Transmeta možná skončí

6. 1. 2005 00:05    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Podle posledních zpráv se zdá, že by firma Transmeta mohla skončit s výrobou svých x86 procesorů, známých především extrémně nízkou spotřebou. Problémem je dlouhodobá ztrátovost společnosti; největší příjmy už dávno nemá z prodeje CPU, ale z licencování svých technologií u jiných výrobců.

Transmeta možná skončí

Při svém poměrně nedávném vzniku měla firma skvělé vyhlídky - mířila totiž se svými produkty do téměř nedotknutého segmentu ultrapřenosných notebooků a nastupujících Tablet PC. Potom však Intel přišel s procesory Pentium M a jejich nízkonapěťovými variantami, které poskytují při jen o málo vyšší spotřebě podstatně vyšší výkony než Crusoe od Transmety. V přímé konkurenci proti zavedené značce polovodičového gigantu potom začínající firma neměla mnoho šancí na úspěch; navíc se neuchytily Tablet PC, od kterých si Transmeta tolik slibovala a její prostor na trhu se oproti původním plánům podstatně zúžil...

Nyní hodlá Transmeta zvážit své vyhlídky do budoucna - veliké naděje na vzkříšení se totiž vkládaly do očekávaného procesoru Efficeon, který však v kritickou chvíli trápí produkční problémy.

O dlouhodobých potížích Transmety jsme informovali již v září.

Krátké zprávy

Diskuse