozřejmě ani vlastní vyrovnávací paměť a rychlé NAND flash čipy. Doporučená cena dělá necelých 9 000,- Kč bez DPH.

Intel X25-M G2 160 GB - druhá generace SSD od Intelu

Intel X25-M je rychlým 2,5“ SSD typu MLC (multi-level cell). Intel už před časem jednu generaci SSD představil. Nová se nesnaží o žádnou revoluci - pouze dolaďuje některé vlastnosti původního modelu. Asi nejdůležitější změnou je rychlejší 10kanálový řadič, který má nižší přístupové doby a umožňuje tak rychlejší práci s malými bloky dat. Testovaný kus je vybaven 160 GB úložného prostoru a 32MB vyrovnávací pamětí SDRAM. Proti opotřebení a výraznému snižování rychlosti je chráněn implementací příkazu TRIM, pomocí kterého souborový systém může disku říct, které bloky dat už jsou nepoužívané (u Microsoft je podpora TRIM až ve Windows 7, v Linuxovém jádře je podpora už dávno).

Výkon a testy

Do testů jsem přidal mimo předchozí generace Intel X25-M výsledky dříve recenzovaného výkonného 128GB SSD PhotoFast G-Monster-V3 a také 60GB OCZ Solid Series, který představuje výkon prvních větších SSD.

hdtach

Je vidět, že v rychlosti sekvenčního čtení si nová generace polepšila jen o málo. Na druhou stranu rychlost čtení není slabou stránkou SSD. Zajímavější jsou výsledky testu ATTO, který ukazuje i rychlost při práci s malými bloky dat. Zde je vidět určitý posun kupředu při čtení dat o velikosti do 4 kB.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

ATTO
rychlost Intel X25-M G1 (pro porovnání)

ATTO
rychlost G-Monster-V3 (pro porovnání)

Rychlost při některých typických činnostech ukazuje test H2benchw. Zde však žádný pokrok viditelný není.

h2benchw

Rozdíl rychlosti při běžné práci v operačním systému nemá cenu řešit. Prakticky při všech běžných kancelářských činnostech jsem měl pocit, že se čeká na procesor nebo jinou součást, přestože jsem testoval v notebooku osazeném relativně výkonným procesorem Core2 Duo SP9400 2,4 GHz (1066MHz FSB, 6MB L2 cache).

Závěrem

Práce s malými bloky dat je jednou ze slabin SSD. Inovovaná verze Intel X25-M toto slabé místo zas mírně zrychlila. Avšak upgrade pro majitele první generace X25-M G1 prakticky nemá žádný smysl. Nejlepší změnou tak budou především znatelně snížené ceny za GB prostoru. Testovaný kus je v prodeji za cenu 8 969,- Kč bez DPH (10 673,- Kč s DPH). Kdo je ochoten zaplatit tuto cenu, získá velmi rychlý disk, který proti klasickým pevným diskům nabízí lepší parametry prakticky ve všem.

Foto galerie Intel X25-M G2

Příslušenství

Diskuse