RECENZE: Fujitsu-Siemens AMILO D 6500 - all-in-one s multimediálním vzhledem

10. 4. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Cenově nejdostupnější notebook od společnosti Fujitsu-Siemens nese název AMILO D 6500. Standardně se dodává s desktopovým procesorem Intel Celeron 1GHz. V základní výbavě obsahuje téměř vše co dnešní průměrný uživatel potřebuje. Jeho vnější vzhled a ovládací prvku jsou uzpůsobeny pro multimedia.

Fujitsu-Siemens AMILO D 6500 - all-in-one s multimediálním vzhledem

Obal notebooku je vyroben ze "stříbřitého" plastu se světle modrým nádechem. Spodní část notebooku je větší než víko s displejem takže při pohledu na zavřený notebook jsou v přední části vidět dva reproduktory, multimediální panel s šesti ovládacími prvky a dvě indikační diody pro stav zapnutí notebooku a indikaci doručené pošty. Pomocí prvního přepínače multimediálního panelu lze přepínat jeho funkci do dvou pracovních režimů nebo multimediální tlačítka zablokovat (uzamknout). První pracovní režim dává možnost použití čtyř tlačítek pro předdefinované rychlé spuštění programů. V druhém režimu, ve kterém lze přehrávat audio-CD i při vypnutém notebooku, jsou stejná tlačítka použita pro ovládání přehrávání záznamů z optické mechaniky. Poslední šestý prvek je dvoupolohové kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti reproduktorů. Jas indikačních diod je vysoký takže jejich rozsvícení je patrné i za slunečného dne, ale v šeru nebo tmě díky svému umístění lehce oslňují. K ovládání indikační diody e-mailu je přiložena programová pomůcka, která umožňuje nastavit frekvenci se kterou je přítomnost nové pošty kontrolována.

Na vnitřní straně víka je umístěn 14" TFT displej s rozlišením 1024x768 bodů. Grafická karta S3 Twister je určena především pro kancelářské aplikace, kterým poskytuje dostatek výkonu. 3D podpora je na Twisteru obsažena také, ale pro náročnější 3D grafické operace je plynule použitelná jen v nejnižším rozlišení 800x600. Ve vyšším rozlišení obraz zasekává. Velikost videopaměti sdílené s operační pamětí RAM je nastavitelná v BIOSu na hodnoty 8, 16 a 32MB. Čím více paměti nastavíte pro grafickou kartu tím méně ji máte pro výpočetní výkon. Standardně je nastaveno pro video 8MB což se na výpočetním výkonu projeví neznatelně.

Pracovní plocha notebooku začíná nahoře na úpatí displeje vlevo umístěným hlavním spínačem napájení. Horizontálně uprostřed je umístěn, pro notebooky Fujitsu-Siemens již tradiční, monochromatický LCD displej pro indikaci stavu baterie, práci disku a ostatních mechanik, napojení na elektrickou síť atp. Klávesnice obsahuje 85 kláves. Rozložení funkčních kláves je podobně jako u většiny notebooků jiné než na klasické PC klávesnici a je třeba si na něj zvykat. Opravdu netradiční je umístění Windows kláves Start a Setup v pravém horním rohu klávesnice. Všechny hlavní popisky klávesnice včetně českých znamínek je provedeno bílou barvou a dobře kontrastuje s tmavou barvou kláves. Popisky pro funkce dostupné přes tlačítko Fn také dobře kontrastují, jejich světle modrá barva ladí s barvou obalu. Jen popisky pro funkci numerické klávesy, umístěné na čele příslušných kláves, jsou malé a tudíž i špatně čitelné. Klávesnice se při práci lehce prohýbá, ale na funkci to nemá žádný vliv. Pod klávesnicí je tradičně umístěn TouchPad a dvě stříbrná tlačítka myši rozlišená rozdílnou velikostí.

Jak již bylo řečeno je notebook osazen desktopovým procesorem Intel Celeron 1GHz. I přesto, že procesor neobsahuje funkce pro úsporu energie, docházelo při běžné práci bez multimediálních nároku jen k občasnému sepínání větráčku chladiče procesoru. Při testu průměrné pracovní zátěže vydržela baterie pracovat 1 hodinu a 58 minut. Procesor spolu se 128MB respektive 120MB (při základním nastavení videopaměti na 8MB) operační paměti RAM poskytuje dostatek výkonu pro běžné kancelářské aplikace i práci s internetem. Pro ukládání dat je v základu osazen pevný disk s kapacitou 10GB. Základní součástí je také FDD mechanika a optická mechanika. Podle současného ceníku je v základních konfiguracích dodávána DVD nebo CD-RW mechanika. V našem případě byl notebook osazen "pouze" CD mechanikou takže nebylo možno otestovat kvalitu přehrávání DVD-video disků. Notebook je dále vybaven dvěma audio konektory, výstupem pro S-video a externí monitor. Pro komunikaci s okolím obsahuje rozhraní 2x PCMCIA, 1x PS2, 2x USB, IEEE 1394 (FireWire), 10/100 LAN, 56k modem a 1x paralelní port. Nechybí ani otvor pro Kensingtonský zámek pro ochranu proti krádeži v kanceláři. Co ale notebooku chybí je sériový a hlavně infračervený port což znesnadňuje komunikaci s mobilním telefonem. Problém lze vyřešit dokoupením redukce do USB nebo PCMCIA kartou.

Amilo D 6500 je zástupcem cenově dostupných notebooků od Fujitsu-Siemens. Výpočetním i grafickým výkonem je uzpůsoben pro klasické kancelářské operace i když zvládne i méně náročná 3D multimedia. Jeho vzhled obohacený o multimediální prvky působí celkově příjemným dojmem.

+ multimediální panel
- absence infra portu

Technická data

  • Instalovaný procesor: Intel Celeron 1000
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 10
  • Disketová jednotka: 1.44 MB
  • CD/DVD: CD
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: S3 Twister, podpora 3D, sdílená pamě nastavitelná v BIOSu na 8, 16 nebo 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 4299 AC97 Codec, stereo
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Win XP Home CZ + Word 2000
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: IEEE1394, 1x paralelní port, externí VGA, 1x PS/2, 1x S video, 2x USB porty, 2x Typ I nebo II, 1x typy III PC Card slot, 1x mikrofonní vstup, 1x konektor pro sluchátka
  • Rozměry: 322x277x44.0 mm
  • Hmotnost (kg): 3,27
  • Cena v Kč bez DPH: 45.190,- Kč (konfigurace s DVD a 20GB HD)
  • Délka záruky: 1 roky
Recenze

Diskuse