RECENZE: Acer Swift 7 (SF714) - 14'', tenký, precizní konstrukce, pracovní výkon, vlajková loď mobility

23. 8. 2018 19:23    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice a ovládací prvky

Acer Swift 7 (SF714) - detail klávesnice
Acer Swift 7 (SF714) - detail klávesnice

Klávesnice je dalším místem, kde se projevilo podřízení tloušťce notebooku. Útroby notebooku jsou poskládány tak natěsno, že konstruktéři museli ubrat horní řadu kláves, kde jsou běžně především klávesy F1 - F12 a ty přesunout o řadu níže a zpřístupnit je přes klávesu Fn. Multimediální klávesy s Fn jsou ještě o jednu řadu níže. S kolegou v redakci jsme polemizovali, jak moc je to na škodu, jemu chybějící sada F1-F12 vadila, mě způsob, jakým to v Aceru vyřešili, připadá elegantní a jsem ochoten přimhouřit oko, protože zde má toto řešení pádný důvod. Mnohem více mi vadí titěrné kurzorové šipky, které ovšem občas bývají i ve větších modelech. Malý je i CapsLock, ale to mi vadí méně. Líbí se mi velký Enter a i to, jak vyřešili klávesu BeackSpace spolu s klávesou Del, v pravém horním rohu, viz foto, po chvíli používání jsem si na to celkem snadno zvykl, jde o poměrně logické řešení. Bílé popisky kláves jsou dobře viditelné i za mírného šera. Podsvícení má 1 stupeň, automaticky funguje i v BIOSu, automaticky.

Acer Swift 7 (SF714) - detail klávesnice
Acer Swift 7 (SF714) - detail klávesnice

Touchpad o rozměrech cca 120 x 60 mm je zcela bez tlačítek, ani integrované, které běžně kritizuji, zde ale opět odpouštím, celková tenkost to opět omluví. Kliknutí levého tlačítka lze standardně simulovat poklepem jednoho prstu, vyvolání kontextové nabídky (běžně pravým tlačítkem) lze provést poklepem dvou prstů současně (standardní možnost i na ostatních touchpadech). Pokud chcete přesouvat dokumenty na ploše nebo data z okna do okna, kopírovat soubory atp. tažením myši, lze poklepat prstem levé ruky v levém dolním rohu a prstem pravé ruky táhnout objekt kam potřebujete, jakmile se prst levé ruky zvedne, objekt se pustí kurzoru. Reakce touchpadu jsou rychlé a přesné. Další možností ovládání je dotyková obrazovka, rovněž reaguje pohotově.

Acer Swift 7 (SF714) - podsvícení klávesnice
Acer Swift 7 (SF714) - podsvícení klávesnice

Na pracovní ploše, vlevo vedle klávesnice, je umístěna čtečka otisku prstu. Indikační diody jsou na notebooku celkem tři. Dvě nad klávesnicí indikují dobíjení + připojení adaptéru a zapnutý notebook. Třetí indikační dioda je u webkamery, viz dále v recenzi.

Recenze

Diskuse